Paleo Teriyaki Lax /Paleo Teriyaki Salmon

Första gången jag smakade teriyaki var i Nya Zeeland. Det var mycket jag smakade för första gången när jag bodde där.

Jag föll för smaken på en gång! Gott både till lax och biff, till spett och stir fry.

Nu har jag gjort en variant utan soja sås och socker (innehåller honung) som jag hoppas ni ska tycka om.

Recipe in English below

Tillagningstid: 60 min

Ingredienser:
(4-6 presoner)

  • 80 g kokos aminos (istället för soja)
  • 0.5 dl vatten
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 10g riven ingefära (ca 2 msk)
  • 1 krm sesamolja
  • 1 msk cassavamjöl
  • 2-3 msk honung
  • 600 g laxfilé
  • sesamfrön

Så här gör du:

Blanda allt utom cassavamjöl, honung, sesamfrön och lax i en liten kastrull. Låt det börja koka och dra sen ner plattan så det sjuder.

Lägg cassavamjöl i ett glas och ta 3-4 msk av såsen och blanda med cassavamjölet i glaset. Häll sen ner det i kastrullen.

Rör i kastrullen medan såsen tjocknar. Det går fort så var beredd! Om du tycker såsen blir dör tjock, ta ifrån värmen och vispa i lite ner vatten. Är den för tunn gör om processen med cassavamjöl.

Ha i honungen och vispa samman ordentligt.

Låt såsen svalna till rumstemp.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär laxfiléerna i mindre bitar. Eller låt de vara som de är, det går oxå bra. Ta 4-5 mak av såsen och marinera laxen i. Låt de stå i 20-30 min.

Trä upp laxbitarna på spett.

In i ugnen i 10 min (20 om du lämnar laxen som laxfiléer). Ta ut laxen, Penske med lite sås och strö på sesamfrön. In i ugnen igen i 3-5 min.

Servera med teriyakisås att dippa laxen i.

Du kan även göra en god sallad med exotiska frukter att servera till laxen. Servera som en förrätt, en del utav plockmat eller som varmrätt med olika tillbehör.

Enjoy!

Cooking time: 60 min

Ingredients:
(4-6 portions)

  • 80 g coconut aminos (instead of soy)
  • 50 ml water
  • 1 grated garlic clove
  • 10g grated fresh ginger (about 2 tsp)
  • 1 ml sesame oil
  • 1 tbsp cassava flour
  • 2-3 tbsp honey
  • 600 g salmon fillets
  • sesame seeds

Directions:

Blend together everything but cassava flour, sesame seeds, honey and salmon in a small pot. Put on the stove, bring to a boil and then turn down to a simmer.

Put cassava flour in a glas and add 3-4 tbsp of the sauce in it. Blend well. Add to the sauce and stir while the sauce thickens. If the sauce is to thick, add more water. Too thin, add more cassava flour.

Add honey and blend well.

Set the sauce aside to cool to room temperature.

Turn the oven to 390 F (200C).

Cut the salmon fillets in to smaller pieces. You can also leave them as they are if you prefer. Take about 4-5 tbsp of the sauce and marinate the salmon in. Let sit aside for 20-30 min.

Put the salmon on some sticks and in to the oven for 10 minutes. 20 minutes if you leave them as fillets.
Take out the salmon, brush with a little sauce and add some sesame seeds to them, then back in to the oven for 3-5 min.

Serve the salmon with some teriyaki sauce.
You can also serve with a salad of exotic fruits, as finger food, an entree or a main course.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s