Saffranskola / saffron toffee

Jag älskar saffran och jag älskar kola. Då borde ju den bästa blandningen vara saffran och kola?
Oh, yes!

Jag arbetade fram ett recept med saffranskola som blev riktigt gott!

(recipe in english below)

Ingredienser:

  • 3 dl kokosgrädde
  • 50 g kokosolja
  • 1 dl lönnsirap
  • 1 dl kokossocker
  • 0.5 dl riven kokos
  • 2 påsar saffran (1 gram)

Så här gör du:

Häll kokosgrädde, kokosolja, lönnsirap och kokossocker i en kastrull med tjock botten.
Låt det kokoa upp, sen sänker du värmen och låter det småputtra tills du med kulprovet ser att du får en önskad konsistens (120-125 grader om du använder termometer).

Rosta kokosflingorna lite snabbt i en torr panna. Blanda ner det i smeten tillsammans med saffran, rör om.

Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stelna i ca 20 minuter, sen kan du ha lite riven kokos på toppen av fudgen. Låt sen stå över natten, och du kan behöva ställa den i frysen för att den sen ska bli lättare att skära i.

Skär fudgen i bitar. Server antingen som de är eller slå in i lite bakplåtspapper. Jag slog in dem för att de blev lite för kladdiga i rumsvärme och fastnade i varandra.

Enjoy!

__________________________________________________________________


Ingredients:

  • 300 ml coconutcream
  • 50 g coconut oil
  • 100 ml maple syrup
  • 100 ml coconutsugar
  • 50 ml shredded coconut
  • 1 gram dried saffron

Directions:

Pour coconut cream, coconut oil, maple syrup and coconut sugar in a pot.
Bring to a boil and then turn down the heat and let it simmer until it reaches 120-125 degrees C (248-257 F) or you pour some of the fudge in a glas of cold water and then are able to form a small boll from it.

Pour the shredded coconut in a dry pan and toast for a bit. Add it to the fudge along with the saffron.

Pour the fudge in to a tin lined with bakingpaper. Let it cool for at least 20 minutes, then sprinkle shredded coconut on top.
Let cool until you’re able to cut in to it. I put mine in the freezer for a while and then I cut it in to small squares.

Serve it as it is or wrap the pieces in to some baking paper. I wrapped mine as it got to sticky to handle in room temperature and the pieces just got stuck in each other.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s