Indiskinspirerad kycklinggryta / Indian Inspired Chicken Casserole

Jag har bott i Wellington, Nya Zeeland i 7 år. De har några otroligt bra indiska restauranger där och jag blev kär i indiska currys. 

Ännu har jag inte funnit en bra indisk restaurang i Sverige, men så har jag ju precis börjat leta också. 🙂
När man inte hittar det man finner får man ta saken i egna händer!

20131011-101517.jpg

 

Ingredienser:
(2-4 portioner)

  • 3 msk kokosfett eller ghee
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk gurkmeja
  • 1-2 msk chili flakes (eller färsk chili)
  • 2 dl hackad färsk koriander
  • 3-4 pressade vitlöksklyftor
  • 1.5 msk riven ingefära
  • 500g kycklingbröst
  • 4 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1.5 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl grekisk yoghurt, kokosyoghurt eller kokosmjölk

Så här gör du:

Skär löken i tunna skivor i halvmånar.

Lägg kokosfettet eller ghee i en gryta och tillsätt lök och kanel och stek lätt. När löken nästan blivit mjuk, ha i vitlök, ingefära, gurkmeja, chili och koriander och låt det svettas runt lite grann.

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg i pannan och stek tills den vitnat.
Tillsätt mandelmjöl, krossade tomater och tomatpuré.

Låt det hela småputtra i 20-30 minuter och ha sen i yoghurt eller kokosmjölk och värm upp allting.

Servera med blomkålsris och eventuellt en gurka- och myntayoghurt.

Gurka- och myntayoghurt

  • 0.5 gurka
  • en liten näve myntablad
  • 3 dl grekisk yoghurt eller kokosyoghurt
  • 1 msk citronjuice
  • salt och svartpeppar

Så här gör du:

Riv gurkan och krama ur det mesta av vattnet. Blanda ner det i yoghurten.
Finhacka myntan och blanda ner och ha i resten av ingredienserna och blanda väl.

Blomkålsris:

  • blomkål
  • salt
  • smör eller ghee

Så här gör du:

Riv blomkålen.

Koka upp lite vatten och ha i blomkålen i 30-60 sekunder.
Häll av vattnet.

Rör i lite smör eller ghee och salt.

ENJOY!

 

Kolla in den här videon för en annan version av den här rätten.

___________________________________________________________________________________________

Ingredients:

  • 3 tbsp coconut fat (or butter)
  • 1 large yellow onion
  • 1 tbsp turmeric
  • 1-2 tbsp chili flakes (or fresh chili)
  • 1/5 cup fresh coriander (chopped)
  • 3-4 garlic cloves (crushed)
  • 1.5 tbsp crushed ginger
  • 500g chicken breast (diced)
  • 400ml crushed tomatoes (one can)
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1/5 cup ground almonds
  • 1/5 cup greek yoghurt, coconut yoghurt och just coconut milk

Directions:

Slice the onion.

Put the coconut fat in a pot and let it melt. Add the onion and cinnamon and fry lightly. When the onion is almost soft, stir in garlic, ginger, turmeric, chili and coriander, fry for a bit.

Put in the chicken and fry until the chicken is white.
Add the ground almonds, crushed tomatoes and tomatoe paste.

Simmer for 20-30min.
Add the yoghurt, and heat through.

Cucumber Mint Yoghurt

  • 0.5 cucumber
  • a small fistful of mint
  • 1 tbsp lemonjuice
  • salt and black pepper
  • 300 ml greek yoghurt or coconut yoghurt

Directions: 

Grate the cucumber and finely chop the mint.
Mix in yoghurt and add lemon juice, salt and pepper.

Cauliflower Rice:

  • cauliflower
  • butter or ghee
  • salt

Directions:

Grate the cauliflower (as much as you want, I ended up with about 1 cup of grated cauliflower for 2 people).
Pour the cauliflower in to boiling water for about 10sec.
Stir through some butter if you want to and add some salt.

ENJOY!

Check out this video for a version of this dish.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s