Rökig BBQ sås / Smokey BBQ Sauce

Denna underbara rökiga sås passar perfekt till grillat, som tillbehör till hamburgare, i marinader eller som smaksättare i en god gryta.

Jag har skrivit om den i inlägget om Tex Mex Pulled Pork, men nu får ni receptet i sin helhet i ett eget inlägg. 

(recipe in English below)

IMG_9690

Ingredienser:

  • 0.5 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 250 ml passerade tomater
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk kanel
  • salt och svartpeppar
  • paprikapulver
  • smoked paprika pulver
  • 1 msk Dijonsenap
  • 0.5 dl balsamvinäger
  • 0.5 dl vitvinsvinäger
  • 1 krm liquid smoke
  • juice från en halv citron

Så här gör du:

Lägg alla ingredienser, men 150 ml passerade tomater, i en hög behållare eller i en mixer maskin. Använde stavmixer (ej om du har en maskin) och gör allt till en slät puré.

Häll allt i en kastrull och tillsätt resten av de passerade tomaterna.

Låt det börja koka och dra sedan ner värmen så att det står och småputtrar.
Låt stå på spisen i 30-60 minuter. Du vill att den ska tjockna lite.

Smaka av såsen och tillsätt mer kryddor om du tycker den är lite för tam.

Låt såsen svalna innan du förvarar den i kylen.

Enjoy!

 

 

20140511-131208.jpg____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

  • 0.5 red onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 tbsp fresh, grated ginger
  • 250 ml strained tomatoes
  • 1 tsp ground cloves
  • 1 tsp ground cinnamon
  • salt and black pepper
  • paprika powder
  • smoked paprika powder
  • 1 tbsp Dijonsenap
  • 50 ml balsamic vinegar
  • 50 ml white wine vinegar
  • 0.4 tsp liquid smoke
  • juice from half a lemon

Directions:

Put all the ingredients, but only half the strained tomatoes, in a tall container (or use a mixer machine). Use an immersion blender to make a purée out of everything,

Pour it in to a pot and add the rest of the strained tomatoes.

Bring to a boil, then turn down the heat and let simmer for 30-60 minutes. You want it to thicken a bit.

Taste and add spices if you feel that it’s to ”weak”.

Let cool before putting it in the fridge.

 

Enjoy!

20140511-131219.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s