Bärigt geltingodis / Berry Jelly Sweets

Vi hade lite vänner över för en kväll med brädspel igår.

När man träffas så där vill man ofta äta snacks och det blir gärna chips, godis, pizza och annat gott. Men den här gången ville jag undvika det så vi var förberedda med annat gott!

Min sambo gjorde lite rostade och salta cashewnötter och chokladmandlar.
Jag gjorde bäriga gelatingodisar! (original receptet finner du här).

Gelatingodiset var verkligen uppskattat! Alla gillade dem och de försvann fortare än jag hann säga ”varsågod”. =oD

Jag gjorde bara gelatingodis med hallon. Nästa gång ska jag pröva andra bär.

Ingredienser:

  • 3 dl bär
  • 10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
  • 1-2 lime
  • 0.5 dl kokosolja
  • 1 msk honung (kan uteslutas)

Så här gör du:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Lägg bären och honung i en kastrull och värm tills det börjar koka. Kläm i limejuicen i kastrullen.

Ta av astrullen från plattan och tillsätt kokosoljan. Rör sunt tills det smält och tillsätt sen gelatinbladen. Rör tills gelatinbladen smält ner i blandingen.

Låt det svalna i 10-15 minuter.

Använd en stavmixer och mixa allt till en slätare blandning.
Häll sen blandningen i olika formar eller ha bakplåtspapper i en ugnsform eller liknande och häll ner röran däri.

Ställ in i kylen tills det stelnat (tar några timmar)

Ta ur gelatingodiset ur sina formar. Om du hällde röran i en ugnsform kan du stjälpa ur hela gelatin”klumpen” och sen skära den i små fyrkanter eller liknande.

Enjoy!

Uppdatering:
Sen jag först la ut detta recept har jag prövat att göra bärigt gelatingodis av både blåbär, lingon, jordgubb och även mango! Blåbär är nog min favorit så här långt. Mango var också gott, men blev ganska sött så absout ingen honung behövs när man använder sig av frukter.

Man kan också använda sig av kokosmjölk och vanilj eller kanel eller kanske kardemumma. Då får du en annan sorts gelatingodis. Tänk er en smak av chai té till exempel! Eller varför inte göra guldmjölk (med bland annat gurkmeja) och göra gelatingodis av det! =o)
Det finns många olika varianter man kan göra.

____________________________________________________________________________________________

Ingredients:

  • 300 ml berries of choice
  • 10 gelatin leafs or 5 tsp gelatin powder
  • 1-2 limes
  • 50 ml coconut oil
  • 1 tbsp honey (can be omitted)

Directions:

Put the gelatin leafs in cold water.
Put the berries and honey in a pot and bring to a boil. Squeeze the lime juice in to the pot.

Take the pot from the stove and add the coconut oil and gelatin leafs. Stir until the gelatin leafs have melted. Let cool for 5-10 min.

Use an immersion blender and mix the berry mixture.
Pout the mixture in to molds or put baking paper in to an oven dish or similar and pour the mixture in to that.
Place in the fridge until set (a couple of hours)

Take them out of the molds. If you poured in to an oven dish, take out the whole berry gelatin mixture and then cut in to little squares.

Enjoy!

Since posting this, I’ve made it with both blueberry and also using mango! It was delicious! Blueberry Jelly Sweets are my favorite so far. In the Rasberry Jelly Sweets I also add a Little vanilla which gives it a nice touch.
You can also ad coconut milk to these, or just make them from coconut milk and vanilla powder. Coconu milk, vanilla powder, cinnamon and perhaps some cardamom gives it a nice taste as well, almost like chai tea. =o)
There are so many varieties to these.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s