Chaga – Birch Polypore

Om det bara var en sak du skulle ta från naturen för att få i dig nyttigheter, då är det chaga. Eller sprängsticka som den också kallas.

Den lever som en parasit på björkar, men björken kan leva länge trots utväxten. Den växer i kallare klimat i den norra hemisfären.

Chaga innehåller:

  • B vitaminer
  • fenoler
  • enzymer
  • polysakarider
  • koppar
  • kalcium
  • pottasium
  • mangan
  • zink
  • järn
  • pantotensyra

Pantontensyra (eller vitamin B5) behövs för att sammanställa och metabolisera proteiner, kolhydrater och fett. För lite av detta vitmain kan visa sig i trötthet, irritation, att man blir apatisk, mer insulinkänslig samt hyperglykemi.

Vad kan man få för hälsofördelar av chaga?

  • Främjar ett hälsosamt immunförsvar. Och chaga är så otroligt att om du har ett lågt immunförsvar så hjälper den dig att höja det och är immunförsvaret påslaget på alla cylindrar hjälper den kroppen att sänka försvaret. Allt för att skapa en balans i kroppen. Smart va?!
  • Det hjälper till att strida mot cancerceller I
  • Hjälper kroppen att kämpa mot bakteriella sjukdomar och virus
  • Det ör anti-inflammatoriskt
  • Kan hjälpa dig bli av med njurstenar
  • Ger stöd åt mag-tarmsystemet
  • Lindrar vid stress

Kort och gott en super knöl!

Chaga växer alltså på björkar, men du kan inte bara gå ut och såga lös en knöl. Du måste fråga landägaren om lov att få ta chagan.

VIKTIGT!
Ta INTE hela chagan på en och samma gång. Lämna en del av det på trädet, ungefär 15-20% så kanske det växer ut igen. Det tar tid, flera år, men du ger den i alla fall en chans att leva vidare.

Det är bäst att skörda chagan på vintern. Då blöder inte trädet lika mycket. Endel säger att man ska skörda på våren eller sommaren för då kan trädet använda saven att läka igen under de varmare månaderna på året.

Vad gör man med chaga?

Det är bra att låta chagan torka direkt efter att du plcokat den. Det svarta på chagan innehåller melatonin och det vill du behålla. Du kan skära eller såga chagan i bitar och sne låta det torka i solen eller på låg värme i ugnen.
Sprängsticka är mer som en svampliknande knöl på björken och den måste ”skalas” innan du skär den i bitar och torkar.
När den torkat häller du den på glasburk och förvarar på en sval, mörk plats. Eller gör pulver av det och ha i kaffet, smoothien eller nåt.

Chaga té:
(gjort av pulver)

  • 1 msk chaga pulver
  • 1 kopp kokande vatten

Låt vattnet kokoa. Häll det över chaga pulvret och låt det stå och dra i 5-10 minuter. DU kan använda en téhållare som med vanligt té om du inte vill svälja pulvret. Det är ofarligt.

(gjort av bitar av chaga)

  • några bitar chaga eller en större
  • 1-2 koppar vatten

Lägg bitarna av chaga i en kastrull och fyll på vatten. Låt småkoka i ca 20 minuter.
Drick det varmt som té eller låt det svalna och drick kallt.

Du kan återanvända samma bit av chaga flera gånger. Du kommer att behöva koka dem längre och längre ju mer du använder dem.

Här finner du en bra video om hur bra chaga är.

Så prata med en landägare, hmta lite chaga och håll dig frisk i vinter!

Enjoy!

 

  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s