Östrogen och Progesteron

Låt oss prata lite om de kvinnliga dominanta hormonerna; östrogen och progesteron. Hur och var produceras det, vad gör de hormonerna och vad händer när de är i obalans?

other-hormones-the-role-of-estrogen-and-progesterone-infographic

Hur det fungerar:

Östrogen är ett ord för en grupp steroidhormoner som heter östradiol, östron och östriol.

 • Östron (E1) – det enda östrogenet som finns kvar i kvinnan efter klimakteriet.
 • Östradiol (E2) – den dominanta östrogena steroiden. Det kopplas till olika östrogen receptorer i vävnader och påverkar aktivitet som är specifik för just den vävnaden. Det är också det som tros vara mest kopplat till endometrios, fibromyalgi och äggstockscancer.
 • östriol (E3) – en metabolisk restprodukt av östradiol. Produceras endast i nån betydelsefull nivå under en graviditet.

De mesta av östrogenet produceras i äggstockana, men lite produceras också i binjurarna, testiklarna hos mannen, i moderkakan och i fostret samt i fettcellerna.

I din kropp finns det celler med specifika östrogen receptorer där hormonet ”fastnar”. När östrogen binder sig till de receptorerna ändrar sig formen på dem och binder till dina DNA sekvenser som du finner i dina

In your body, you have cells with specific estrogen receptors to which the hormone get ”stuck”. When estrogen binds to the receptor, the shape of the receptor changes and it binds to DNA sequences that you find in the estrogen response element (ERE). Detta gör så att DNA sekvensen kan aktivera olika gener som finns i närheten. Det är en komplex process, men du hittar mer information om det på engelska här.

estrogen_receptor_elements

Östrogen bryter ner ben och bygger upp dem igen tillsammand med D vitamin, kalcium och andra hormoner. Detta är en naturlig cykel i kroppen, men när vi blir äldre och vi får mindre östrogen i kroppen får vi också ett skörare skelett.

Både män och kvinnor producerar östrogen, liksom bägge producerar testosteron. Män producerar dock mindre östrogen än kvinnor och kvinnor producerar mindre testosteron.

Estrogen in women:

 • hjälper till att utveckla bröst
 • hjälper till att utveckla hår i armhålorna samt könshår
 • regulerar den menstruella cykeln
 • regulerar fortplantningssystemet
 • påverkar humöret (och kan vara orssaken till PMS)
 • är viktigt för att utveckla skelettet och bibehålla benmassan

Östrogen i män:

 • viktigt för mäns hjärnfunktion och verbala minne
 • viktigt för ett starkt skelett
 • hjälper med den erektila funktionen
 • hjälper till vid mognaden av spermier
 • hjälper även för mannens sexlust
 • body fat levels.

Precis som östrogen så är progesteron ett steroidhormon som främst produceras i äggstockarna. Det spelar en stor roll i kvinnans menstruella cykel och i tidigt skede i en graviditet. Missfall kan till stor del bero på för låga nivåer progesteron i kroppen tidigt i graviditeten. Men innan du springer ut och köper en progesteronkräm så ska du veta att nivåerna av progesteron är inte enda anledningen för missfall. Barnet kan ha ett kromosomfel så att kroppen stöter ut fostret innan det gått för lång tid, mamman kan ha andra hormonella obalanser som påverkar eller en medicinsk tillstånd som leder till missfall.

När vi når puberteten utsöndrar hypotalamus i hjärnan ett gonadotropinfrisättande hormon (även gonadorelin) som signalerar till hypofysen att utsöndra ett follikelstimulerande hormon och ett luteiniserande hormon. Desa hormoner berättar för kroppen att nu är det dags för pojken eller flickan att gå in i puberteten. I flickor så blir äggstockarna mer aktiva och börjar producera östrogen som ändrar flickans kropp genom att utveckla bröst, könshår och hår under armarna bland annat. I män signalerar hormonerna till testiklarna att producera testosteron. Pojkarna utvecklas också och får bland annat könshår och annan kroppsbehåring. Mer om testosteron i det här inlägget

Östrogen och progesteron fluktuerar på ett invecklat sätt relativt till varandra under en kvinnas cykel och under hela livet.

