Julsill / Pickled Herring

Sill är en sån där rätt som (jag tror) finns på alla julbord i de svenska hemmen. Endel äter det som en liten förrätt, andra har det till all annan mat.
Vi har alltid haft sill på julbordet och flera gånger har jag försökt mig på det, men jag klarar inte av smaken.

Men även fast jag inte äter det själv så gör jag iordning det till gästerna i alla fall! 🙂

(Recipe in English below)

 

 Klassisk Sill

 Ingredienser:

  • 420 g (1 burk) inläggningssill
  • 1 dl kokossocker
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 dl ättiksprit (12%)
  • 0.5 tsk krossad vitpeppar
  • 5 kryddpepparkorn
  • 7 nejlikor
  • 2 lagerblad 
  • 1 rödlök

Så här gör du:

Lägg alla ingredienser, utom sillen och rödlöken, i en kastrull. Låt det koka och så sjuda i 5-10 minuter. Låt svalna helt.

Skölj inläggningssillen i kallt vatten och skär i filéerna i mindre bitar. Skiva rödlöken fint.

Varva lök och sill i en ren glasburk.

Häll på inläggningslagen.

Låt stå i kylen i minst 2 dagar innan den ska förtäras.

Enjoy!


Glöggsill

Ingredienser:

  • 420 g (1 burk) inläggningssill
  • 1 dl kokossocker
  • 1 dl glögg
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 dl ättiksprit (12%)
  • 0.5 tsk krossad vitpeppar
  • 5 kryddpepparkorn
  • 7 nejlikor
  • 2 lagerblad 
  • 1 rödlök
  • 1 eko apelsin
  • 2 kanelstänger
  • 2-3 anisstjärnor

Så här gör du:

Lägg alla ingredienser, utom sillen, rödlöken, apelsinen, kanelstängerna och anisstjärnorna i en kastrull. Låt det koka och så sjuda i 5-10 minuter. Låt svalna helt.

Skölj inläggningssillen i kallt vatten och skär i filéerna i mindre bitar. Skiva rödlöken fint. Skär av skalet från apelsinen och strimla skalet. 

Skär apelsinen i två och krama ur juicen i lagen. 

Varva lök, sill och apelsinskal i en ren glasburk. Peta ner kanelstängerna och anisstjärnorna.

Häll på inläggningslagen.

Låt stå i kylen i minst 2 dagar innan den ska förtäras.

Enjoy!


____________________________________________________________________

Pickled Herring is another dish that´s a staple on the Swedish Christmas smorgasbord. I donät like it myself despite trying for many years. But I know that the guests eat it so I make it anyway. 🙂

Classic Pickled Herring

Ingredients:

  • 420 g pickled herring fillets
  • 100 ml coconut sugar
  • 150 ml water 
  • 50 ml vinegar essence (12%)
  • 0.5 tsp crushed white pepper
  • 5 allspice 
  • 7 whole cloves
  • 2 bay leafs 
  • 1 red onion

Directions:

Put everything except the herring and red onion in a pot. Bring to a boil and then simmer for 5-10 minutes.

Let it cool completely.

Rinse the herring fillets under cold water and then cut them in to smaller pieces. 

Slice the red onion. 

Put the herring and red onion in layers in a clean glass jar. 

Pour the syrup over in to the jar. Place in the fridge for at least 2 days before serving.

Enjoy!


Mulled Wine Pickled Herring

Ingredients:

  • 420 g pickled herring fillets
  • 100 ml coconut sugar
  • 100 ml mulled wine
  • 50 ml water
  • 50 ml vinegar essence (12%)
  • 0.5 tsp crushed white pepper
  • 5 allspice 
  • 7 whole cloves
  • 2 bay leafs 
  • 1 red onion
  • 1 organic orange
  • 2 cinnamon sticks
  • 2-4 anis stars

Directions:

Put everything except the herring, red onion, orange, cinnamon sticks and anis stars in a pot. Bring to a boil and then simmer for 5-10 minutes.

Let it cool completely.

Rinse the herring fillets under cold water and then cut them in to smaller pieces. 

Slice the red onion. Cut the peel off the orange and slice the peel finely. Cut the orange in half and squeeze the juice in to the syrup.

Put the herring, red onion and orange peel in layers in a clean glass jar. Poke down the cinnamon sticks and anis stars.

Pour the syrup in to the jar. Place in the fridge for at least 2 days before serving.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s