Lammstek med parmesansås / Lamb Steak with a Parmesan Sauce

Vi har börjat äta mer lamm i hushållet. Inte överdrivet mycket, men nu i höst är det första gången vi köpt en hel lammbox från Gröna Gårdar.

Vi var ju tvungna att pröva lammsteken häromdagen. Himmelriket!
Köttet smälte på tungan och vi hade inte behövt några tillbehör, köttet var perfekt helt som det var.

Men vi hade tillbehör i alla fall och jag tänkte dela med mig av receptet på lammsteken och såserna vi hade till.
Parmesan är ju inte Paleo så du kan ha bara en god aioli till om du vill skippa parmesanen.
Jag har lagt till recept på en kall och en varm parmesansås.

Recipe in English below

Tillagningstid: ca 1,5 timme (30 min aktiv matlagning och 60 min i ugnen) + köttet i marinad i önskad tid

Ingredienser:
(4 portioner)

  • 1 kg lammstek
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 krm kanel
  • svartpeppar
  • rotfrukter av eget val

Så här gör du:

Blanda olivolja och alla kryddor och lägg lammsteken i marinad i minst en timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär till de rotfrukter du vill ha och lägg dem i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och salta.
Lägg lammsteken i samma ugnsform.

Ställ in i ugnen i cirka en timme eller tills innetemperaturen är 68-70 grader.

Ta ut steken och låt den vila i 5-10 minuter innan du skär skivor av den.

Servera med rotfrukterna och en god sås.

—————————————————-

Aioli med parmesan

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 2.5 dl mild olivolja
  • saft från en halv citron
  • salt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • cayennepeppar
  • 1 dl parmesanost

Så här gör du:

Ha i alla ingredienser förutom parmesanost i en hög behållare.

Använd en stavmixer och sätt den i botten av behållaren. Mixa aiolin och när det börjat formas majonnäs i botten av behållaren för du stavmixern sakta uppåt så att alla ingredienser inkorporeras.

Rör i den rivna parmesanosten.

—————————————————-

Varm parmesansås

Ingredienser:

  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl parmesan
  • salt och peppar
  • 1 tsk citronsaft

Så här gör du:

Värm upp grädden, salta och peppra.

Riv ner parmesanen och rör om i såsen tills parmesanen har smält.
Låt småputtra till det är krämigt.

Enjoy!

____________________________________________________________________________________________

Cooking Time: about 1,5 hrs (30 min active cooking and 1 hour in the oven) + marinating the meat

Ingredients:
(4 portions)

  • 1 kg lamb steak
  • 50 ml olive oil
  • 2 tbsp white wine vinegar
  • 2 garlic cloves
  • 1 tsp grated fresh ginger
  • 1 tsp dried rosmary
  • 1 tsp dried thyme
  • 1 tsp driedoregano
  • 0.5 tsp paprika powder
  • 0.4 tsp cinnamon
  • black pepper
  • root vegetables of choice

Directions:

Mix olive oil and all the spices and marinate the lamb for at least an hour.

Turn the oven to 175 (347 F)

Cut rhe root vegetables and put in an baking dish. Add olive oil and salt and toss.
Add the lamb steak to the dish.

Put in the oven for about an hour or until the inner temperature is 68-70 C (154-158 F).

Take out the steak and let it rest for 5-10 minutes before cutting it.

Serve with the root vegetables and a nice sauce.

—————————————————-

Aioli with parmesan

Ingredients:

  • 1 egg
  • 250 ml mild olive oil
  • juice from half a lemon
  • salt and pepper
  • 1 garlic clove
  • cayenne pepper
  • 100 ml parmesan cheese

Directions:

Add all the ingredients except the parmesan in to a tall container.

Use an immersion blender to mix the aioli.

Add the grated parmesan.

—————————————————-

Varm parmesansås

Ingredients:

  • 250 ml cream
  • 100 ml parmesan
  • salt and pepper
  • 1 tsp lemon juice

Directions:

Heat up the cream and add salt and pepper.

Grate parmesan and add to the cream. Stir while the parmesan is melting.
Cook a little until creamy.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s