Det lymfatiska systemet – del 2

I Det lymfatiska systemet – del 1 förklarade jag vad det lymfatiska systemet har för funktion och hur det fungerar. Läs gärna det inlägget innan du fortsätter med detta.

I det här inlägget kommer jag att ta upp vad som händer i kroppen när det lymfatiska systemet inte fungerar som det ska och vad som kan ha lett till att flödet inte fungerar.

Senare kommer del 3 där jag skriver om att vad man kan göra för att få igång systemet igen, eller underhålla det för dem som inte blivit sjuka.

Häng med, nu dyker vi!

image

Vad kan vara tecken på att ditt lymfatiska system inte fungerar?

 • Viktuppgång som du inte kan träna eller äta bort
 • Muskelförlust
 • Högt blodtryck
 • Trötthet
 • Återkommande inflammationer/infektioner
 • Värk i kroppen, i leder
 • Benen känns tunga och det är som att man går i sirap
 • Restless Legs Syndrome
 • Magproblem, både trög och snabb mage
 • Klåda

Stress och toxiner i dagens samhälle:

Dagens samhälle stödjer tyvärr inte att vi ska ha ett hälsosamt lymfsystem. Vi får i oss mycket toxiner från olika industrier, bilar, flyg, maten vi äter, produkter vi använder etc. Detta överbelastar våra kroppar och vårat lymfatiska system får arbeta otroligt hårt. Vårat lymfatiska system ska kunna ta hand om bakterier, virus och tumörceller, inte en massa tungmetaller eller andra orenheter som vi andas in dagligen eller får i oss på andra sätt.

Idag är många stressade och stillasittande och även det påverkar vårat lymfatiska system. När vi blir stressade och vårat överlevnadssystem sätter igång så spänner vi automatiskt axlar och hals. Det gör att vi täpper till flödet lite till ca 200 lymfnoder. Som ni kanske minns från Del 1 så sitter runt 200 av våra 600 noder från axlarna och uppåt.
Detta får alltså en stor inverkan på det lymfatiska systemet. Det är ingen fara i akut stress, den som vår kropp har hittat ett bra sätt att hantera, men vid långvarig stress blir det också långvarig tilltäppning av flödet till dessa noder.

När jag träffade Anders Lönedal pratade vi om hur vi sitter vid skärmar idag, att vi sitter med nacken framåt och orsakar stress på nacken. Vi täpper till noderna när vi sitter så. Detta är en trend som bara blir vanligare och vanligare. Kolla dig omkring när du är bland folk. Hur många står eller sitter inte med huvudet böjt framåt och axlarna framåt och tittar ner på en skärm? Kommer gamnackar att bli den nya normen, det nya skönhetsidealet? Och hur mycket problem kommer inte det att orsaka människan och dess lymfsystem? Dessvärre syns detta från mycket ung ålder idag. Även 1-2 åringar sitter med plattor och lutar huvudet framåt och täpper till systemet. Deras huvuden är dessutom större i förhållande till kroppen mot en fullvuxen människa och det blir ett riktigt tungt huvud som faller frampt och orsaker press på nacken.
Vi måste tänka framåt! Föregå med gott exempel för våra barn och ungdomar. Rörelse föder rörelse, stillasittande föder mer stillasittande…

massage-nacke.png

Andning är otroligt viktigt för ett hälsosamt lymfsystem:

Diafragman är lymfsystemets huvudsakliga pump.
När vi andas på ett biologiskt korrekt sett (magen flyttar sig utåt vid inandning) slappnar vi per automatik av i axlar och hals och får igång systemet.

Andas vi däremot bakvänt, vilket många gör idag, så rör sig inte diafragman som den ska och lymfvätskan får inte samma skjuts runtom i kroppen. Det är ofta långvarig stress som leder till att man inte andas som man ska, men även samhällets normer att ha platt mage (gå runt och dra in magen) gör att man andas fel och håller in magen vid inandning. Detta är dessvärre ett beteende som barn lär sig av sina föräldrar och andra i sin omgivning. Alla andas rätt från början, men sen lär man sig att andas fel genom samhället.