Män producerar också progesteron vilket är som ett slags upphovshormon då en del testosteron skapas genom att omvandla progesteron.Progesteronnivåerna sjunker när mannen blir äldre (precis som i kvinnor) och det leder till att testosteron nivåerna sjunker. Precis som med kvinnor så balanserar progesteron och östrogen varandra i kroppen. Progesteron är viktigt för en hälsosam prostata hos mannen.

snapseed-1

Hormonerna genom cykeln:

Många kvinnor förstår inte sin cykel. De blöder en gång i månaden (förhoppnignsvis) och det är allt de vet. Många får inte ens information om hur kroppen fungerar nr de är unga eller genom sexualkunskapen i skolan. Jag känner många som inte ens vet när ägglossningen äger rum i cykeln eller vad de ska se efter för att veta att de har ägglossning. Jag var i tjugoårsåldern när jag började ta reda på det själv, det var inget vi lärt oss i skolan eller som jag snappat upp hemifrån.
Kvinnokroppens alla mysterier fortsätter vara ett mysterie för många genom livet. I alla fall tills de vill ha barn och inser att de inte kan bli gravida under hela sin cykel, men endel lär inte känna sin kropp ens då.

Alla är olika och cyklerna kan variera i längd, i genomsnitt mellan 24 till 37 dagar. För att visa den hormonella ändringen i kroppen och vad som händer under cykeln så kommer jag att visa en cykel som är 28 dagar lång, vilken är genomsnittslängden för en kvinnas cykel.

Follikelstimulerande hormonet, luteiniserade hormonet, östrogen och progesteron arbetar tillsammans på ett komplicerat sätt för att du ska ha en hälsosam cykel. De olika faserna i cykeln har olika namn.

Cykeln startar på mensens första dag, detta är den follikulära fasen. Den vara i ca 14 dagar.
Östrogen och progesteron nivåerna sjunker (på grund av det som sker i slutet av cykeln vilket vi kommer till) och det gör att livmoderslemhinnan bryter ner och lossnar vilket är det som orsakar blödningen. Follikelstimulerande hormonet (FSH) ökar och flera folliklar, eller äggblåsor, utvecklas i äggstockarna vilka stimulerar utsöndring av östrogen och får ägget att mogna. FHS minskar i slutet av den follikulära fasen och endast ett ägg fortsätter att mogna. Östrogenet som ökar förbereder livmodern och nu börjar luteiniserade hormonet att öka och förbereder för nästa fas. När det hormonet är tillräckligt högt släpper ägget. Du har ägglossning.

Ägglossningsfasen är mycket kort, endast 10-12 timmar och avslutas när ägget har ”lossnat”. Endast ett ägg mognar och lossnar under en cykel och det lossnar slumpvis från höger och vänster. Endel kvinnor känner att det sticker till eller får värk på den ena eller andra sidan i någa minuter eller timmar på den sidan som ägget lossnar ifrån. Andra känner ingenting. När östrogenet ökar tillverkar livmoderhalsen mer ”slem” vilket blir ”slemproppen” om ägget befruktas. Vid ägglossning kan du märka att du får mer sekret, alltså ett segare slags sekret som liknas vid äggvitan på ett okokt ägg och kallas för fertilitetssekret. Miljön för spermierna är mest ideal vid den här tiden och ingången till livmodern är enklare för dem att simma i.
När ägglossningen är över minskar produktionen av sekret och det blir ofta tjockare och grumligare och du blir torrare.

Man kan mäta det luteiniserade hormonet i urinen. Vissa kvinnor använder ägglossningstest för att se när de har ägglosning och det är detta hormon som mts. MAn an köpa testerna på apotek och på nätet. Ägget kan endast befruktas inom 12 timmar efter att ägget ”lossnat” och det är mer troligt att man blir gravid om speman finns i fortplantnignsorganen 1-3 dagar innan ägglossning.

Efter ägglossningsfasen påbörjar lutealfasen och den vara i ca 14 dagar om ägget inte befruktats. Äggblåsan som mognade och släppte ägget stänger och det blir en gulkropp.Gulkroppen utsöndrar östrogen och progesteron vilket gör att livmoderslemhinnan tjocknar för att ta emot det befruktade ägget. Under den här fasen stiger temperaturen i kroppen vilket kvinnan kan mäta för att veta att hon har ägglossning. Natural Cycles är ett horomonfritt preventivmedel där kvinnan mäter sin temperatur varje morgon för att veta i vilken fas hon är och planera graviditet eller undvika en. De tigande nivåerna av östrogen och progesteron gör också så att mjölkgångarna i brösten vidgas och brösten kan bli svullna och ömma.

Om ägget befruktas utsöndrar cellerna runt embryot korion humant koriongondatropin (hCG) som stimulerar gulkroppen att fortsätta producera progesteron så att slemhinna håll kvar i livmodern och skapar en bra miljö för ägget att utvecklas i. Hormonnivåerna stiger gradvis och det är därför mer troligt att få ett positivt resultat 1-2 dagar efter beräknad menstruation.

