Choklad och karamell bars /Chocolate and Caramel Bars

Vi blev så godis sugna här en lördag så vi sökte högt och lågt efter lite goda recept på hemmagjort godis.

Jag hittade ett recept på choklad och karamell bars från Deliciuosly Ella, men ändrade lite på receptet utefter egen smak och vad vi lätt kunde få tag i.
Resultatet blev riktigt bra!

(recipe in english below)

 

97E12634-3655-40F6-AC9C-4829DE394EFB.jpeg

Ingredienser:
(ger 16-28 bitar beroende på hur stora du gör dem)

Understa lagret:

  • 100 g mandelmjöl
  • 100 g kokosmjöl
  • 100 g kokosolja
  • 0.5 dl honung eller lönnsirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt

Dadelkaramell:

  • 400 g urkärnade dadlar
  • 2 msk mandel- eller jordnötsmör
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt (eller merom du vill ha den lite saltare)

Yttre lagret:

  • 300 gram 70-90% choklad

Så här gör du:

Börja med att smälta kokosoljan för det första lagret.
Blanda sen alla ingredienser till en ”deg”.

Lägg bakplåtspapper i en ugnsform (min var 20 x 26 cm) och häll i ”degen”. Platta ut ordentligt och packa det så att det blir en hårdare massa.

Ställ in i kylen i minst 30 min.

Kärna ur dadlarna.
Lägg sen alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du fått en fin smet.
Ta ur formen ur kylen och smeta ut karamellen över botten.

Ställ in i frysen i minst 1 timme.

Smält chokladen försiktigt på låg-medium värme.

Ta ut ugnsformen ur frysen.
Skär upp barsen i bitar (jag fick till 28 bitar).

Doppa barsen i chokladen och lägg på bakplåtspapper.
Låt chokladen stelna på barsen innan du serverar dem.

Enjoy!

1F7C83B2-7D57-4FFE-B639-0636BB494002.jpeg

____________________________________________________________________________________________

Ingredients:
(makes 16-28 bars depending on how big you make them)

The base:

  • 100 g almond flour
  • 100 g coconut flour
  • 100 g coconut oil
  • 50 ml honey or maple syrup
  • 1 tsp vanilla powder
  • en nypa salt

Date Caramel:

  • 400 g pitted dates
  • 2 tbsp almond- or peanutbutter
  • 100 ml water
  • 1 tsp salt (or more if you want it saltier)

Outer layer:

  • 300 gram 70-90% chocolate

Directions:

Melt the coconut oil.
Mix all the ingredients for the base.

Put some baking paper in an oven tray (I used one that was 20 x 26 cm).
Put the base in the oventray and press it down firmly.

Put in the fridge for at least 30 minutes.

Pit the dates.
Put all the caramel ingredients in a kitchen aid and mix until you have a smooth caramel.

Get the base out of the fridge and put the caramel on top.
Put it in the freezer for at least an hour.

Melt the chocolate on low to medium heat.

Get the oventray out of the oven and cut the bars in to smaller pieces. Depending on how big you make them you get more or less bars.

Dip the bars in chocolate and put them on a baking sheet.
Let the chocolate harden before serving the bars.

Enjoy!

E3EAF86B-2FAB-4CC9-9826-EBA742AB321E.jpeg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s