Diafragman är en glatt muskulatur och all glatt muskulatur är känsligt för syrebrist, då krampar den gärna. Hjärnhinnor, lymfkärl, blodkärl, och urinblåsan är exempel på glatt muskulatur som är kopplade till det omedvetna nervssystemet.
När diafragman inte används och den får syrebrist så krampar den lite och drar ryggraden lite inåt. För att hålla emot och få ryggen i rätt position spänner vi musklerna i vår ländrygg och då blir det stopp nedåt. Vi har massor av noder runt bäckenet, sätet, ländryggen, i ljumskarna och kvinnor har även noder i vaginan
Vi hämmar flödet i dessa noder och när vi hamnar i svank hämmar vi flödet in i de stora lymfkärlen som går efter ryggraden parallellt med venerna för det blir en åtstramning i dem. Det blir alltså ett stopp i systemet här med.

14755_30_09_12_4_31_30_89891069.jpeg

Tänk dig att du stressat en lång period. Kronisk stress. Du har via stressen spänt dig i axlar och hals och klämt till flödet till noderna däruppe, samtidigt som du börjat andas fel och diafragman hamnar i kramp vilket har täppt till flödet i noderna i säte, ljumskar, och bäcken. Hur ska kroppen då kunna få igång ett hälsosamt flöde av lymfvätskan som hjälper dig att bli av med slaggprodukter i kroppen samt hjälpa dig mot förkylningar och andra sjukdomar?
Det kanske inte är så konstigt att många går runt med värk i kroppen och förkylning på förkylning? Jag är en av dem, så jag vet.

Alla toxiner blir kvar i kroppen, och i värsta fall kan endel av toxinerna läcka in i blodet igen. Det blir för mycket för lymfsystemet att ta om hand om då flödet inte fungerar ordentligt.

Det tar tid att ändra detta då varenda cell måste sköljas igenom igen för att bli av med toxiner. Men det viktiga att veta är att du KAN bli frisk. Det tar tid, men det går.

Vätskedrivande är inte en bra idé

Kroppen producerar runt 2-4 liter lymfvätska per dygn, beroende på kroppsstorlek. Vätskan produceras dygnet runt och detta kan inte vi påverka.

Tänk dig scenariot ovan där du stressat mycket och täppt till noder både här och där i kroppen. Var ska vätskan och alla slaggprodukter ta vägen? Det blir för mycket slaggprodukter kvar i kroppen som belastar levern.

I takt med att lymfvätska produceras och stagnerar så blir den segare och segare. Lymfvätskan är en proteinrik vätska och proteinerna suger upp vätskan. Äter man en proteinfattig kost fungerar inte systemet heller optimalt. Processad föda, skräpmat, är alltså inte bra för lymfsystemet och det är viktigt att få i sig bra mat tillsammans med animaliska proteiner.

Det värsta man kan ge en människa med lymfstagnation, ödem, är vätskedrivande. Tyvärr delar sjukvården ut alldeles för mycket vätskedrivande idag när de ser att en människa samlar på sig vätska.
Då åker vattnet ut, men proteinerna blir kvar. När du sen slutar med vätskedrivande svullnar man ännu mer för vätska måste fyllas på igen och det ligger väldigt mycket proteiner i kärlen som behöver mycket vätska för att kunna flyta. Man blir alltså ännu mer svullen.

Kaffe, energidrycker och kolsyrade drycker driver också ut vätska och belastar kroppen. Håll dig till vanligt vatten!
Koldioxid sköter andningsreflexen, ph-värdet i artärblodet och cerebrospinalvätskan och får man i sig mycket kolsyra hamnar det i blodet och vi måste börja andas häftigare för att blåsa ut överskottet. Andningen hamnar då ofta i bröstet och då använder vi inte diafragman. Man kan säga att det blir som en stressreaktion för kroppen.

Hur kan man bli överviktig utan att vara fet?

Kroppen blir som en vattentank när det lymfatiska systemet inte fungerar. Det är en övervikt du inte kan träna eller fasta bort. Kalorifattig kost är alltså inte en bra idé.

