Paleo äppelkaka

Det har varit ett mycket bra äppelår i år! Alla pratar om hur deras äppelträn är överfulla med äpplen och många får ge bort hinkvis med frukt för att de inte kan ta hand om det själva.

Idag valde jag att göra en öppelkaka, helt fri från spannmål, mejerier och balväxter såklart. 

Ingredienser:

  • 6 ägg, separerade från äggvita/äggula
  • 3-4 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 180 g kokosolja
  • 4.5 dl mandelmjöl
  • 3-4 äpplen (beroende på storlek – jag använde 4 svenska små äpplen)
  • kanel
  • kardemumma

Så är gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (345 F).

Skala äpplen och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål och ha i kanel och kardemumma och rör runt. Använd kokosolja och fetta in en springform ch strö sen lite mandelmjöl i formen.

Sält kokosoljan.
Separera äggvitor och äggulor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna stiva. Du ska kunna vända skålen uppochner utan att det rinner ut.
Vispa äggulorna tillsammans med honungen tills det är krämigt. Häll sen i den smälta kokosoljan och vispa mer. Häll i mandelmjöl och vaniljpulver och vispa mer. Vänd sen ner äggvitan i smeten. Var inte för hårdhänt för då slår du ur luftbubblorna i smeten.

Häll smeten i springformen.
Lägg ner äpplena i smeten i ett fint mönster, eller som du själv önskar.

Ställ in i ugnen i 40-45 minuter.
Efter ungefär 20 minuter kan man få lägga lite folie över kakan ifall att den redan fått mycket färg. Kakan ska få en fin gyllene färg.

Servera kakan med lite vispad kokosgrädde.

Enjoy!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s