Zuccini- och tomatgratäng / Zucchini and Tomato Casserole

Varje söndag förbereder vi inför den kommande jobbveckan. Det kan vara lite svårt ibland att komma på vad man ska äta för lunch hela veckan.

Den här veckan kom det bara till mig, en rätt jag inte lagat innan, men bara kände att det här blir bra! Och det blev det. 🙂

Rätten kan göras helt vegetarisk om man utesluter baconet.
Den är inte paleo då den innehåller keso.

(Recipe in English below)

C9CC6C9D-4EC7-4CB8-8DF1-D056CF10CFAE.jpeg

Ingredienser:
(4-5 portioner)

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 400 g passerade tomater
  • 500 g keso
  • 2 paket bacon – 280 g
  • 1 zuccini
  • 3 tomater
  • salt och peppar
  • oregano
  • paprika pulver

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader C.

Finhacka löken och pressa vitlken. Stek i en kastrull tillsammans med lite olivolja.
Skär baconet i minder bitar och stek på tills det närmar sig knaprigt.

När lök och vitlök blivit lite mjukt tillsätter du krydder efter behag och sen de passerade tomaterna. Låt det hela börja småputtra lite och tillsätt sen keso. Låt det värmas upp igen. Tillsätt baconet.

Skär tomaterna och zuccinin i skivor. Skär zucciniskivorna längs med zuccinin, alltså inte i slantar. Kan vara bra att inte skära zuccinin i alltför tunna skivor.

Ha i en tredjedel av keso- och tomatblandningen i en ugnsform. Lägg sen ett lager med zucciniskivor och över det et lager med tomatskivor. Sen på med mer av keso- och tomatblandningen. Fortsätt så tills du fyllt ugnsformen, avsluta med keso- och tomatblandingen.

In i ugnen i 30 minuter.

Om du äter mer mejerier kan du a ett lager med en god vällagrad ost på gratängen innan du ställer in den i ugnen.

Enjoy!

____________________________________________________________________________________________

Ingredients:
(4-5 portions)

  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • olive oil
  • 400 g strained tomatoes
  • 500 g cottage cheese
  • 280 g bacon
  • 1 zucchini
  • 3 tomatoes
  • salt och pepper
  • oregano
  • paprika powder

Directions:

Turn the oven to 200 grader C (390 F)

Chop the onion and press the garlic. Put in a pot together with some olive oil and fry a bit.
Cut the bacon in to smaller pieces and fry in a pan until almost crispy.

When the onion and garlic are almost soft, add the spices and then the strained tomatoes. Let it simmer and then add the cottage cheese. Bring to a simmer again and add the bacon.

Slice the tomatoes and the zucchini. The zucchini are to be sliced on the long side, not from the ends. Don´t cut the slices to thin.

Put a third of the cottage cheese and tomato mix in an oven safe baking dish. Then put some zucchini slices on top and then tomato slices. Add more of the cottage cheese and tomato mix. Keep going like this until you´ve filled the dish. End with a layer of the cottage cheese and tomato mix.

Put in to the oven for 30 minutes.

If you eat dairy you can add a good cheese on top of the casserole before putting it in the oven.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s