Tilltugg / Finger Food

Ibland vill man kanske bara ha en lättare middag som samtidigt känns lite lyxig och ibland kanske man ska ha folk över och vill ha lite plock eller drinktilltugg.

I detta inlägg delar jag några förslag på tilltugg som kan komma till hands.
Alla är utan mejerier.
Äter du mejerier kan du såklart göra en uppsjö av andra tilltugg.

(Recipes in English below)


Det finns så mycket man kan göra plockmat av:

  • Man kan sätta korvbitar tillsammans med nån frukt eller grönsak.
  • Göra grönsaksspett.
  • En bit ugnsstekt sidfläsk tillsammans med paprika eller gurka
  • Ta rostbiff och nån grönsak ihop.
  • Färska fikon som du skär i fyra och lindar serrano eller prosciutto runt.
  • En annan god kombination är gurka och räkor med en liten dillkvist på.
  • Till advent eller jul kan du ta goda paleo pepparkakor och lägga på lite fiknmarmelad (med ädelost på för de som klarar lite mejerier)
  • Du kan ockås göra goda salta paleo kex och ha en god röra på, till exempel räk- eller tonfiskröra.

Ta det du har i kylen och pröva olika kombinationer.

Vid sidan av detta kan du ha lite nötter och varför inte grönsaksstavar med en dipp gjord på pesto eller en smaksatt majonnäs till exempel.

Här kommer i alla fall mina tips på drinktilltugg jag gjorde häromdagen:

Oliver och fikon

Ta urkärnade oliver (jag använde Haldikiki oliver som är lite större).
Skär av en liten bit på ena långsidan av oliverna så att de står stadigt.

Ta fikon och dela dem i 4 bitar.

Sätt tillsammans oliverna och fikonen med en tandpetare.

 

Stjärnfrukt med kallrökt lax och basilikamajonnäs

Skär en stjärnfrukt i skivor.

Ta lite kallrökt lax och lägg uppepå stjärnfrukten. Lägg en liten klick basilikamajonnäs på toppen och sätt fast alltihop med en tandpetare.

Man kan ha gurka eller annat i botten istället för stjärnfrukt.

 

Salami- och gurkarullar

Skär av en tredjedel av en gurka.

Skär den gurkbiten i tunna skivor på längden.

Lägg en gurkskiva på skärbrädan, ta en salami (av bra kvalitét) och lägg på gurkskivan. Rulla ihop dem och fäst med en tandpetare.

 

Prosciuttolindad avokado

Skär en avokado i hälften och sen i aningen tjockare skivor.

Ta en skiva prosciutto och dela i hälften. Linda in avokadon i prosciutto. sätt en tandpetare i dem, eller brevid, så att det blir lättare för folk att plocka upp dem.

Grönsaker på tandpetare

Här kan du ta vilka grönsaker och frukter du vill, blanda lite och sätt på tandpetare.

Jag tog skivor av gurka, satte på en halv körsbärstomat och toppade med en lite bit mango. En riktigt god blandning.

Man kan ju ta en rädisa och sätta på en tandpetare tillsammans med gurka och kiwi. Eller en körsbärstomat, äpple och zucchini. Endast fantasin sätter stopp.

Baconlindade dadlar

Ingredienser:

  • 12 urkärnade dadlar
  • 1 paket bacon

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader C.

Skär baconet i hälften. Ta en bit bacon och linda in dadlarna i.

Lägg bacondadlarna på bakplåtspapper på en plåt eller i en ugnsfast form.

Ställ in i ugnen i ca 20 min. Håll koll på dem så de inte bränner. Vänd på dem efter en stund så de får färg runtom.

Guacamolefyllda champinjoner

Ingredienser:

  • 10 champinjoner
  • 1 avokado
  • 0.5 tomat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 tsk olivolja
  • salt och peppar

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader C.

Skär bort foten på champinjonerna.

Pensla dem med olivolja och lägg dem på bakplåtspapper med botten upp.

Ställ in dem i ugnen i ca 5 min. Håll koll på dem så de inte bränner vid.

