Paleo + Mejerier = ??

Många av er vet redan att mejerier räknas inte in i Paleo. Men det har florerat många diskussioner kring detta i det sista och frågorna haglar om varför vi inte borde äta mejerier. Det är fett, har protein och är bra för tänder och skelett, eller?

För att förstå varför mejerier inte är Paleo måste man förstå dess effekt på våra kroppar och hjärnor. 
Varför är mejerier inte Paleo och vad ÄR mejerier?

dairy-products

De allra flesta börjar sitt liv med att dricka mjölk. Bröstmjölk. Det innehåller en massa näring och energi och innehåller även tillväxthormoner så att vi ska växa och bli starka och hälsosamma.
Vänta nu… tillväxthormoner? Varför då? Spädbarn kan växa och bli dubbelt eller tredubbelt så stora på väldigt kort tid. Mejerier (bröstmjölk) är perfekt i början av våra liv. Men senare då? Måste vi få i oss de där tillväxthormonerna hela livet?

Det korta svaret är nej.

Du vänjer dig av med din mammas mjölk, mänsklig mjölk, och börjar sen dricka mjölk från exempelvis en ko. Mjölk som kalven egentligen ska ha. Mjölk som innehåller tillväxthormoner för kons barn och som sänder signaler till kalven att växa till sig, precis som vår mammas mjölk sände signaler till oss att växa till oss. Vi får alltså biologiska meddelanden från en annan art!
Självklart behöver vi näringstät mat som gör att vi växer till oss starka och hälsosamma även efter att vi slutat amma, men vi behöver inte bli dubbelt eller trippelt så stora på några månader, plus att vi kan få i oss både protein och fett från andra källor.

Mejerier kan irritera tarmen och speciellt vid IBS (irritable bowl syndrome) och leda till akne, eksem eller andra hudproblem, men också astma (som är länkad till eksem), insulinresistens, förstoppning eller diarréer och typ 1 diabetes.

Jag rekommenderar den här videon av Dr. Mark Hyman.

Läs också boken It Starts With Food, av Melissa och Dallas Hartwig, för där finns et kapitel om mejerier som är mycket bra. I avsnitt 11 av podcasten The Paleo View podcast pratar de också om mejerier.

Ännu en intressant artikel hittar ni på the Paleohacks where they discuss dairy and paleo.

Jag rekommenderar att man utesluter mejerier helt i minst 30 dagar. Sen äter man av det igen och känner efter hur man reagerar. Ibland kan det ta några dagar för reaktionen att komma.
Alla blir inte laktosintoleranta, men det sker saker i kroppen som vi inte ser förrän det gått så långt att vi får olika autoimmuna sjukdomar till exempel. Det kan vara eksem, astma, IBS osv. Och det tar tid för dig att få de symptomen, du kanske börjar få IBS i 30-årsåldern…Men då har ju gett kroppen mejerier största delen av ditt liv.

Själv äter jag oftast en mejerifri kost. Jag kan ha ost ibland eller feta ost, men jag reagerar mer på grädde och dricker aldrig mjölk. Om jag äter mejerier (förutom feta ost och getost) så äter jag ofta för mycket av det. Men det är för att mjölksockret triggar samma ställe i hjärnan som allt annat socker och som sockerberoende betyder det att jag bara äter mer eller börjar nalla på godis och annat.
Äter jag för mycket får jag även eksem och andra utslag.

Alla är vi olika, tråkigt vore det väl annars. Men livsmedlen innehåller ändå samma saker. Endel reagerar starkt på det, andra inte. Endel tror att de tolererar det, men sätter inte olika symptom i samband med just mejerier, spannmål, baljväxter, socker eller andra födoämnen. Man får oftast vara sin egna lilla detektiv.

Ta hand om varandra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s