Hallon- och chokladmoussebakelse / Raspberry and Chocolate Mousse Cake

Jag experimenterade fram en ny god efterrätt idag!
Det blev en hallon- och chokladmoussebakelse.

(Recipe in English below)


Hallon- och chokladmoussebakelse
(för 4-6 personer beroende på hur stora bakelser du gör)

Botten

Ingredienser:

  • 2 ägg, separerade
  • 1 msk honung
  • 1 msk kakao
  • 60 g smält kokosolja
  • 1.5 dl mandelmjöl
  • whiskey, kaffe eller baileys

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält kokoslolja.
Separera äggen.

Vispa äggvitan stiv. Vispa sen äggula och honung tills det blir krämigt (ca 2-3 min).

Ha i kakao i äggulorna och vispa lite till.
Sedan vispar du medan du häller i den smälta kokosolja.
Rör i mandelmjölet.

Vänd i äggvitan och blanda noga.

Ta några små ramekins eller en mindre kakform och häll smeten i. Ställ in i ugnen i ca 30-40 min. Pröva med en sticka i kakan för att se så den är färdig.

Ta ut den och låt den svalna.

När den är sval lägger du i kakan i glas eller små formar som du vill servera efterrätten i. Dunka botten med lite whiskey, starkt kaffe, baileys eller låt den vara som den är.

Hallonmousse

Ingredienser:

  • 2.5 dl hallon
  • 3 gelatinblad
  • 1 äggvita
  • 1-2 msk honung
  • 1.5 dl kokosgrädde
  • lite vanilj pulver

Så här gör du:

Värm upp hallonen i en kastrull så att du får som en ”sylt”. Ställ den åt sidan och låt svalna.

Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad så att de blir mjuka.

Vispa äggvita och honung stivt och blankt.

Vispa kokosgrädden lite med en gaffel. Den ska inte bli rinning utan fortfarande ha lite krämighet.

Ta ca en msk av hallon”sylten” och 1 msk vatten i en kastrull tillsammans med gelatinbladen och värm upp så att gelatinet smälter.

Vänd ner hallon”sylten” i äggvitan. Sen har du i gelatinet. Sist vänder du i kokosgrädden.
Ställ i kylen en stund.

Inna den stelnat helt fördelar du moussen i dina glas med kakbotten i. In i kylen igen.

Chokladmousse

Ingredienser:

  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 äggula
  • 1 msk honung
  • vaniljpulver (efter behag)
  • 50 g 70-90% -ig choklad

Så här gör du:

Häll kokosmjölk, äggula, honung och vaniljpulver i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt det hela sjuda i några minuter.
Ha i den mörka chokladen och rör om tills den smält. Låt den svalna.

När chokladmoussen svalnat men inte stelnat så fördelar du den uppepå hallonmoussen. Sen in i kylen igen.

Ta gärna ut hallon- och chokladmoussebakelserna några minuter innan servering så att den får lite mer rumstemperatur.

Enjoy!

_________________________________________________________________

Raspberry and chocolate mousse cake
(for 4-6 people depending on how big you make the ”cakes”)

Cake

Ingredients:

  • 2 egga, separated
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp cacao
  • 60 g melted coconut oil
  • 150 ml almondflour
  • whiskey, coffee or baileys

Directions:

Turn oven to 175 degrees C (350 F)

Melt the coocnut oil.
Separate the eggs in to two bowls.

Whisk the egg white until stiff. Then whisk the yolks together with honey until creamy (2-3 min)

Add the cacao to the yolks and mix well.
Then add the melted coconut oil while whisking and then add the almond flour.

Add the egg whites carefully. Pour the batter in to small ramekins or a smaller cake tin.
Put in the oven for 30-40 min. Use a small stick to see if the cake is cooked through.

Take it out of the oven and let cool down.

Once cool divide the cake in to 4-6 little glasses or other. Pour a tiny bit of whiskey, bailey’s or strong coffee over the cake. You can also omit this step and just leave it as it is.

Raspberry mousse

Ingredients:

  • 250 ml raspberries
  • 3 gelatin leafs
  • 1 egg white
  • 1-2 tbsp honey
  • 150 ml coconut cream
  • some vanilla powder

Directions:

Heat the raspberries ina saucepan until you have ”jam”. Set aside to cool.

Put the gelatin leafs in some cold water.

Whip the egg white together with honey until stiff

Whipe the coocnut cream a little with a fork, it should not be runny, but still creamy.

Take 1 tbsp of the raspberry ”jam”, the gelatin and 1 tbsp water and put in a saucepan. Heat it up until the gelatin has melted.

Mix the eggwhites and raspberry ”jam”. Then add the gelatin mixture and blend carefully.
Last, add the coconut cream and blend carefully.

Place in the fridge to set.

Before it has set too much, divide the raspberry mousse in to the glasses you have the cake in. Place in the fridge again.

Chocolate mousse

Ingredients:

  • 200 ml coconut milk
  • 1 yolk
  • 50 g 70-90% chocolate
  • vanilla powder

Directions:

Pour coconut milk, yolk and vanilla powder in to a saucepan and bring to a boil while whisking. Let it simmer for a few minutes then add the chocolate.
Whisk until the chocolate has melted.

Set aside to cool.

Add the chocolate mousse on top of the raspberry mousse and place in the fridge to set.

Take the raspberry and chocolate mousse cake out of the fridge a few minutes before serving so that it’s not super cold when serving. It tastes better when it’s just below room temperature.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s