Mosa avokadon. Finhacka tomat och blanda med avokadon, pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar, citronjuice och olivolja.

Ta ur champinjonerna ur ugnen och låt dem svalna lite.

Fyll champinjonerna med guacamole.

Marinerade champinjoner med prosciutto

Ingredienser:

  • 10 champinjoner
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 1 tsk citronjuice
  • paprikapulver
  • lökpulver
  • ett par skivor proscieutto
  • eventuellt annan garnering som exempelvis gurks aoch paprika

Så här gör du:

Blanda ihop olivolja, vitlök, citronjuice och kryddor.

Skär foten av champinjonerna. och lägg dem i marinaden i ca 30 min.
Stek dem sen på mediumvärme tills de fått lite färg.

Låt de svalna lite innan du fyller dem med lite proscieutto och eventiellt garnerar med en liten bit paprika och gurka.


_________________________________________________________________

Olives and Figs

Take some pitted olives (I used Haldikiki olives which are a bit larger) and cut off a small bit from the longer side so that they can stand on their own.

Take dried figs and cut in to quarters.

Use a toothpick to put the olive and fig together.

Starfruit with cold smoked salmon and basil mayonnaise

Slice up the starfruit.

Put some cold smoked salmon on top of the starfruit slices and finish with a small dolopp of basil mayonnaise.

Use a tootphick to make them sit together.

You could also use cucumber or bell pepper instead of starfruit.

Salami and cucumber rolls

Cut of a third of a cucumber. Then slice it in to thins slices on the length.

Put a cucumber slice on the chopping bord, put a thin slice of salami on top and roll them up.

Use a toothpick to make them stick together so that they don´t roll up.

Prosciutto Wrapped Avocado

Cut an avocado in half, peel it and cut in to thicker slices.

Take prosciutto and wrap the avocado slices with it.

Use toothpicks on the side so that the pieces are easier to pick up.

Vegetables on toothpicks

You can use whatever vegetables you like here and put themon the toothpicks.

I used slices of cucumber, half cherry tomatoes and small pieces of mango

Other good combinations are radishes, cucumber and kiwi. Or perhaps cherry tomatoes, appleslices and zucchini. Take whatever you have in the fridge and make fun combinations.

Bacon Wrapped Dates

Ingredients:

  • 12 stoned dates
  • 1 packet of  bacon (6-7 thin slices)

Directions:

Turn the oven to 200 degrees C (390 F)

Cut the bacon in half. Wrap each date in a piece of bacon.

Place the bacon wrapped dates on baking paper on an oven tray or in an oven dish and place in the oven for about 20 minutes.

Keep an eye on them so that they don´t burn. Also turn them around after half the time so that they get color all around.

Guacamole Stuffed Mushrooms

Ingredients:

  • 10 mushrooms
  • 1 avocado
  • 0.5 tomato
  • 1 garlic clove
  • 1 tsp lemon juice
  • 1 tsp olive oil
  • salt and pepper

Directions:

Turn the oven to 200 degrees C (390 F)

Cut off the foot of the mushrooms. Brush them with oliv oil and place them with the bottom up on baking paper.

Put them in the oven for about 5 minutes. Keep an eye on them so that they don´t burn.

Mash the avocado. Finely chop the tomato and add that and crushed garlic to the avocado. Add salt and pepper, olive oil and lemon juice.

Take the mushrooms out of the oven and let cool a little before filling them with guacamole.

Marinated Mushrooms with Prosciutto

Ingredients:

  • 10 smaller mushrooms
  • 50 ml olive oil
  • 1 crushed garlic clove
  • salt and pepper
  • 1 tsp lemon juice
  • paprika powder
  • onion powder
  • a couple of slices of prosciutto
  • perhaps some garnish like cucumber and bell pepper

Directions:

Mix the olive oil, garlic, lemon juice and spices.

Cut the foot off the musrooms and place them in the marinade for at least 30 minutes.
Fry them in a pan until they have some color.

Let the mushrooms cool a bit before filling them with prosciutto and perhaps a small piece of cucumber and bell pepper.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s