Sötpotatisfries / Sweet Potato Fries

Detta är ett uppdaterat recept. Jag gjorde dessa som klyftor innan och det kan man fortfarande göra, bara köra in i ugnen en stund medlite kryddor, eller så kan man göra i klyftor på samma sätt som dessa fries, men då får man nog köra in dem i ugnen i ca 10 minuter på 175-200 grader efter att man ”friterat” dem för att de ska bli genomstekta.

Riktigt gott som det är med dippsåser, eller som tillbehör till annat.

(recipe in English below)

Tillagningstid: 30 min + 1-24 timmar

Ingredienser:
(2-4 personer beroende på om det är tillbehör eller en rätt för sig)

  • 2 sötpotatisar
  • 1.5 dl kokosolja
  • 1 msk cassavamjöl
  • salt och peppar
  • vitlökspulver
  • lökpulver
  • paprikapulver

Du kan såklart ta vilka kryddor du vill till dina fries

Så här gör du:

Skala sötpotatisen och skär sen i fries-liknande modell. Ju tunnare desto snabbare går det att tillaga.

Häll upp iskallt vatten i en stor skål och lägg friesen däri. Låt stå i kylen i minst en timme gärna längre, och helst över natten.

Blanda cassavamjöl och kryddor i en skål.

Lägg upp friesen på en kökshanduk och klappa dem litegrann så de inte är så blöta.
Lägg dem i skålen med kryddor och blanda runt ordentligt. Du kan också ta en plastpåse med kryddor i, lägga i friesen och blanda runt.

Smält kokosoljan i en panna.

Lägg i friesen och låt dem steka/fritera tills de fått en fin färg på ena sidan. Vänd och gör samma på andra sidan.

Om du gjort tjockare fries kan du sätta in dem i ugnen på en plåt i ca 10 minuter på 200 grader för att de ska bli helt genomstekta.

Servera till en hel rätt, eller med olika dipsåser som exempelvis rökig BBQ sås, aioli, saffrans aioli, basilikamajonnäs eller guacamole.

Enjoy!

___________________________________________________________________________________________

Cooking Tme: 30 min + 1-24 hours

Ingredients:
(2-4 people depending on if you have it as a side dish or eat it as it is)

  • 2 sweet potatoes
  • 50 ml coconut oil
  • 1 tbsp cassava flour
  • garlic powder
  • onion powder
  • paprika powder
  • salt och peppar

You can have any spices you like with the fries.

Directions:

Peel the sweet potatoes and cut them in to fries. The thinner the fries the faster they are to cook.

Pour up ice cold water in to a bowl and put the sweet potato fries in there. PLace in the fridge for a minimum of 1 hour, over night gives the best result I find.

Mix cassava flour and spices in to a bowl.

Put the fries on a kitchen towel and pat them dry. Then put in the bowl and coat with the cassava mi. You ca also use a plastic bag for this step.

Melt the coconut oil and then add the fries and fry on each side until golden.
If you made the fries quite thick, you might want to place them in the oven for about 10 minutes on 390 F (200 C) to make sure they´re cooked through.

Serve with other things or eat as is with a nice sauce, like for example a smokey BBQ sauce, aioli, safron aioli, basil mayonnaise or guacamole.

Enjoy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s