Om ägget inte befruktas så slutar gulkroppen utsöndra progesteron och den bryts ner. Livmoderslemhinnan bryts ner och östrogen och progesteron nivåera sjunker fram till dag 28 då blödningen kommer igång. Och då är vi tillbaka till början igen och cykeln upprepas.

cycle

image from mansfieldct.org

Lite snabbt angående graviditet:

Under en graviditet är progesteron mycket vitkigt för att embryot och senare fostret ska överleva. Det gör så att inga fler ägg mognar och gör så att ligament löser upp sig för att förbereda mamman på förlossningen.
Även om progesteron är dominant under graviditeten så höjs även östrogen och hjälper till att utveckla fostrets organ, gör så att moderkakan växer och ändrar vävnaden i kvinnans bröst för att förbereda för mjölkproduktion.

De höga hormonnivåerna är ytterst viktiga men kan också leda till bieffekter som till exempel illamående, humörsvängningar, förstoppning, och värk i bäckenet och nedre rygg. Hormonerna jobbar tillsammans med hormonet oxytocin för att utsöndra prostaglandiner och dessa samverkar för att kvinnans livmodertapp ska mogna och öppna sig under förlossningsarbetet.

När barnet och mammans mage växer ändras kvinnans hållning och balans och hennes rygg kurvar sig mer och mer. På grund av en förändrad hållning och viktuppgång blir tyngdkraften annorlunda. I och med att magen växer så blir det också mindre rum för alla inre organ, inte minst diafragman som rör sig när vi andas rätt. När diafragman inte får röra sig som den ska under graviditeten så kan inte lymfvätskan pumpas runt och det blir en stagnation vilket leder till framförallt svullna ben och fötter hos gravida, men även svullna armar och händer hos vissa och man kan uppleva ett ”fluffigare” ansikte.

De höga hormonnivåerna hindrar kvinnan från att få igång mjölkproduktionen från ca fjärde månaden. Nivåerna sjunker när moderkakan är framfödd och brösten producerar kolostrum vilket är en mycket näringsrik mjölk full av mineraler och fettlösliga vitaminer som A och K och dessa är mycket viktiga för den nyfödda.

Mer om graviditet i ett framtida inlägg.

physiological-changes-during-pregnancy-3-638

Snabbt om klimakteriet:

Runt 40-55 års ålder hamnar kvinna i klimakterier. Först hamnar man i förklimakteriet när hormonerna är instbaila och kvinnan kan uppleva symptom som:

 • värmevallningar
 • oregelbundna cykler
 • humörsvängningar
 • ömma bröst
 • låg sexdrift
 • man kan också få migrän

När kvinnan når klimakteriet har äggstockarna slutat producera ägg och som ett resultat sjunker nivåerna för östrogen och progesteron och testosteron ökar. Tyvärr leder detta ofta till att kvinnor ökar i vikt och de får svårare att bli av med de extra kilona.

Jag kommer att skriva mer om klimakteriet i detalj i ett framtida inlägg.

Symptoms_of_menopause_(raster).png

Vad händer om vi har HÖGA nivåer av östrogen eller progesteron?

Som jag skrivit ovan så sjunker och ökar nivåerna av progesteron och östrogen under kvinnans cykel. Progesteron sjunker i produktion under förklimakteriet och östrogen blir mer dominant. Men detta kan ske tidigare i livet också.
Det var den framlidne Dr. John Lee som myntade uttrycket östrogen dominans. Han sa att om en kvinna hade för lite, normalt eller för mycket östrogen, men för lite progesteron för att balansera hormonerna så har hon östrogen dominans. Det betyder att en kvinnan med låga östrogen nivåer fortfarande kan ha en östrogen dominans om hon inte har tillräckligt med progesteron.

Symptom på östrogen dominans kan vara, men är inte uteslutande de följande:

 • trötthet
 • humörsvängningar
 • låg sexdrift
 • huvudvärk
 • viktuppgång
 • kalla händer och fötter
 • tappa mycket hår
 • en trög ämnesomsättning

Det finns fler symptom och många är liknande med de vis problem med sköldkörteln. Östrogen dominans kan leda till olika autoimmuna sjukdomar, bröst-, och äggstockscancer, allergier och att man åldras i förtid.

