Gravid och lipödem

Jag hade inte läst nånstans om hur det är att ha lip- och lymfödem och vara gravid. Det var inget jag tänkte skulle påverka mig direkt.

Men har det påverkat mig då? Jag tänkte skriva lite om det under här inlägget.

Till att börja med:

Jag plussade redan i vecka 3-4. Jag kände på mig att det var nåt annorlunda och tog ett test som var positivt. Eller rättelse….jag tog tre test.😂

Redan nån vecka senare svällde jag så otroligt mycket. Jag blev rädd och fundersam och visste inte vad jag skulle göra.

Jag köpte stödstrumpor (vilka jag egentligen hatar) och på varje rast på jobbet satte jag mig med benen upplagda på en stol eller la mig i soffan i personalrummet. Sen blev jag nitisk med mina foam-roller övningar (som ni finner här). Stödstrumpor funkade inte så bra för mig, istället blev jag väldigt svullen runt knäna.

Inom bara 2-3 veckor gick svullnaden ner till hur den normalt är för mig. Det vill säga ok på morgonen och sen groteskt efter jobb. Men jag gick på semester sen och i och med den kunde jag sova lite mer, röra mig på ett annat sätt, vila mer med benen upp och så vidare och vid vissa tillfällen hade jag till och med anklar! Till och med min syster förundrades över att jag hade tunnare anklar för hon har nästan aldrig sett det på mig. 😂

Så här mot slutet av graviditeten sväller jag mycket efter bara någon timme på jobbet. Det är bättre på helgen då jag dels får bättre och längre sömn, tränar på morgonen istället för kvällen som i veckorna och jag kan sätta mig med benen upp oftare.

Händer och ansikte har svullnat lite oxå, men än så länge inga mängder.

Ja, det är så graviditeten påverkats av mitt lip- och lymfödem. Jag har fortsatt med andningsövningar, tränar regelbundet och sen kanske ätit lite för mkt skit…. Jag har också varit väldigt törstig. När jag var på utbildning med Anders Lönedal före jul fick han känna om jag fortfarande aktiverar diafragman vid andning och det gjorde jag. Det känns som att jag gör set nu oxå i v. 34.

Förlossningen:

Jag har jag hört att man kan svälla mycket under förlossningen. När man pressar och barnet kanske trycker på lymfnoder i bäckenet. Då är det viktigt med elektrolyter och det finns naturligt i till exempel kokosvatten. Så det får åka med oss. Man kan oxå ha salt i vattenflaskan. Jag ska även meddela förlossningspersonalen, både via förlossningsbrev och personligen, att jag kan få såna biverkningar och att de gärna får hjälpa mig att vara observanta på onaturlig svullnad så vi kan mota Olle i grinden så att säga. 😊

Jag kommer att ha med mig foam rollern till förlossningen också. Kanske inte alls får användning av den, men då är den med om jag skulle behöva den för att rolla lite och lösa upp.

snapseed-10

Slutligen:

Ja, så som ni kan läsa har jag inte direkt känt av andra biverkningar på ödemen. Inte mer smärta heller. Svårare att andas nu så här sent i graviditeten, men så är det för alla gravida då allt pressas uppåt och åt sidorna. Men jag använder diafragman i mina andetag så mycket jag kan.

I min erfarenhet har vårdens okunskap varit det jobbigaste genom detta. Man har sett på mig som enbart fet. De har inte vetat vad lip- eller lymfödem är och de har inte ställt frågor eller själva kollat upp det och pratat med mig om det. Man har sets lite som lat, dum och invalid samt som väldigt onyttig fastän jag påpekat vad jag äter och att jag tränar etc. väldigt tråkigt och stigman till överviktiga gravida är verkligen inte rolig.

Är det nån mer därute som varit eller är gravid med lip- och/eller lymfödem, och hur har ni upplevt det?

Önskar alla en riktigt God Fortsättning på det nya året!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s