Semmelkaka / Semla Cake

Semmeldagen, eller fettisdagen, står för dörren. Det har sålts semlor sen några dagar efter jul, men jag har inte ätit en enda, förrän idag!

Jag åt ingen traditionell semla utan en bit semmelkaka vilken var ritkigt god! 

Delar med mig av receptet nedan.

(Recipe in English below of a version of a traditional cake served on Shrove Tuesday the first day of Lent)

Ingredienser:

  • 6 ägg
  • 180 gram smör eller kokosfett
  • 1 dl honung
  • 2 msk stött kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4.5 dl mandelmjöl
  • 200 g mandelmassa (hemmagjord eller köpt)

Så här gör du:

Om du gör din egna mandelmassa, gör den först. Du kan bland annat använda detta recept från Under Vårt Tak.

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret eller kokosoljan och ställ åt sidan. Ta lite fett och fetta in en springform som du ska ha till kakan.
Mät upp mandelmjölet och ha det redo.

Separera äggulorna och äggvitorna.
Vispa äggvitorna tills de är stiva, men de behöver inte vara jättehårda. Bara se till att vitan inte rinner ur skålen om du vänder den upp och ner.

Ha i honungen i äggulorna tillsammans med stött kardemumma och vaniljpulver. Vispa alltsammans till det blir tjockt och lämnar spår i smeten, ca. 3-4 min.

Sänk hastigheten på elvispen och häll sakta i det smälta fettet medan du vispar.
Häll i äggulesmeten i äggvitorna och blanda med elvispen på låg hastighet. När det blandats ordentligt häller du i mandelmjölet och fortsätter vispa på låg hastighet tills allt är blandat ordentligt. Du kan också lämna vispen helt i det sista skedet och vända smeten istället med en slev för att blanda ordentligt.

Häll i smeten i den förberedda springformen.
Klicka ut mandelmassan i smeten som du hält i formen. Försökt få det jämnt fördelat över hela smeten. Det sjunker till botten.

Ställ in kakan i ugnen i 40-45 minuter. Kolla med en sticka om kakan har satt sig eller fortfarande är ganska blöt.

Låt kakan vila en stund och svalna innan du skär i den.
Servera med vispad grädde eller kokosgrädde.

Enjoy!

____________________________________________________________________________________________

Ingredients:

  • 6 eggs
  • 180 gram butter or coconut fat
  • 100 ml honey
  • 2 tbsp ground cardamom
  • 1 tsp vanilla powder
  • 450 ml almond flour
  • 200 g almond paste (homemade or bought)

Directions:

If you´re making your own almond paste, make that first.

Turn the oven to 175 degrees celsius (345 F).

Melt the butter or coconut fat and set aside. Use some fat to grease the spring form you´ll use for the cake.
Measure the almond flour and have it ready on the side.

Separate the yolks from the whites.
Whip the egg whites until stiff.

Add honey, cardamom and vanilla powder to the yolks and mix until creamy and the mixer leaves marks in the mix, about 3-4 min.

Lower the speed on the mixer and add the fat to the yolks while mixing.
Pour the egg white mix in to the egg whites and whip on low speed.
Ones it´s combined properly, add the almond flour and keep mixing on low speed. You can also skip the mixer in this last step and just fold the almond flour in to the mix instead.

Pour the batter in to the prepared spring form.
Add the almond paste to the batter in the spring form, make sure it´s put in the batter evenly over the whole cake. It will sink to the bottom.

Put the cake in the oven for 40-45 min.

Let the cake rest and cool before you cut it.
Serve with whipped cream or coconut cream.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s