Paleo äppelkaka / Paleo Apple Cake

Det har varit ett mycket bra äppelår i år! Alla pratar om hur deras äppelträn är överfulla med äpplen och många får ge bort hinkvis med frukt för att de inte kan ta hand om det själva.

Idag valde jag att göra en äppelkaka, helt fri från spannmål, mejerier och baljväxter såklart. Innehåller honung.

(Recipe in English below)

Ingredienser:

  • 6 ägg, separerade från äggvita/äggula
  • 3-4 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 180 g kokosolja
  • 4.5 dl mandelmjöl
  • 3-4 äpplen (beroende på storlek – jag använde 4 svenska små äpplen)
  • kanel
  • kardemumma

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (345 F).

Skala äpplen och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål och ha i kanel och kardemumma och rör runt. Använd kokosolja och fetta in en springform och strö sen lite mandelmjöl i formen.

Smält kokosoljan.
Separera äggvitor och äggulor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna stiva. Du ska kunna vända skålen uppochner utan att det rinner ut.
Vispa äggulorna tillsammans med honungen tills det är krämigt. Häll sen i den smälta kokosoljan och vispa mer. Häll i mandelmjöl och vaniljpulver och vispa mer. Vänd sen ner äggvitan i smeten. Var inte för hårdhänt för då slår du ur luftbubblorna i smeten.

Häll smeten i springformen.
Lägg ner äpplena i smeten i ett fint mönster, eller som du själv önskar.

Ställ in i ugnen i 40-45 minuter.
Efter ungefär 20 minuter kan man få lägga lite folie över kakan ifall att den redan fått mycket färg. Kakan ska få en fin gyllene färg.

Servera kakan med lite vispad kokosgrädde.

Enjoy!

_____________________________________________________________________________________________

Ingredients:

  • 6 eggs, separate yolk from egg white
  • 3-4 tbsp honey
  • 1 tsp vanilla powder
  • 180 g coconut oil
  • 450 ml almond flour
  • 3-4 apples (depending on the size – I used 4 small swedish apples)
  • cinnamon
  • cardamom

Directions:

Turn the oven to 175 degrees Celsius (345 F).

Peel the apples and cut in to wedges. Put them in a bowl with cinnamon and cardamom och blend well.
Use coconut oil and grease a springform pan. Add a little almond flour in the pan.

Melt the coconut oil.

Separate the eggs and put the egg whites and the yolks in different bowls.

Whip the egg whites until stiff. You should be able to turn the bowl upside down without it pouring out.
Whipe the egg yolks togther with the honey until creamy. Add the melted coconut oil and keep whipping.
Add the almond flour and vanilla powder and whip some more.
Add the egg white and slowly fold it in to the egg yolk batter. Do not beat too hard cause you´ll beat out too many air bubbles.

Pour the batter in to the springform pan.
Add the apple wedges to the pan in a nice pattern och randomly.

Put it in the oven for 45-50 minutes.
After about 20 minutes, put foil over the cake if it has already got a lot of color. The cake should have a nice golden color.

Serve the cake with some whipped coconut cream.

Enjoy!

 

Annonser

One thought on “Paleo äppelkaka / Paleo Apple Cake

  1. Pingback: Cajsa Warg’s Äple-Kaka (Gammeldags Äppelkaka) – Site Title

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s