Karls lymfatiska resa – del 1

När jag besökte Anders Lönedal andra gången följde min sambo, Karl, med.

Karl har lite annorlunda problem från mig, bland annat för lite koldioxid i kroppen.
I och med att vi har såna olika problem tänkte jag även berätta om hans resa mot en bättre hälsa så att ni får se hur det kan gå för personer med olika problem men med andning som grundpelaren för båda två.

Nu dyker vi!

profilbild

Karls bakgrund:

Redan från tidiga tonåren började Karl må psykiskt dåligt. Detta utvecklade sig till en klinisk depression och Karl fick börja med olika mediciner för att ta sig ur det djupaste hålet.

I många år hade Karl utövat kampsport. Men i och med en flytt och depressionen hade han halkat ifrån detta. Medicinerna gjorde att allt blev “grått”, smaklöst och oengagerande, så efter några år kände han att han behövde göra något annat och ville börja fasa ut medicinerna och börja träna istället, något han läst och hört skulle hjälpa. Han tog hjälp av en PT och kom igång ordentligt med sin träning. I och med sin träning märkte han också att han mådde mycket bättre psykiskt!

Han började äta en lågkolhydratkost för cirka 4 år sen vilket skapade ännu mer lugn och sedan något år tillbaka har han endast ätit en låg dos antidepressiva, som en form av säkerhetsnät så att dipparna inte blir för illa. Han har hamnat i djupa dalar ca en gång om året, värst runt julhelgen med omkringliggande månad(er) men de perioderna har varit kortare och kortare.


Ända sen innan depressionen har Karl upplevt att han inte alltid får luft. Han kan behöva ta riktigt djupa andetag. Han beskriver känslan som om när man gäspar och når den där punkten då lungorna har fått den luft den ville ha, han ligger precis under den punkten. Han “glömmer” även att andas ibland.

Han kan inte heller planera framtiden. Den har alltid varit som ett blankt ark. Han kan se målet men vägen dit existerar inte. I högstadiet kunde han inte välja gymnasieskola och det var först efter påtryck från omgivningen som han valde en skola i tid för ansökningarna. Och på samma sätt har det varit genom livet. Att planera framtiden, att ens planera sin semester eller vad man ska göra om en månad har varit väldigt svårt för honom.

Karl förbereder sig för att bestiga denna bergstoppen i Bergsfjord, nord-Norge

Besöket hos Anders:

Karl har precis tvärtom problematik mot mig. Han har för lite koldioxid i kroppen; det ligger på 3, referensvärdet är mellan 4.7-5.3. I och med att det är koldioxidnivåerna som styr andningsreflexen blir sån att Karl ”glömmer” andas ibland och han kan då med jämna mellanrum behöva ta sin ”panikandetag” när han känner att han inte får luft.

Koldioxid verkar avslappnande på musklerna då det vidgar blodkärlen. Det betyder att när man har för lite koldioxid blir blodkärl och luftvägar trängre och för lite syre når fram till cellerna. För lite koldioxid kallas för hypokapni (till skillnad mor hyperkapni där man har för mycket koldioxid i blodet), vilket ofta är resultatet av hyperventilering. Det kan uppstå oxidativ stress på hjärnan om man legat med låga koldioxidnivåer en lång tid.

Detta kan också leda till cerebral hypoxia. Det i sig kan ge yrsel, synstörningar och ångest. Som jag skrev ovan är det koldioxid som styr andningen, och vill det sig riktigt illa kan man till och med svimma av på grund av att man ”glömmer” andas.
Riktigt så långt har det inte gått för Karl. Vad vi vet! En kväll för ungefär ett år sen satt han vid datorn. Jag hade lagt mig. Sen ser jag Karl sakta singla ner mot marken. Det tog en stund innan han vaknade till liv igen. Det KAN ha varit på grund av att han ”glömde” andas. Men det vet vi ju inte…

I och med att Karl ätit antidepressiva medel i såpass många år kan hans lever ha tagit skada. SSRI piller lagrar in fett i levern, fettlever, och på grund av det måste Karl få i sig rejäla doser antioxidanter för att stötta levern.
När man tar främmande substanser (piller) går inflammation i taket och Karl har en konstant låggradig inflammation i kroppen.

En annan intressant detalj…
Som ni kan läsa ovan har Karl alltid haft problem att planera eller se sin framtid. Även detta har med andningen och hans följande problem att göra.
På grund av den oxidativa stressen i hjärnan så slår delar av hjärnan ”av”. Reptillhjärnan blir mer aktiv vid stress, närm man är orolig, deprimerad eller vid olika substans intag ex. alkohol. Reptilhjärnan styr våra mest primitiva drifter som försvar, flykt, födointag och fortplantning. Man kan se på bilder med de som har lågt koldioxidvärde i blodet, och en oxidativ stress, att det mesta av blodflödet går till reptilhjärnan. Det betyder att det viktigaste blir det mest basala i livet. Man kan inte planera sin framtid eller bestämma vad man ska göra på semestern om 5 månader. Det viktigaste blir här och nu. Fäkta eller fly. Hjärnan fokuserar på överlevnad.

Mätningar utförs hos Anders

Övningar att göra:

Först ska Karl andas rätt. Göra samma andingsövningar som jag fick göra i början (läs det här inlägget för mer information om de andningsövningarna).

För att få i sig stora mängder antioxidanter ska han dricka en kopp chaga varje dag. Chaga innehåller 1000 gånger så mycket antioxidanter som blåbär! Läs mer om chaga här.
Det finns mycket glutation i chaga, en viktig antioxidant som hjälper till att reparera celler som skadats av bland annat oxidativ stress.

I längden ska Karl få hjälp av Anders att sluta med sina SSRI piller, men det ska ske successivt och med hjälp och stötte av Anders samt med stötte till levern.  Produktionen av glutation måste igång igen och man får stötta kroppen en period.
Tyvärr är det många som får antidepressiva som får problem med andingen. Det påverkar oss mer än vi tror.

Göra övningarna hemma:

Karl säger att andingen inte varit ett problem och inte varit så svårt att komma ihåg. Han fann heller inte att han hade svårt att hitta rätt muskler i början, och heller inga biverkningar som lätt i huvudet till exempel.
Han säger att han har mindre ”panikandning” nu. Han har de fortfarande, men inte lika ofta.
Om nån vecka ska vi åka hem till Anders igen för att se om vi gjort framsteg samt få nya hemuppgifter. Karl hoppas han fått upp sina koldioxidhalter och att han ska kunna göra fler framsteg mot att sluta med sina SSR piller.

Kommer att bli spännande och se resultaten av dessa veckors arbete!  =o)

Mer information kommer i del 2.

Ha’t gôtt!

 

Tidigare inlägg i ämnet:

Det lymfatiska systemet – del 1

Det lymfatiska systemet-del 2

Det lymfatiska systemet-del 3

Min lymfatiska resa – del 1

Min lymfatiska resa – del 2

Min lymfatiska resa – del 3

Min lymfatiska resa – del 4

Min lymfatiska resa – del 5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s