En orsak till att män kan ha höga östrogen nivåer är för att de har höga testosteronnivåer då endel testosteron tillverkas av östrogenet.
Männen kan ha symptom såsom:

 • humörsvängar
 • högt blodtryck
 • håller kvar vätska i kroppen
 • ömma bröst och brösten kan även börja växa
 • man kan förlora muskelmassa
 • konstant trötthet

body transformation [Converted]

Men hur kommer det sig att både män och kvinnor får för höga nivåer av östrogen egentligen? Borde inte kroppen vara så smart att den balanserar ut detta?
Ofta är det saker i vår miljö som påverkar. Vi exponeras av xenohormoner via plast, bekämpningsmedel, bensin, såpa, schampoo kosmetik, lotions, lim, tamponger och binder, blöjor, vatten med fluor i, nagellack, städprodukter, kläder och möbler, parfymer, men också från mat som innehåller fyto-östrogener som bland annat baljväxter och till dels även spannmål.
Xenohormoner är hormonstörande ämnen som är kemiskt framställda och påverkar vårat endokrina system, våra hormonproducerande organ. Man kan absorbera dessa hormonstörande ämnen via oralt intagande, inandning och via hudkontakt.

Det är skrämmande att det finns så mycket i vår miljö som påverkar oss negativt. Och många ämnen kan vi knappt ens undvika då det inte är allt som måste deklareras i innehållsförteckningen. Och hur många tänker till exempel på att deras nyinköpta soffa har ett flamskyddsmedel som kan göra oss sjuka? Fler och fler insjuknar av alla dessa kemiska medel och man ser också att andelen folk som äter ekologiskt och hälsosam mat samt undviker parfymer och andra produkter med skadliga kemikalier ökar. Ett sjukt hus, med mögel, kan också vara skadligt för det endokrina systemet.

Vad kan du göra för att minimera exponeringen av xenohormoner?

 • Styr undan alla syntetiska horomoner (ex. preventivmedel)
 • dra ner på eller helst sluta helt att använda bekämpningsmedel och trädgårdskemikalier (även till gräsmattan)
 • undvik kosmetika med pftalater
 • använd en menskopp istället för tamponger och tygbindor av ekologiskt bomullstyg istället för bindor. Samma för barn, använd tygblöjor av ekologisk bomull eller andra bra tyger
 • använd biologiskt nedbrytbara städprodukter (ex. linoljesåpa, bikarboant, citron etc.)
 • använd biologiskt nedbrytbart schampoo, balsam, lotion, tvål etc… eller ingenting alls! Fungerar lika bra 🙂

Mer om xenohormones i det här inlägget.

Andra saker som kan leda till östrogendominans är:

 • övervikt
 • en ”trött” lever – levern ska rensa ut ”gamla” hormoner och får den för mycket att jobba med blir den lite slö eller trött och kan inte rensa ut hormonerna tillräckligt snabbt
 • kortisol – stress. Om dina kortisol nivåer höjs så sänks progestern och det leder till att östrogen nivåerna blir för höga.

Progesteron dominans är inte lika vanligt som östrogen dominans.
Det stiger naturligt under en graviditet, men förhöjda progesteron nivåer under en längre tid kan orsaka bröstcancer.

Symptom på högt progesteron är:

 • Trötthet i och med att progesteron sänder signaler till hjärnan att dra ner lite på receptor aktiviteten i nervsystemet. Detta är också en anledning till att många blir så trötta och orkeslösa under sin graviditet
 • låg sexdrift
 • torra slemhinnor
 • ömma bröst
 • PMS
 • missfall

Progesteronnivåerna stiger naturligt när du är gravid och väldigt höga nivåer kan tyda på tvillingar, trillingar eller mer.

Vad händer om du har LÅGA nivåer av östrogen eller progesteron?

I klimakteriet är det normalt för kvinnan att ha låga nivåer östrogen, men även unga kvinnor kan ha för låga nivåer. Det kan vara ett tecken på, men är inte uteslutande, på äggstocks- eller binjurecancer. Tecknen på för låga nivåer är samma som under klimakteriet (trött, humörsvängningar, värmevallningar…) och även att mensen uteblir eller kommer oregelbundet.

Det som kan leda till låga nivåer av östrogen hos yngre kvinnor är bland annat för hård och mycket träning i puberteten (vilket kan försena den normala utvecklingen), genetiska sjukdomar (exempelvis Turner Syndrome), ätstörningar, cyctor på äggstockarna, endel fertilitets medicin och en underfunktion i hypofysen.

