Brännässlor

Brännässlor är vanligt förekommande på våra breddgrader.
De kallas för skogens alger på grund av dess höga innehåll på vitamin A och D, järn, kalcium, kalk, kiselsyra och massor av klorofyll (upp till 60%).

Förutom att förvälla brännässlor och använda i matlagningen kan man torka det och använda i thé eller smoothies!

IMG_0416

Vad innehåller nässlor?

Brännässlor innehåller mycket klorofyll vilket är mycket viktigt för vårat mag-tarmsystem och vårat cirkulationssystem. Brännässlor innehåller också mycket magnesium, vilket kan hjälpa till att lätta huvudvärk och mensvärk.
Endast en matsked av nässelpulver ger dig dagens ration av vitamin C!

På grund av nässlornas höga innhehåll av järn och magnesium är det ett mycket bra tillskott för kvinnor, speciellt under deras fertila dagar.

Vad gör nässlor så bra?

  • det stimulerar det lymfatiska systemet och främjar därmed ett hälsosamt immunförsvar
  • ger stöd åt njurarna och binjurarna
  • minimerar inflammation
  • kan lindra vid diarréer
  • kan hjälpa till vid IBS, förstoppning och andra mag-tarmproblem
  • hjälper til vid astma
  • kan även hjälpa vid pollenallergi, men du får ta nässelpulver flera måndaer innan och stödja kroppen innan allergisäsongen sätter igång.

När du börjar med nässelpulver kan du få utrensningssymptom så som:

  • akne
  • huvudvärk
  • illamående

Symptomen är övergående. Om de inte skulle gå över på några veckor, sluta med nässelpulvret och se hur du mår. Börja sen med en mindre dosering.

2 tsk till 1 msk torkade nässlor dagligen är en bra dos.

Även om färska nässelblad är bäst så fungerar torkade sådana mycket bra också! Du kan göra té av dem, ha det i en smoothie eller varför inte som krydda i maten?

nässelpulver som krydda på de stekta äggen

 VARNING!

Brännässlorna bränns, eller sticks, så använd handskar när du ska plocka dem. En sax kan också vara bra att ha.
När nässlorna har torkat bränns dem inte längre.

Förvälla nässlorna

  • 1liter bränbässlor
  • 1 liter vatten
  • 1 msk havssalt eller himalayasalt

Så här gör du:

Koka upp vattnet med saltet. Lägg i brännässlorna och låt det koka i 5-10 minuter.

Häll av vattnet med en sil. Lägg brännässlorna på en handduk och låt det mesta av vattnet rinna av dem. Lägg dem sen på en kökshandduk eller bakplåtspapper och låt dem torka.

Låt dem vara som de är eller gör pulver av dem. Använd direkt eller frys in.
Ett perfekt sätt att förvara nässlorna över vintern.

Torka bännässlor

Lägg utt brännässlorna på ett bakplåtspapper (eller flera bakplåtspapper).
Sätt ugnen på lägsta grader och ställ in nässlorna i ugnen. Låt de vara i ugnen i 12-24 timmar eller tills de har torkat.

När nässlorna torkat kan du göra ett pulver av de och förvara i en glasburk på en mörk och sval plats.

 

Nässelté

  • 1-2 tsk nässelpulver
  • 1 kopp kokande vatten

Så här gör du:

Lägg pulvret i en kopp och häll över kokoande vatten.
Vänta några minuter inan du dricker téet. Vänta dock inte för länge för då tvättas mineralerna ut och det blir inte lika nyttigt.

Du kan dricka nässelté varje dag i ca 4 veckor, ha 3-4veckors paus från téet och sen kan du dricka det igen i ca 4 veckor. Detta kan du göra hela året runt.

VIKTIGT!
Drick mycket vatten när du tar tillskott av nässlor i och med att nässlorna hjälper kroppen att detoxa. 7-10 glas vatten är bra när du är inne en period av att dricka nässelté.

Då är det bara att gå ut och plocka nässlor! Glöm inte handskarna. =o)

Ha en fortsatt fin dag!

  

Annonser

2 thoughts on “Brännässlor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s