Biff Chili / Beef Chili

Vi var sugna på en god gryta häromkvällen och tänkte att den skulle ha väldigt mycket smak och ha lite sting.
Det fick bli en chili-gryta!

Rätten är väldigt god tillsammans med guacamole och en sallad och skulle passa väldigt fint med hemmagjorda torilla chips, recept på det hittar ni hos Under vårt tak.

(recipe in English below)

 

E984026D-22FE-4250-9592-2B2EB1BDAD86.jpeg

Ingredienser:

Tillagningstid: 2.5-3 timmar

  • 2-3 msk olivolja
  • 1 kg biff (vi hade älg, men det går bra med annat biffkött, helst gräsbeteskött)
  • 1 stor lök
  • 6 vitlöksklyftor
  • en cm stor bit ingefära (stor som tummetoppen ungefär)
  • 3 små torkade chilis eller en stor färsk chili
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk smokey paprikapulver
  • 1 msk cayennepeppar
  • salt och peppar
  • 3 msk whiskey (alkoholen hinner koka bort så det är säkert för gravida och barn – kan uteslutas)
  • 1 dl benbuljong (helst hemamgjord eller en gjord på rena ingredienser)
  • 800 g passerade tomater (eller två kartonger a 390 gram)

Så här gör du:

Skär köttet i bitar (inte för små).

Skär upp löken, skala vitlöksklyftorna och ingefära biten. Ha ner dem tillsammans med chili i en hög behållare och använd en stavmixer för att få en finfördelad massa.

Stek köttet i olivoljan, på ganska hög värme. Ha i alla kryddor när köttet fått en liten yta och låt allt steka runt en liten stund.
Ha i det malda lök, vitlök och chili röran och rör runt en stund.
Häll i buljong och whiskey och låt småputtra i några minuter.

Ha i de passerade tomaterna och dra ner värmen lite på platan.
Grytan ska småputtra i 2-2,5 timmar tills köttet blivit så mjukt att det nästan faller sönder. Såsen ska ha blivit riktigt krämig och god.
Jag la aldrig på ett lock på grytan utan tog ett stänkkydd istället så att jag inte stängde inne ångorna för då kokar du inte bort vätska som ska bort under de här två timmarna.

Servera med en god guacamole, lite sallad och tortilla chips.

Enjoy!

D8975BFA-ACA8-4557-BC36-F50DC84BC135.jpeg

_____________________________________________________________________________________________

Ingredients:

  • 2-3 tbsp olive oil
  • 1 kg beef (we used elk meat but you can use whatever beef you have at home)
  • 1 large onion
  • 6 garlic cloves
  • a 1 cm large bit fresh ginger (about the size of the top of your thumb)
  • 3 small dried chils or one large fresh chili
  • 1 tbsp paprika powder
  • 1 tsp cumin
  • 1 tbsp oregano
  • 1 tsp cinnamon
  • 0.5 tsp smokey paprika powder
  • 1 tbsp cayenne pepper
  • salt and pepper
  • 3 tbsp whiskey (the alcohol will evaporate during the hours the stew is cooking, so it´s a safe dish for children and pregnant women)
  • 100 ml bone broth (preferrably homemade or a store bought one without a lot of unnatural additives)
  • 800 g strained tomatoes

Directions:

Cut the meat in pieces (not too small)

Cut up the onion roughly, peel the garlic and ginger and then add all this together with the chil in a tall container. Use an immerson mixer to mince everything.

Fry the meat in olive oil on high heat. Add the spices once the meat has a nice surface and fry around a bit.
Then add the minced onion, garlic, ginger and chili and fry som more.
Add the bonebrothand whiskey and let simmer for a bit.

Add the strained tomatoes and lower the heat on the stove a bit.
The chili shall simmer for 2-2.5 hrs until the meat is so tender it almost falls apart and the sauce is creamy.
I never put a lid on the pot but used a splashback so that I didn´t trap the steam inside the pot cause then the sauce will not get as creamy.

Serve with a nice guacamole, a salad and some homemade tortilla chips.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s