Blancherade morötter med örtsås / Blanched Carrots with Herb Sauce

Det finns så mycket gott i grönsaksväg nu att handla! Bland annat späda morötter. Mums! Och alla desas färska örter osm inte längre kostar en förmögenhet. =o) Vi har skaffat massor av färska örter som vi planeterar om och så har vi örter hela sommaren. Vi har inte kommit så långt att vi skaffar så mycket örter att vi kan frysa in inför vintern, eller torka. Men vi njuter av de så länge de vara, vilket brukar vara en stund ut på hösten.

För att ta vara på både moröttter och örter gjorde jag goda blancherade morötter i band tillsammans med en ”örtsås”. Otroligt gott!
Jag gjorde band av mina morötter för även om det var nya morötter för säsongen så var de lite stora. När man har mindre späda morötter kan man bara använda dem som de är utan att göra band av dem.

Recipe in English below

Tillagningstid: 30-40 minuter

Ingredienser:

  • 4 morötter eller ett knippe späda morötter
  • 0.5 msk olivolja
  • 0.5 dl ghee eller smör
  • salt och peppar
  • finhackad färsk timjan
  • finhackad färsk rosmarin
  • finhackad färsk oregano

Så här gör du:

Tvätta morötterna ordentligt.
Om du använder späda morötter behöver du inte göra så mycket mer än att tvätta dem, men använder du andra morötter kan du behöva skala dem, sen använda en potatiskalare eller osthyvel för att göra ”band” av morötterna.

Smält ghee/smör tillsammans med olja och kryddor. Ställ åt sidan.

Häll upp riktigt kalt vatten i en skål eller gryta. Du kan ha is i vattnet för att det ska bli riktigt kallt.
Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med en nypa salt. När vattnet kokoar, tillsätt motötterna. Koka i ca 2 minuter.
Häll av det varma vattnet och lägg morötterna i det kalla vattnet för att tillagningen av dem ska stoppas.

Lägg över morötterna i en skål.

Om gheet/smöret hunnt stelna lite, värm upp igen.
Häll över morötterna och blanda runt ordentligt.

Fungerar lika fint till grillat som tills söndagssteken.

Enjoy!

_____________________________________________________________________________________________

Cooking Time: 30-40 minutes

Ingredients:

  • 4 carrots or a bundle of early carrots
  • 0.5 tbsp olive oil
  • 50 ml ghee or buter
  • salt and pepper
  • finely chopped fresh thyme
  • finely chopped fresh rosemary
  • finely chopped fresh oregano

Directions:

Wash the carrots properly.
If you´re using early carrots of the season, no need to do more than wash them. If you´re using other carrots you might need to peel them, and then you can use a potato peeler or a cheese slicer to make ribbons out of the carrots.

Melt ghee/butter together with oil and all the spices.

Pour cold water in to a pot or a bowl. You can add ice to it to make it really cold.
Pour water in to another pot, add some salt and bring to a boil. Once it´s boiling, add the carrots and boil for about 2 minutes. Then pour out the water and put the carrots in the cold water to stop them from cooing more.

Put the carrots on a bowl.

If the ghee/butter has solidified, heat again.
Pour over the carrots and mix properly.

Works as good with bbq as with the Sunday steak.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s