Vörtbröd / Bread flavored with Wort

Vi brukade alltid ha limpa eller likannde på julbordet när jag var liten. Men limpa är inte så paleo, så jag gjorde mitt egna vörtbröd till julbordet i år!

snapseed-3

Ingredienser:

  • 125 g ghee
  • 5 dl kokosgrädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 6 ägg
  • 2 msk honung
  • 4 dl mandelmjöl
  • 4 dl pofiber
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
Vörtmix:
  • 1.5 msk malen pomeranskal
  • 1 msk malda anisfrön
  • 1.5 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen fänkål
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser förutom bikarbonatet.
Smält ghee och häll i kokosgrädden. Ställ åt sidan.
Blanda vitvinsvinäger med bikarbonat. Ställ åt sidan.
Vispa ägg tills de blivit lite fluffiga. Tillsätt ghee med kokosgrädde och sen bikarbonat och vitvinsvinäger mixen. Blanda väl.
Tillsätt alla torra ingredienser och blanda väl tills du har en ganska kladdig deg.
Låt degen vila i 10-15 minuter.
Smöra en brödform (med ghee, koosolja eller smör) och klä den med bakplåtspapper. Häll ner degen i brödformen.
Ställ den i ugnen i 60 minuter.
Låt brödet svalna och servera på julbordet.
Enjoy!

 

_________________________________________________________________

A traditional Christmas dish here in Sweden is the bread flavoured with wort.
A lot of people have this kind of bread on the smorgasbord.

I’ve made it more paleo though. 😊

Ingredients:

  • 125 g ghee
  • 500 ml coconut cream
  • 1 tbsp white wine vinegar
  • 6 eggs
  • 2 tbsp honey
  • 400 ml almond flour
  • 400 ml pofiber
  • 4 tbsp psyllium husk
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp bicarbonate
  • 2 tsp salt
Wortmix:
  • 1.5 tbsp ground bitter orange peel
  • 1 tbsp ground aniseeds
  • 1.5 tsp ground cloves
  • 2 tsp ground ginger
  • 1 tsp ground cardamom
  • 1 tsp ground fennel
Directions:
Turn the oven to 175 grader C (354 F)
Mix all the dry ingredients, except the bicarbonate.
Melt the ghee and add the coconut cream. Set aside.
Mix the white wine vinegar with the bicarbonate. Set aside.
Whip the eggs thoroughly. Then add the ghee and coconut cream mix and the bicarbonate and white wine vinegar mix and whip some more.
Add all the dry ingredients and blend until you have a sticky ”dough”.
Let it rest for about 10-15 min.
Butter a bread dish (use coconut oil, ghee or butter) and dress it with baking paper.
Pour the dough in to it.
Put in the oven for 60 min.
Let it cool and serve on your Christmas smorgasbord.
Enjoy!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s