Medelhavsinspirerad fiskgratäng / Mediterranean Inspired Fish Dish

Denna soliga tisdag här i Göteborg ska vi ha fisk till middag.

Det är lite tradition med fisk på tisdagar i sverige, och kanske i andra delar av världen?

(recipe in English below)

Ingredienser:
(3-4 portioner)

  • 0.5 dl oliv olja
  • 500 g vit fisk
  • 2 grillade röda paprikor
  • 20 g soltorkade tomater
  • 150 g fetaost  (uteslut om du ej äter komjölk och för att göra den mer paleo)
  • 2 dl kokosgrädde
  • 2 dl passerade tomater
  • 50 g hårdost (uteslut om du ej äter komjölk och för att göra den mer paleo. Gärna ost med mycket smak!)
  • 2 msk basilikapesto
  • 1 msk citronsaft
  • färsk basikila (så mycket du vill – kan uteslutas)
  • salt och peppar

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader C (392 F).

Skär paprikorna i två och ta ut kärnhuset. Gnid in halvorna i lite olivolja och lägg dem med skinnet upp på en plåt med bakplåtspapper.
In i ugnen i 20-30 minuter, tills skinnet börjar få färg. Ta ut dem och låt dem svalna. Ta sen bort skinnet och skär paprikahalvorna i mindre bitar.

Sätt ugnen på 175 grader C (347 F).

Häll resten av olivoljan i en ugnsform. Lägg fisken i ugnsformen och lägg över paprika och finhackade soltorkade tomater, feta ost, och färsk basilika uppepå.

I en skål, blanda passerade tomater, kokosgrädde, pesto, salt och peppar, citronjuice och riven ost.
Häll det i ugnsformen.

Ställ in formen i ugnen i 20-30 minuter, tills den fått en gyllene fär. Sätt en gaffel i gratängen för att se att fisken är färdig.

Servera med blomkålsris (eller vanligt ris om ni äter det), en vitkålssallad eller bara med en god grönsallad.

Enjoy!

____________________________________________________________________________________________

This is Mediterranean inspired, with sundried tomatoes, pesto and other lovely flavors. No olives though as my partner hates them, hehe… I´ll have them on the side.

Ingredients:
(recipe is for 3-4 portions)

  • 50 ml olive oil
  • 500 g white fish
  • 2 grilled bell peppers
  • 20 g sundried tomatoes
  • 150 g feta cheese
  • 200 ml coconutcream
  • 200 ml crushed tomatoes
  • 50 g hard cheese (one with lots of flavor and fat)
  • 2 tbsp basil pesto
  • 1 tbsp lemon juice
  • fresh basil (as much as you like, can also be omitted)
  • salt and pepper

Directions:

Turn oven to 200 degrees (392 F). Cut the red bell peppers in half and remove the seeds. Then put some olive oil in an oven dish and place the bell peppers in the dish, skin up. Place in the oven for 20-30 min, until the skin is bubbly and has a little color. Take it out and let it cool. Then cut it in to smaller pieces.

Turn oven down to about 175 degrees C (347 F). Pour the rest of the olive oil in the oven dish in which you grilled the bell peppers. Place the fish in the dish. Then put finely chopped bell peppers, sundried tomatoes, feta cheese and fresh basil on top of the fish.

In a bowl, combine the crushed tomatoes, coconut cream, pesto, salt and pepper, lemon juice and grated hard cheese. Pour this over the fish and the other ingredients.

Put the dish in the oven for 20-30 min, until it has a golden color. Use a fork to see if the fish is done, by sticking it in to the gratin.

Serve with rice (for the once eating more carbs and moving more), or cauliflower rice, and/or a nice green salad.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s