Sötpotatisklyftor med en smokey tomatsås/ Sweet Potato Wedges with Smokey Tomato sauce

Häromdagen hade jag ett sånt sug efter potatisklyftor med krispig bacon, cream fraiche och tomatsalsa. Något jag åt ibland i Nya Zeeland på ett av mina favoritkaféer. 

Istället för potatisklyftor gjorde jag klyftor av sötpotatis för att stilla suget. 
Riktigt gott!

(recipe in English below)

20140121-185814.jpg

 

Sötpotatisklyftor

Ingredienser:

  • 1 sötpotatis
  • olivolja
  • salt och peppar
  • vitlökspulver
  • lökpulver
  • paprikapulver
  • torkad dill

Så här gör du:

Sätt ugnen på 250 grader.

Skala sötpotatisen och skär den i klyftor.

Blanda olivolja och kryddor i en burk, lägg i sötpotatisen och se till att de blir ordentligt insmorda i olivoljan och kryddorna.

Lägg ut klyftorna på en plåt och in i ugnen i 15-20 minuter.
Kolla till dem emellan åt och vän på dem efter en stund. De kan behöva vara inne längre också beroende på hur tjocka klyftor du skurit samt hur välgrillade du  vill ha dem.
Du kan sätta på grillen de sista minutrarna för lite med krisp.

Smokey tomatsås

ingredienser:

  • 2.5 dl passerade tomater
  • smokey paprika
  • 1 krm paprika
  • 0.5 krm kanel
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0.5 lök
  • 0.5 krm kardemumma
  • en knivsudd malda nejlikor
  • 1 tsk balsamvinäger
  • salt och peppar

Så här gör du:

Lägg alla ingredienser i en hög behållare och använd en stavmixer för att blanda allt.
Häll över i en liten kastrull och koka upp. Låt sen småputtra en stund så att det blir lite krämigare.

Servera det varmt eller låt det svalna innan det ska serveras.

Enjoy!

___________________________________________________________________________________________

Sweet potato wedges

Ingredients:

  • 1 sweet potato
  • olive oil
  • salt and pepper
  • garlic powder
  • onion powder
  • paprika powder
  • dried dill

Directions:

Turn the oven to 250 degrees C (480 F).

Peel the sweet potato and cut in to wedges.

Mix the olive oil with the spices in a bowl and put the wedges in the bowl. Make sure the wedges are coated with the olive oil mix.

Put the wedges on an oven plate and place in the oven for 15-20 minutes.
Check on them now and them and turn them as well. Turn on the grill the last few minutes if you want them a bit more crisp.

Smokey tomatsås

ingredienser:

  • 2.5 dl passerade tomater
  • smokey paprika
  • 1 krm paprika
  • 0.5 krm kanel
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0.5 lök
  • 0.5 krm kardemumma
  • en knivsudd malda nejlikor
  • 1 tsk balsamvinäger
  • salt och peppar

Så här gör du:

Lägg alla ingredienser i en hög behållare och använd en stavmixer för att blanda allt.
Häll över i en liten kastrull och koka upp. Låt sen småputtra en stund så att det blir lite krämigare.

Servera det varmt eller låt det svalna innan det ska serveras.

Enjoy!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s