Frö- och nötkex / Seed and nut crackers

Ibland är det gott att ha något extra till frukost.
Denna morgon gjorde jag några frö- och nötkex som blev jättegoda!

(recipe in English below)

2015/01/img_2384.jpg

Ingredienser:
(en plåt)

  • 0.5 dl solrosfrön
  • 0.5 dl linfrön
  • 0.5 dl hackade mandlar
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk mandelmjöl
  • 1.5 dl kokande vatten
  • 0.5 dl kokosolja
  • salt
  • vallmofrön

Så här gör du:

Sätt ugnen på 150 grader C.

Blanda alla torra ingredienser förutom vallmifröna.

Häll varmt vatten över oljan så att den smälter. Häll sedan över de torra ingredienserna och blanda väl.

Häll ut på ett bakplåtspapper och platta till. Du kan ta bakplåtspapper över också och använda en kavel för att få det platt och utspridd.

Ha på lite vallmofrön och sprinkla lite havssalt på toppen.

Ställ in i ugnen i ca 35 minuter.
Ta ut plåten och skär kexen den i bitar. Sänk temperaturen på ugnen till 100-125 grader.
Ställ in plåten i 30-60 minuter till. Håll ett öga på kexen så att de inte bränns vid.
Du kan också stänga av ugnen efter 30 minuter och låta kexen torka på eftervärmen tills ugnen svalnat.

Du kan ändra receptet med olika sorters frön, nötter och kryddor.

Servera med smör eller ghee, någon god ost, skinka, salami, proscieutto, sallad och grönsaker, eller varför inte med banan och nötsmör!

Enjoy!

2015/01/img_2389.jpg____________________________________________________________________________________________

Ingredients:
(for one oven plate)

  • 50 ml sunflower seeds
  • 50 ml linseeds
  • 50 ml almonds (cut in to smaller pieces)
  • 1 tbsp psyllium seed husk
  • 1 tbsp almond flour
  • 150 ml hot water
  • 50 ml coconut fat/oil
  • salt
  • poppy seeds

Directions:

Put oven on 150 degrees C (302 degrees F).

Mix all the dry ingredients, except the poppy seeds.

Pour the hot water over the coconut oil so that it melts and then pour it over the dry ingredients and mix all together.

On an oven tray with baking paper, spread the seed/nut mix thin. You can use a second baking paper on top and use a rolling pin to make it thinner if need be.
Place in the oven for about 35 min.

Take out the crisps and cut in to pieces.
Turn down oven to about 100-125 degrees C (212-257 F) and put the crisps back in for another 30-60 min. Keep an eye on them so that they don’t burn. You can also turn off oven after about 30 min and let the crisps dry out while the oven cools.

You can change this recipe however you want. Use pumpkin seeds, sesame seeds, hazelnuts, bread spices…
If you add more dry ingredients, also add more fat and water.

Serve with butter, ghee, some nice cheeses, ham, salami, a tasty prosciutto, salads and vegetables, or why not banan on top, or homemade hazelnut chocolate cream. 😊

Enjoy!

 

2015/01/img_2390.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s