Övervikten sitter i ett stagnerat lymfsystem. Man är inte lat!
Många med det här problemet kämpar sig blå för att bli normalviktiga och får ofta höra saker som ”träna mer, ät mindre”, ”kan jag, kan du”, ”det är bara att bestämma sig” etc. Och dessa personer kämpar och kämpar men inget händer. Eller så händer det nåt men sen återgår kroppen till att vara uppsvullen för man har inte rätat ut det underliggande problemet. Det lymfatiska flödet.

Fungerar inte systemet blir det konsekvenser.
Det syns oftast först i höger ankel, sen stiger det uppåt. Personer med problem med det lymfatiska systemet har ofta svullna höfter, lår, rumpa, men smalare överkropp. Har problemet gått långt börjar även mage och armar att svullna.

einteilung-des-lipc3b6dems.png

Här sitter jag idag. Jag har alltid, hela mitt liv, haft stora vader, rumpa och lår, men jag har lyckats hålla magen och armarna någorlunda tonade. Sen ett par år tillbaka märkte jag att jag även fick svullen och stenhård mage, och så började armarna bli fulla av celluliter och svullna upp. Då har alltså benen fyllts så mycket de kan och den stagnerade lymfvätskan letar sig uppåt i kroppen, den ska hitta nya ställen att lägga sig på. Lucky me….

De stora ”ventilerna” i halsen är designade så att den högra tar hand om 25% av lymfvätskan och den vänstra tar 75%. Det gör att det är långt från höger fot till vänster lymfventil, därför märks det ofta på höger fot först när systemet inte fungerar som det ska.
Våra vader är också som stora benpumper och där har vi två kraftiga vener och två kraftiga lymfkärl som pumpar i rörelse. Man orkar inte röra sig så mkt när man blir större och då kan inte heller dessa pumpar röra sig som de ska. Lymfvätskan i vaderna stagnerar och det kan bli fettvävnad av det. Det blir ett hårt, proteinrikt fett.

Problem med magen

I magen har vi den största mängden bukvätska och den är där för att ta hand om toxiner som läcker ur tarmpaketet bland annat. Tarmen läcker nämligen lite hela tiden och lymfvätskan städar bort detta.
Diafragmarörelsen stimulerar också tarmarna att röra avföringen framåt. Fungerar inte det så blir det stopp i tarmen och det kan även bildas tarmfickor som fylls med avföring. Det blir svårare för avföringen att ta sig förbi för det blir som ”plack” i tarmarna.

Man kan också få för ”snabb” mage när det lymfatiska systemet inte fungerar. Det fylls då på med vätska i tarmarna för att kroppen vill göra sig av med skit och detta bara rinner rakt igenom. Därmed diarréer.

Vad är det mer som kan skada det lymfatiska systemet?

Vid cancer händer det att man opererar bort lymfnoder, exempelvis vid bröstcancer. Man tar bort noder OCH kärl. Även strålning vid cancer skadar kapillärerna och det skadar inflödet i lymfsystemet.

När någon haft återkommande problem med svullna halsmandlar och andra sjukdomar väljer vården ofta att operera bort dem. Det kan vara en bra utväg för vissa, det ska jag inte säga så mycket om, men man tar bort ett av kroppens viktiga immunförsvar. Tänk dig att du munandas, då kommer bakterier och virus först till halsmandlarna och sen ner i lungorna. Halsmandlarna får jobba hårt genom att ta hand om dessa bakterier, toxiner och annat. Har du då opererat bort halsmandarna är du mycket infektionskänslig. Virus och anant åker rätt ner i lungorna utan påverkan av kroppens immunförsvar.

Vid kejsarsnitt skär man rakt av många lymfkapillärer och kärl. Många kvinnor kan uppleva att de har en liten ”bulle” kvar på magen som de inte kan bli av med efter ett kejsarsnitt. Det är lymfvätska som ligger där och inte kommer någonvart och man måste då manuellt arbeta bort den vätskan.
Förr i tiden skar man lodrätt vid kejsarsnitt. Min mamma fick göra två kejsarsnitt och har ett lodrätt ärr på magen. Det skadade inte lymfkapillärer och kärl lika mycket. Men igen, dagens skönhetsideal har gjort att man idag skär vågrätt istället. Syns mindre med bikini, men skadar mer.

