Kanelbullensdag / Cinnamon Buns

Vi firar de mest konstiga saker egentligen… Kanelbullensdag. Väldigt få nyttiga dagar vi firar, blir mest kakor, tårtor och liknande.

Jag gjorde en paleoversion av kanelbullar idag som ändå fick tummen upp av sambon och svärfar. 

(receipe in English below)

Screen Shot 2016-07-15 at 1.24.07 PM.png

Image from another time I made cinnamon buns – paleo style

Ingredienser:

Degen:

  • 6 ägg
  • 2 msk honung (du kan byta detta mot annan sötning)
  • 0.5 dl kokosmjölk (eller kokosgrädde)
  • 1 dl kokosolja
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk fiberhusk
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 msk arrowrootpulver

Fyllning:

  • 200 g ghee (eller smör)
  • kanel (Jag använde MYCKET kanel)
  • ett par matskedar av sötning du tycker om

Topping:

  • 1 ägg
  • frön eller finhackade nötter

Så här gör du:

Sätt ugnen på 160 grader C (320 F).

Lägg kokosmjölk, honung, och kokosfett i en kastrull och smält på medium värme. Ställ åt sidan.

Vispa äggen ordentligt så det blir en tjockare massa och häll sen i de smälta ingredienserna medan du fortsätter att vispa.

Blanda i de torra ingredienserna och mixa väl.

 

Låt degen svälla i ca 15 min.

Blanda ihop ghee (eller smör), kanel och sötning.

Ta hälften av degen och lägg ut den på ett bakplåtspapper. Lägg ännu ett bakplåtspapper över och kavla ut till en rektangulär som är ca 5 mm tjock.

Ta av det övre bakplåtspappret och smöra på fyllningen.
Använd det undre bakplåtspappret för att rulla ihop degen från den ena långsidan till den andra.

Skär i 8 bitar (eller mer om du vill ha mindre bullar) och lägg dem i bullpapper eller liknande, eller i en smörad muffinsform.

Gör samma sak med den andra delen av degen.

Vispa ett ägg lätt och pensla på alla bullarna. Strö över frön eller finhackade nötter.

 

In i ugnen i 20 min.
Klart!

Tips!
Du kan blanda exempelvis rabarber och jordgubbar (eller andra bär du gillar), eller varför inte finhackat äpple med kanel och fylla bullarna med istället.

Enjoy!

____________________________________________________________________________________________

Ingredients:

Dough:

  • 6 eggs
  • 2 tbsp honey (you can swap this to any other sweetener!)
  • 50 ml coconutcream (or coconut milk)
  • 100 ml coconut fat
  • 2 tsp cardamom
  • 2 tsp baking powder
  • 4 tbsp psyllium husk
  • 100 ml coconut flour
  • 2 tbsp arrowroot

Filling:

  • 200 ghee (or grass fed butter)
  • Cinnamon (I used a LOT)
  • A couple of tbsp of sweetening of your preference.

Topping:

  • 1 egg
  • Any kind of nut or seed as garnish

Directions:

Turn oven on to 160 degrees C (320 F).

Put the coconut cream, honey (omit this if you’re using a dry kind of sweetener) and coconut fat in a pot and melt on medium heat. Set aside for a bit.

Mix all the dry ingredients (including the sweetener if you’re using a dry kind)

Beat the eggs heavily and then add the melted mix in a steady stream to the eggs while you continue beating.

Then add the dry ingredients and beat until well incorporated.

Let the dough swell for about 15 min.

Mix the butter, cinnamon and sweetener.

Take half the dough and put it on a sheet of baking paper. Put another sheet on top and then use a roller pin to flatten the dough in to a rectangular, with a thickness of about 5 mm.

Take off the top sheet and then spread half of the butter/cinnamon mix on top of the dough. Using the baking sheet, roll up the dough, from one of the longer sides.

Cut in to 8 pieces and place in little paper cups, or use a greased muffin tin.

Do the same with the other half of the dough and butter/cinnamon mix.

Beat an egg and brush the buns with it. Garnish with nuts or seeds.

Place in the oven for 20 minutes.

Done!! 😃

Tip: you could take rhubarb and strawberries (or just berries, any kind you like) and let boil in a pot for a while until you get a jam-like mix (no other ingredients needed) and use this instead of the butter/cinnamon mix, but then it’s not really a cinnamon bun, just a bun with a berry filling 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s