Pumpapuré

Pumpa har inte varit så populärt i Sverige förut, men nu finns de överallt och recept på pumpa ploppar upp som svamp i backen. Jag kan ju inte vara sämre.
De flesta recept kräver en pumpapuré som bas, därför delar jag nu med mig hur jag gör en pumpapuré.

Ingredienser:

  • pumpa (butternut squash är gott och lite sötare i smaken)
  • kokosolja

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (350 F).

Skär pumpan i bitar, använder du butternut squash kan du bara halvera den. Skär rent från fröhuset.
Gnis in pumpan med kokosolja.

Lägg pumpan på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i 40-60 min. Kolla på pumpan emellanåt och stick en kniv i den för att se om den är mjuk.

Låt pumpan svalna lite innan du hanterar den. Ta bort skinnet och skär den i mindre bitar. Använd en matberedare, mixer eller stavmixer och kör på tills det blivit en puré.
Häll puréen i ett kaffefilter eller liknade så att lite av vätskan somblir rinner av, då blir din puré lite fastare.

Man kan ha i lite ”pumpakryddor” redan i denna fasen, när man mixar till purén. Annars lägger man til det senare när man lagar något med purén.
Kryddor som går bra med pumpa och som oftast används i olika pumparecept är: kanel, muskotnöt, ingefära, vanilj, nejlika och kardemumma.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s