Även p-piller från tidig ålder samt graviditet påverkar lymfsystmet då det också är hormonellt. Psykofarmaka påverkar också negativt (mer om depression on lymfatiska systemet i ett framtida inlägg).

Åderbråck, celluliter och klåda

Ett felaktigt tryck i kroppen när man inte andas rätt kan leda till åderbråck och blåmärken. Du måste alltså få igång cirkulationen även här för att få bukt med det (mer i del 3 om hur du gör).

Vi har lymfatisk vävnad överallt och när lymfvätskan inte cirkulerar ordentligt så stelnar det lite (som jag beskrivit ovan) och det blir som små klumpar i det här vilket då är celluliter. Igen är det andning som är viktigt här och att andas rätt tillsammans med rörelse för att få igång cirkulationen (mer om detta i del 3). Skelettmusklernas rörelser är också med och hjälper cirkulationen men som sagt måste man andas rätt samtidigt också.

Apelsinhud är också kopplat till lymfan och dålig cirkulation.

(Mer om lymfmassage som bland annat hjälper åderbråck i del 3.)

Även klåda kan uppstå, speciellt vi ställen med mer noder, när cirkulationen inte fungerar.
Som ett exempel kan jag säga att jag har otrolig klåda på brösten, rumpan, i ljumskarna, låren, och armhålorna.
När jag bodde i Nya Zeeland pratade jag med en läkare om min klåda på framförallt brösten som jag kliade sönder. Läkaren sa bara lite nonchalant: ”Det kan vara cancer. Hudcancer.” Jag fick ju panik! Herregud, ska vi inte undersöka detta vidare? Men det tyckte inte läkaren, istället skulle vi kika på det igen vid en hel check-up nåt år senare. Det blev aldrig av, men idag vet jag bättre…

shyse-aderbrack-infograph

Vad är ödem?

Ödem är en vätskeansamling i vävnaderna.

 • Lymfödem – svullnar ofta över hela kroppen, men det börjar i ben och rumpa, sen vandrar uppåt. Inte lika hårt fett som vid lipödem.
 • Lipödem – en svårare form av ödem som är medfödd. Man KAN få loss det, men det krävs mycket arbete. Kapillärerna är trasiga så lymfvätskan kan inte cirkulera optimalt. Den proteinrika lymfvätskan övergår till en hård gul fettform. Man har ofta smalt ansikte, smal överkroppar och kraftig rumpa och lår. 99.9% av de som har lipödem är kvinnor.

Kvinnorär mer drabbade än män för att kvinnor har mycket fler noder än män. Vi är lite mer komplicerade helt enkelt. 🙂

Endel fibromyalgi diagnoser kommer från ödem för det blir som små fibroser under huden. Det blir ett hårt, gult fett och man blir berörningskänslig. I och med att kroppen producerar vätska dygnet runt så spänner det överallt. Det är ytterst viktigt att få igång cirkulationen igen, och där börjar man också med andingen.

PCOS, PMS, Fibromyalgi och andra hormonella störningar… detta kan man faktist på bukt med genom att balansera hormoner och du kan balansera hormoner genom bland annat rätt andning. Det är otroligt vad mycket det lymfatiska systemet påverkar oss.

Lymphedema_Infographic_JPG.jpg

Vad kan man då göra för att få ordning på sitt lymfatiska system och även få bukt med olika symptom och ödem?
Om det kommer jag att skriva i del 3.

Önskar alla en trevlig dag!

P.S. Här skriver Anders Lönedal om kopplingen mellan andning och D-vitamin. Mycket intressant!

 

Mer läsning om det lymfatiska systemet:

”Kan jag, kan du”

Det lymfatiska systemet – del 1

Det lymfatiska systemet – del 3

Min lymfatiska resa – del 1

Min lymfatiska resa – del 2

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s