Torsksoppa

Jag har varit på semester i norra Sverige, i Kalix.

Min mammas familj kommer ifrån Kalix och på somrarna for vi nästan alltid dit upp. Jag älskade det!

(recipe in English below)

20131010-125112.jpg

Min syster från norra Norge kom också ner till Kalix med win familj så att vi alla fick umgås och besöka min gammel morbror som numera bor på ett ålderdomshem.

Vi hade en helt underbar tid tillsammans! Långa frukostar, prata, skratta, promenader på skogs- och skoterstigar.

Min systers man är fiskare och självklart hade de tagit med sig färsk fisk till Kalix!
Hon gör en helt underbar torsksoppa som jag tänkte dela med mig receptet av.
Byt ut grädden mot kokosgrädde för att göra den paleo.

Ingredienser:
(10 portioner)

  • smör, ghee eller kokosolja att steka i
  • 1 stor lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4-5 potatis (man kan utesluta detta)
  • 2 stora morötter
  • 1 liter vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar eller så tar man 1 liter fiskbuljong
  • 1-2 msk torkad timjan
  • salt och peppar
  • 3 dl grädde
  • juicen från 1 citron eller 1 dl vitvin (eller båda)
  • 3 stora torskfiléer eller annan vit fisk (vildfångad)

Så här gör du:

Skär alla grönsaker i mindre bitar och riv moroten.

Stek finhackad lök och vitlök i fettet du valt.
Stek alla grönsaker tillsammans med löken och vitlöken.

Tillsätt vattnet och buljongtärningarna (eller fiskbuljongen), citronjuicen och/eller vitvinet och låt det småsjuda en stund.

Tillsätt sen grädden eller kokosgrädden, timjan, salt och peppar och andra kryddor du gillar (exempelvis saffran) och låt sjuda en stund till.

30 minuter innan du serverar lägger du i fisken.

Enjoy!

20131010-125329.jpg

____________________________________________________________________________________________

Ingredients:
(10 portions)

  • Butter, coconut oil or ghee to fry in
  • 1 large onion
  • 3 garlic cloves
  • 1 yellow capsicum
  • 1 red capsicum
  • 1 green capsicum
  • 4-5 potatoes (can be omitted)
  • 2 large carrots
  • 1 litre water
  • 2 stock cubes (or 1 liter fish stock
  • 1-2 tbsp dried thyme
  • Salt and pepper
  • 300 ml cream
  • 1 lemon or 100 ml of white wine (or both)
  • 3 fillets of cod or other white fish

Directions:

Cut all the vegetables in smaller cubes and grate the carrot. Finely chop onion and garlic.

Fry the onion and garlic first then add the vegetabels and fry tehm too a little.

Add the water, stock and the juice of one lemon (white wine) and let it simmer for a while. Add the cream, thyme, salt and pepper and other spices you like (perhaps saffron) and simmer a little while more.
30 min before serving, add the fish.

Enjoy!!

20131010-135222.jpg

20131010-135245.jpg

20131010-135233.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s