Sötpotatisgnocchi /Sweet Potato Gnocchi

Vanlig gnocchi har aldrig varit min favorit.

Så satt jag hemma och funderade lite på nya recept och bara googlade på middagstips. Där såg jag just vanliga potatisgnocchi och tänkte att detta borde ju gå att göra med sötpotatis! Så det fick det bli.

Smakar riktigt gott och med tomatsåsen blir den riktigt lyxig.
Man kan alltid ha lite bacon, räkor, oliver, köttrester eller annat i tomatsåsen för att göra den ännu matigare.

(Recipe in English below)

Ingredienser:
(4-6 portioner)

  • 2 stora sötpotatisar
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dlcassavamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • salt
  • kokosolja att steka i

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Klä in potatisarna i folie, gör små hål i folien på ett par ställen. Lägg dem på en plåt och in i ugnen i 60-90 minuter eller tills de är mjuka. Öppna foliet lite och låt dem svalna lite innan du tar av foliet helt och sen skalet.

Lägg sötpotatis, ett ägg och salt i en matberedare.
Mixa allt slätt.

Blanda cassavamjöl, mandelmjöl och bakpulver.

Blanda i de torra ingredienserna i mixern och blanda väl. Degen kommer att vara lite sticky. Ställ in i kylen i 30 min.

Ta cassavamjöl i händerna och ta sen lite ”deg” i taget i handen och forma en liten boll som du sen plattar till lite. Lägg på ett bakplåtspapper. cassava pulver på diskbänken. Fortsätt likadant med resten av degen.

Ta sen en gaffel, doppa den i casavamjöl och pressa till varje gnocchi lite. **

Koka upp vatten i en kastrull.

Ta några gnocchi i taget och lägg ner dem i kastrullen. Se till att de inte fastnar i varandra eller i botten på kastrullen. När de flyter upp till ytan är de klara. Lyft dem med en hålslev och lägg åt sidan i en sil så att de får rinna av. Fortsatt likadant med all gnocchi.

Smält kokosolja i en stekpanna. Stek gnocchin på varje sida tills de blivit lite gyllene, ca 3-5 minuter.

Servera med en tomatsås, köttfärssås, pesto eller liknande.

Enjoy!

** Du kan frysa gnocchin innan de kokas. När du sen ska använda dem ska de inte tinas först, utan du slänger ner dem i kokande vatten och så är de klara när de flyter upp till ytan



_________________________________________________________________

Ingredients:
(4-6 people)

  • 2 large sweet potatoes
  • 400 ml almond flour
  • 200 ml casava flour
  • 1 tss baking poweder
  • 1 egg
  • salt
  • coconut oil to fry in

Directions:

Turn the oven to 200 degrees C (390 F)

Wrap the potatoes in foil. Pierce the foil in a couple of places.

Place the potatoes on an oven tray in the oven for 60-90 minutes or until the potatoes are soft. Open the foil a bit and let the potatoes cool. Then remove the foil and peel the potatoes.

Place the potatoes in a food processor together with an egg and salt. Mix until puréed.

Mix allt he dry ingredients in a bowl and then add to the processor. Mix well.
Place in the fridge for 30 minutes.

Take some cassava flour in your hands and then take a little bit of ”dough” and roll in to a ball. Flatten the ball a bit and put on a sheet of baking paper. Do the same with the rest of the dough.

Dip a fork in to casava flour and lightly press on the gnocchi pieces. **

Bring water to a boil.

Add a little of the gnocchi at the time. Make sure the gnocchi isn’t sticking to each other or to the bottom of the pot.

Once the gnocchi comes up to the surface, they´re done. Use a slotted spoon to remove them from the pot and place them in a drainer.

Melt coconut oil in a pan.
Add some of the gnocchi at the time. Let them fry on each side until they have a golden color, about 3-4 minute per side.

Serve with a tomato sauce, mince sauce, pesto or similar.

Enjoy!

** You can freeze the gnocchi before it is boiled. When you take them out of the freezer, do not let them thaw. Just put them in boiling water and when they come to the surface, they’re done.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s