Det finns en del saker du kan göra för att höja östrogen nivåerna:

 • äta hälsosam och ren mat
 • rosenrot ger näring åt körtlarna som producerar hormoner. Prata med din doktor innan du börjar med rosenrot då det kan krocka med annan eventuell medicin
 • drick kaffe eller té med koffein…! Det hjälper till att producera mer östrogen (har du östrogen dominans är det bäst att dra ner på drycker med koffein)
 • träna inte för mycket och för hårt. Du kan fortfarande träna dagligen, men se till att kroppen också får tillräckligt med återhämtning (du kan köra återhämtningsträning också)

Män kan också få för lite östrogen.
Symptom mannen kan erfara är:

 • Ökat kroppsfett
 • trötthet
 • låg sexlust
 • värk i lederna
 • humörsvängningar
 • måste oftare urinera

Precis som kvinnor behöver männen en ren, hälsosamt diet och träning för att stödja kroppen till att balansera ut sina hormoner. Men även sömn och att dra ner på stress. Han måste också balansera sitt testosteron. Lågt testosteron är lika med lågt östrogen.

Låga nivåer av progesteron kan ge följande symptom hos kvinnor:

 • oregelbundna cykler
 • ömma bröst
 • viktuppgång
 • humörsvängningar
 • låg sexdrift
 • hjärndimma
 • akne, sköra naglar och torr hy
 • trög ämnesomsättning
 • huvudvärk

De låga nivåerna behöver inte vara ett problem såvida du inte är gravid eller försöker bli gravid.
Progesteronets ”fiende” är kortisol. Om du stressar mycket så ”stjäl” dina binjurar progesteron för att göra kortisol. Höga kortisol nivåer betyder låga progesteron nivåer. Det finns progesteronkräm som endel kvinnor använder sig av, men förutom det är det precis som med allt annat viktigt med en bra diet, sömn, att ej stressa så mkt och att röra på sig.

I men ger låga progesteronnivår några av följande symptom:

 • förstorad prostata
 • depression
 • ångest
 • trötthet
 • brösten växer
 • skallighet
 • låg sexdrift
 • erektil dysfunktion
 • måste urinera oftare

Män kan också använda progesteronkräm för att hjälpa dem vid låga progesteron nivåer.

Hur kan man boosta östrogen och progesteron naturligt?

Du måste se över din Livsstil; din mat, din sömn, din stress, din motion och träning… Få ordning på det först och se hur du mår. Kom ihåg, det tar 100 dagar för en äggblåsa att mogna och ge en hälsosam ägglossning. Så ge din nya Livsstil lite tid!

Om du fortfarande inte mår bra efter ca 100 dagar kan du ta tester för att se hur dina hormoner ligger till. Tyvärr är det många läkare som inte riktigt ser helheten eller tar proverna vid fel tidpunkt i cykeln eller kanske inte ens har kunskapen för att se hur intrikat samspelet är mellan alla hormoner. Jag rekommenderar dig att hitta en alternativ terapeut som tar såna här prover och kan utläsa dem. Du kan ta testerna på en vårdcentral eller liknande och bara ta med dem till en bra terapeut eller likannde efteråt för att få dem tolkade.

Saker du kan göra för att hjälpa kroppen mot en hälsosammare hormonell balans (i tillägg till det jag skrivit ovan):

 • lever (du kan ta leverpiller om du inte gillar smaken av lever) för att få i dig mer järn samt vitamin A och K
 • fiskolja för att få i dig mer omega 3
 • probiotika för att få en hälsosam bakteriell kultur i mage och tarmar
 • maskros rot för att ge levern mer stöd
 • magnesium
 • zink

Som du kan se så ger både högt och lågt östrogen/progesteron nästan samma symptom hos kvinnor och män. Speciellt låg sexdrift, trötthet, humörsvängningar och viktuppgång. Ett hormon påverkar det andra, det är viktigt att komma ihåg. Du kan inte bara behandla låga östrogen nivåer, du måste också se på progesteronet och även kortisol bland annat. Det är samma sak med det mesta i kroppen. Mineraler har sina motpoler i kroppen, exempelvis så kan höga nivåer av zink leda till lägre nivåer av magnesium och höga nivåer av koppar kan sänka zinknivåerna.
Allt handlar om balans, från den minsta molekylen i din kropp till de sakerna du gör varje dag i ditt liv. Balans.

Jag hoppas att det här inlägget inte blev för rörigt eller för svårt att förstå och jag hoppas du känner dig lite klokare på dessa två hormoner som är så viktiga för oss kvinnor, men även för män.

Paleo

________________________________________________________________

Länkar jag använt för det här inlägget:

medicalnewstoday.com

yourhormones.info

merckmanuals.com

womentowomen.com

healthline.com

paleoleap.com

womenlivingnaturally.com

johnleems.com

md-health.com

reference.com

womentowomen.com_02

healthline.com_02

primaldocs.com

paleoforwomen.com

marksdailyapple.com

growyouthful.com

kaahe.org

yourhormones.info

mainlinehealth.org

whattoexpect.com

majordifferences.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s