Leverpiller

Vi har ätit lever några gånger nu. Stekt det, haft i gryta, grillat det… Vi kan inte få oss till att gilla det. De säger i ch för sig att man måste pröva något 7 gånger innan man börjar tycka om det…

För att ändå få i oss nyttigheterna i levern gör vi lever piller!

 

Lever är rikt på:

  •  Folat – naturligt folat, inte folsyra vilket är konstgjort framställt. Rekommenderas till kvinnor före och under en graviditet då det behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Även barn behöver få i sig folat då de växer.
  • Vitamin B12 – behövs för cellernas ämnesomsättning. Äldre och veganer får ofta brist på detta vitamin. Förmågan att ta upp B12 minskar med åldern.
  • Vitamin A – behövs för synen, huden och slemhinnorna bland annat. Också ett bra vitamin att få i sig under en graviditet då embryot behöver det för tillväxt, utveckling och en bra syn.
  • Vitamin D –  reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.
  • Vitamin E – en antioxidant som skyddar våra vävnader.
  • Vitamin K – vilket behövs för bentätheten och blodets koagulering.
  • Järn – viktigt för blodet då det ingår i hemoglobinet som transporterar syre i blodet, och myoglobin som transporterar syre till musklerna. Järn får du i dig främst från inälvs- och blodmat.

Jag hade en nötlever från en gräsbetande ko. Köpt från Gröna Gårdar. Jag hade den fryst så jag lät den ligga framme en liten stund innan jag började skära i den. Det är lättast att göra leverpiller av den när den fortfarande är lite fryst. Då glider inte kniven runt lika mycket.

Skär små bitar i piller storlek och lägg dem på bakplåtspapper en liten bit ifrån varandra. Lägg dem i frysen i minst 14 dagar för att eventuella bakterier och baciller ska dö.

Ta 2-3 piller per dag som ett hälsosamt kosttillskott.

Perfekt när man inte gillar smaken av lever!

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s