Äta moderkakan

Det låter äckligt för många, spännande för en del och andra har tusen frågor om varför?

Varför valde jag att äta moderkakan? Finns det fördelar med det och vilka är nackdelarna?

Jag tänkte i alla fall bena ut lite av detta i det här inlägget och svara på några frågor jag fått om beslutet att äta moderkakan.

Jag gick en doula utbildning våren 2017. Där pratade vi om att ta hand om moderkakan då en av doulorna gör kapslar av moderkaka åt de som vill anställa henne. Redan innan utbildningen hade jag läst om detta och Kristin från Hälsotugg skrev om det på sin hemsida. Men under utbildningen blev jag mer intresserad och när jag blev gravid visste jag att jag ville spara moderkakan och göra piller av den.

Liten sidenote: De flesta däggdjur äter upp moderkakan, men inte bara på grund av nyttigheterna utan också för att hindra rovdjur från att känna lukten och komma efter barnet.

I flera kulturer äter man moderkakan som både ritual och för att få i sig nyttigheterna. Bland annat har man i några kulturer gett en del av en moderkaka till kinnor som ej kunnat bli gravida för att man trott att det ska hjälpa dem.

Vi hade skrivit i förlossningsbrevet att moderkakan skulle med hem. Så fort den kom ut hämtade sambon kylväskan och kylklampen i frysen på förlossningen. Moderkakan lades i en påse och så ner i kylväskan. Doulan tog med den hem och förberedde den åt oss så som jag förklarar nedan.

Hur gör man?

Helst ska moderkakan tas om hand inom 24 timmar. Annars får man frysa in den om man ska ta hand om den senare.

Man får rensa den från alla hinnor. Precis som med en köttbit så ser man någorlunda vad som är hinnor och det skärs alltså bort.

Sen skär man moderkakan i mindre bitar. De behöver inte vara riktigt små om du ska torka bitarna och göra pulver av, men om du ska frysa in dem och äta som piller får du skära ganska smått, pillerstorlek.

Torka:

Det finns olika sätt att göra det. Man kan låta någon som är utbildad ta hand om moderkakan och torka den för att göra pulver av den som sen hälls i piller. Ett enkelt kosttillskott helt enkelt.

Har man en egen tork kan man ju pröva sig på att torka moderkakan själv. Då får man söka på nätet hur man gör och hanterar moderkakan

Frysa:

Man kan rensa moderkakan som jag beskrivit ovan, och sen skära i pillerstora bitar som man fryser in. Ta då gärna en plåt eller nåt och lägg bakplåtspapper på, sen lägger du ut bitarna på plåten. Då frystorkas dem styckvis. Sen häller man de bara i en glasburk och förvarar i frysen.

Smoothie:

Yup, du kan äta den i en smoothie. Antingen ha i det torkade i ett piller eller tina några piller och ha i din smoothie. Det blir ingen smak om du har i 2 piller och sen bär, kokosmjölk etc som vanligt.

Hur många ska man ta?

Ta 2-4 piller per dag.

Med torkade piller tar man nog 1-2 per dag, men jag tog 2-4 piller per dag med de frysta pillren.

Varför äter man moderkakan?

För att det är gott!
Haha, nädå, så är det inte 😂

Det finns en del fördelar med att äta sin moderkaka.

Moderkakan innehåller:

  • Oxytocin –  hormonet som startar allt! Från att mannen får utlösning till att förlossningen kommer igång och att mjölken rinner till. Hjälper till att reducera smärta och är ett ”må-bra” hormon
  • Kortison –  hjälper till att reducera inflammation och svullnader
  • Järn – kan hjälpa mot järnbrist
  • Prostaglandin – verkar livmodersammandragande
  • Prolaktin – kan hjälpa till att producera mer mjölk och få det lättare att knyta an till ditt barn
  • Östrogen, progesteron, testosteron – hjälper dig komma i hormonell balans snabbare efter förlossningen, samt hjälpa med humörsvängningar ch ge bättrte sömn

Det finns ockå annat innehåll i moderkakan som sägs boosta sköldkörtelns funktion, hjälpa mot immunitet och öven reducera blödning efter förlossningen.

Kan mannen äta av den oxå?

Han KAN det, men det ger inte honom så mycket. För kvinnan är det annorlunda som du kan läsa ovan.

Länkar jag läst och använt:

http://halsotugg.se/att-ata-sin-moderkaka/

https://www.webmd.com/baby/should-i-eat-my-placenta

https://www.thealternativedaily.com/health-benefits-of-eating-placenta/amp/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/amp/319806

mommyfelgood.files.wordpress.com

Journal of Biological Chemistry

Ecology of Food and Nutrition

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s