Lammfärsbiffar med citronpotatis / Lamb Patties with Lemon Potatoes

Vi har snöat in lite på lamm i det sista. Vi köpte en lammbox från Gröna Gårdar för att vi inte vill äta bara nöt hela tiden, eller fläsk. Fläsk är dessutom svårt att hitta ekologiskt eller bra uppfött och samma med kyckling. Där finns i och för sig reko-kyckling.
Vi köper gärna bättre kött även om det kostar mer. Det är där vi lägger våra pengar när det gäller mat och jag köper också en del ekologiska grönsaker. Sambon är inte förtjust i grönt. Men han pillar i sig lite ändå emellanåt för att det är bra för honom. 

I alla fall…vi köpte en lammbox. Och så här långt har vi grillat några filéer och gjort en lammstek så nu skulle vi pröva oss på färsen.

Det blev supergott! Saftigt och så god smak. Visst, vi hade kryddning, men om köttet inte varit gott hade ju det känts också.
Så nu delar vi med oss av receptet!
Vi hade citronpotatis och tzatziki till, men man kan ju ha i princip vad som helst till. Varför inte sötpotatis i ugn och en tapenade tillsammans med en god sallad med olivolja ringlat över. Mums! Det får vi pröva nästa gång.

Nedan kommer i alla fall receptet. Hoppas ni ska tycka om det!

Recipe in English below

Lammfärsbiffar

Tillagningstid: ca 30 minuter

Portioner: 3

Ingredienser:

  • 500 g lammfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • juice från en halv citron (det går åt en halva till citronpotatisen också)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk kanel
  • chiliflakes eller en söndersmulad liten torkad chili
  • 1 msk torkad oregano
  • 3 msk finhackade soltorkade tomater
  • salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 70 gram fetaost (kan uteslutas)
  • kokosolja att steka i

Så här gör du:

Pressa vitlöken i en bunke och tillsätt allt utom lammfärsen. Om du använder fetaost, mosa den tillsammans med resten av ingredienserna.

Tillsätt lammfärsen och blanda ordentligt. Forma dina biffar.

Stek på medium värme i kokosolja tills de fått lite färg. Helst inte för hårt stekt, men heller inte råa inuti.

_____________________________

Citronpotatis

Tillagningstid: ca 45 minuter

Ingredienser:

  • 5 potatisar
  • zest från 1 citron (citronskal)
  • saften från 0.5 citron
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl vatten eller så att potatisen täcks halvvägs i ugnsformen
  • salt och peppar
  • några kvistar färsk timjan

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnssäker form

Blanda vatten, olja, citronsaft, zest, salt och peppar och häll över potatisen.
Riv av bladen på timjan och lägg över

In i ugnen i 45 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått lite färg. Du kan öka till 250 minuter sista 10 minutrarna och sätta på grill om potatisen inte verkar bli färdig.

Servera varm tillsammans med lammfärsbiffarna och tzatziki.

Enjoy!

Till detta gjorde jag en sallad med tomat, färska fikon, olivolja, limejuice, honung, salt och lite färsk timjan.

_____________________________________________________________________________________________

Lamb Patties

Cooking time: about 30 minutes

Portions: 3

Ingredients:

  • 500 g lamb mince
  • 2 garlic cloves
  • juice from half a lemon (you’ll use the other half for the lemon potatoes)
  • 1 tsp paprikapulver
  • 0.5 tsp cinnamon
  • chili flakes or one crushed small dried chili
  • 1 tbsp dried oregano
  • 3 tbsp finely chopped sundried tomatoes
  • salt and pepper
  • 2 tbsp olive oil
  • 70 gram feta cheese (can be omitted)
  • coconut oil to fry in

Directions:

Crush the garlic and put in a bowl together with the other ingredients except the lamb mince. If you´re using feta cheese, blend it properly with the other ingredients.

Add the lamb mince and mix properly. Form your patties.

Fry in coconut oil on medium heat until they have some color. They shouldn´t be cooked too hard and not be rare.

____________________________________

Citronpotatis

Cooking time: about 45 minutes

Ingredients:

  • 5 potatoes
  • zest from 1 lemon
  • juice from 0.5 lemon
  • 3 tbsp olive oil
  • 200 ml water or as much as it covers halfway up the potato wedges
  • salt and pepper
  • some twigs of fresh thyme

Directions:

Turn the oven to 390 F (200 C)

Peel the potatoes and cut in to wedges. Put in an oven safe tray.

Mix water, olive oil, lemon juice and zest, salt and pepper and pour over the potatoes. Add some thyme leafs and twigs.

Put in the oven for 45 minutes or until potatoes are softer and have some color. You can turn up the temperature to about 480 F (250 C) the last 10 minutes and put the oven on grill if you see that the potatoes aren´t getting cooked enough and not getting any color.

Serve hot with the lamb patties and some tzatziki.

Enjoy!

I also made a salad with tomatoes, fresh figs, lime juice, olive oil, salt, honey and a little fresh thyme.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s