Päron- och mintkaka / Pear and Mint Cake

Minns ni den där 80-90 tals efterrätten med varma päron och after eight?
Denna kaka är faktist inspirerad av den efterrätten, fast bättre!

Det är säsong för päron och äpplen nu så det är perfekt att ta vara på de goda svenska äpplena och päronen och pröva denna goda kaka.

(Recipe in English below)


Ingredienser:

  • 6 ägg, separerade från äggvita/äggula
  • 3-4 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 180 g kokosolja
  • 4.5 dl mandelmjöl
  • 4 små päron (beroende på storlek – jag använde 4 svenska små päron)
  • 100 g 70-90% choklad
  • 3-4 droppar pepparmint essentiell olja
  • ELLER: 100 g mörk choklad med mint smak
  • 20-50 g mörk choklad att toppa kakan med

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (345 F).

Skala päronen och skär dem i klyftor. Lägg dem åt sidan.
Använd kokosolja och fetta in en springform och strö sen lite mandelmjöl i formen.

Smält kokosoljan.
Separera äggvitor och äggulor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna stiva. Du ska kunna vända skålen uppochner utan att det rinner ut.
Vispa äggulorna tillsammans med honungen tills det är krämigt. Häll sen i den smälta kokosoljan och vispa mer. Häll i mandelmjöl och vaniljpulver och vispa mer. Vänd sen ner äggvitan i smeten. Var inte för hårdhänt för då slår du ur luftbubblorna i smeten.

Hacka chokladen och blanda ner den i smeten.
Om du använder pepparmint essentiell olja kan du har några droppar i smeten.
Använder du mörk choklad med mintsmak hackar du den och blandar i den i smeten istället för den essentiella oljan.

Häll smeten i springformen.
Lägg ner päronen i smeten i ett fint mönster, eller som du själv önskar.

Ställ in i ugnen i 40-45 minuter.
Efter ungefär 20-30 minuter kan man få lägga lite folie över kakan ifall att den redan fått mycket färg. Kakan ska få en fin gyllene färg.

Ta ut kakan och låt den svalna lite. Är god att servera lite ljummen.
Smält 20-50 gram choklad och ha i 1-2 droppar pepparmint essentiel olja.
Ringla chokladen över kakan.

Servera kakan med lite vispad kokosgrädde om du vill, men den smakar också gott utan!

Enjoy!


_____________________________________________________________________________________________

Ingredients:

  • 6 eggs, separate yolk from egg white
  • 3-4 tbsp honey
  • 1 tsp vanilla powder
  • 180 g coconut oil
  • 450 ml almond flour
  • 4 small pears (depending on the size – I used 4 small Swedish pears)
  • 100 g 70-90 % chocolate
  • 3-4 drops of pepparmint essential oil
  • OR: use 100 g dark chocolate with mint flavor
  • 20-50 g dark chocolate to top the cake with

Directions:

Turn the oven to 175 degrees Celsius (345 F).

Peel the pears and cut in to wedges. Put them aside.
Use coconut oil and grease a spring form pan. Add a little almond flour in the pan.

Melt the coconut oil.

Separate the eggs and put the egg whites and the yolks in different bowls.

Whip the egg whites until stiff. You should be able to turn the bowl upside down without it pouring out.
Whip the egg yolks together with the honey until creamy. Add the melted coconut oil and keep whipping.
Add the almond flour and vanilla powder and whip some more.
Add the egg white and slowly fold it in to the egg yolk batter. Do not beat too hard cause you´ll beat out too many air bubbles.

Chop the dark chocolate and fold in to the batter.
Add some drops of peppermint essential oils to the batter.
OR, if you´re using dark chocolate with mint flavour you just chop that and add to the batter.

Pour the batter in to the spring form pan.
Add the pear wedges to the pan in a nice pattern och randomly.

Put it in the oven for 45-50 minutes.
After about 20-30 minutes, put foil over the cake if it has already got a lot of color. The cake should have a nice golden color.

Melt 20-50 gram dark chocolate and add 1-2 drops of peppermint essential oil to it.
Add on top of the cake in patterns or however you want.

Serve the cake with some whipped coconut cream, but it also tastes very good without it.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s