Introducera mat till bebisar

Lily blev 6 månader gammal den 8 september. Herregud,, stoppa tiden!
Jag antar att alla föräldrar känner så, hur små eller stora deras barn än är. För det är ändå sant som de säger, det är på barnens ålder man inser hur gammal man själv är… Men så är man ju inte äldre än man känner sig. ;o)

I och med att Lily blev 6 månader så började vi introducera mat. Hon har fått smaka lite från våra fingrar innan, lite juice från hallon, suga på en vattenmelon, slicka på en citronklyfta…ja, lite såna saker. Men nu fick hon börja hålla i maten själv, utforska texturer, smaker och konsistenser i sin egen takt. För det var just det där med ”hennes egna takt”.

Lily är ingen stor tjej, och gång på gång har de sagt till oss på Barnavårdscentralen (BVC) att Lily väger för lite. Hennes längdkurva är under normal, men enligt barnsköterskan ”följde hon sin egna kurva”. Men när vikten trillade under det normala hette det att hon var för tunn…. *himlar med ögonen*

Egentligen är jag ganska trygg i mig själv och kände att i och med att Lily är en glad och aktiv tjej så är hon också frisk och får i sig det hon behöver. Mat hade inte intresserat henne speciellt mycket då, det var först närmare 6 månaders-strecket hon visade intresse.
Men barnsköterskan propsade på att vi skulle ge gröt. Det fick vi höra redan när Lily var 4 månader. Vi struntade i det tipset. 
När Lily var 5.5 månader propsade de på igen och den gången gav vi efter lite grann för Lily skulle ändå börja få smaka på mat.

Men vad gav vi henne då? Gröt från affären med spannmål och mejerier eller hur gjorde vi, hur tänkte vi där? Det och hur Lily äter enligt Baby Led Weaning (BLW) tänkte jag ta upp i det här inlägget.

Innan jag fortsätter skriva om vad vi gett Lily att äta vill jag bara säga att jag inte dömer någon! Alla gör precis som de själva vill och vad de anser bäst för sitt barn. Alla barn är olika, alla föräldrar är olika. Det är precis som det ska vara. =o)

BLW – Baby Led Weaning (barnstyrd matintroduktion)

Denna metod handlar om att låta barnet styra ätandet från en så tidig ålder som möjligt. Man ger de lagom stora bitar av mat som de kan hålla i själva och så föra maten till munnen.Man ger barnet samma mat som man själv äter, men man kan ju få ändra lite på kryddningen.

Barnet kan få ganska många kväljningar i början, men det är helt naturligt. Barnets kväljningsreflex sitter långt fram i munnen i början och flyttas längre och längre bak med tiden. Så låt barnet sköta det själv så länge det bara är en kväljning, annars finns risken att man puttar maten längre bak i munnen och det blir en kvävning istället. Då är det bra att ha gått första-hjälpen kurs så man vet vad man ska göra.

Enligt forskning är det inte så vanligt att barn kvävs när de introduceras till bitar av mat. Och mindre risk om de får lära sig att hantera maten själva från början. Då lär de sig att tugga maten innan de sväljer, istället för att svälja innan de tuggar.

Det behövs inte tänder för att introducera maten på det här sättet. Det löser sig genom att barnet tuggar med käkarna och använder tungan för att få ordning på maten.

Läs gärna mer på BLW-sidan.

Fördelar:

 • Barnet får lära sig hantera maten själv tidigt och känna på olika texturer, känna olika smaker och konsistenser och se hur maten faktiskt ser ut.
 • Många barn lär sig också äta med bestick tidigare än puré-matade barn.
 • Det ska tydligen också främja matlusten längre fram när de får utforska själva.
 • Barnet äter av samma mat som resten av familjen så det kan definitivt spara tid.
 • Lär sig tugga innan de lär sig svälja.
 • Sen är det ju fantastiskt kul att få kladda lite också!

Nackdelar:

 • Det blir kladdigt… Ja, det finns två sidor av myntet. Visst är det mysigt när barnet får kladda, men det blir en del att ta hand om också.
 • Du börjar inte med smakportioner förrän barnet är runt halvåret och kan sitta själv.
 • Jag kommer inte på fler!

Ärligt så känner i alla fall jag att BLW blir enklare. Är man på springande fot kan man antingen välja att bara amma, eller ta med mat som kladdar lite mindre. Exempelvis en köttbit och lite ugnsrostade grönsaker. Eller bara suga och leka med en morot. Äpple gillar Lily, men det kan bli kladdigt och göra att kläderna blir lite fläckiga.

När börjar man med BLW?

BLW börjar man med när barnet är runt 6 månader, kan sitta själv, är intresserad av att pilla med mat och föra den till munnen själv.
De flesta som ger barnet mat enligt den här metoden ger inga smakportioner innan. Men en del ger små smakupplevelser genom att kanske ha nåt på fingret som barnet får suga på.

Vi lät Lily suga på exempelvis bitar av vattenmelon, gurka och sånt. Och så fick hon juice av hallon att suga från fingret. Det uppskattades!
Vid 4.5 månad började Lily sitta upp och strax efter 5 månader satt hon utan stöd. Någon vecka innan 6 månader började hon pröva bitar av mat.

Men gröt då?
Ja, när Lily blev 5 månader tjatades det ju igen om att Lily vägde för lite och borde äta mer. Och gröt var det rekommenderade. Ja, så till sist gav vi gröt. Hemmagjord gröt!
Ända sen graviditeten har vi varit överens om att inte ge henne en massa spannmål, mejerier, socker och baljväxter. Hon kommer utsättas för det ändå tids nog, men om vi kan ge henne bra och energirik, naturlig mat så är det ändå bättre än att köpa en massa halvfabrikat.

Hur gjorde vi den gröten?

Ingredienser:

 • 0.5 dl kokosmjölk
 • 2 msk mandelmjöl
 • 1 tsk kokosmjöl
 • 1 krm fiberhusk
 • lite vaniljpulver
 • liten klick kokosolja

Så här gör du:

Ha alla ingredienser i en liten kastrull förutom kokosoljan.
Koka upp och rör till önskad konsistens.
Rör ner kokosoljan

Servera som den är eller rör i några bär och mosa dem ordentligt. Släng i frysta bär när du kokar upp gröten och mosa runt.

_________________________________________

Denna gröten uppskattades, men hon vill gärna hålla skeden själv och äta. I början matade vi henne, men nu kanske vi ger nån sked och så får hon kladda med en egen sked. Ja, det blir mycket kladd, det går inte att komma undan. Men det finns trasor och det finns vatten. Ibland duschar vi av henne för att det blir lite för mycket kladd att torka bort. Haha!

Kväljas eller kvävas:

Bilden nedan är så bra tycker jag.
Om ett barn hostar, har färg i ansiktet och tungan liksom kommer ur munnen – ja då kväljs barnet. Eller klöks kan man också säga.
Om barnet däremot är tyst, och börjar bli blå, då kvävs barnet.

Det kan vara bra att gå en HLR-kurs för barn innan barnet börjar äta enligt BLW om man är rädd att olyckan ska vara där.

Bara häromdagen när Lily åt så kom något lite fel i halsen. Hon hostade och hostade och till sist spottade hon ut den där biten som hamnat fel. Bebisar har ju sin kräkreflex såpass långt fram på tungan i början, så det är inte ofta det blir en rejäl olycka. Men man ska alltid vara med när barnet äter, alltid vara uppmärksam.
Under den här erfarenheten behöll jag lugnet, berömde henne med ”det där klarade du bra, vännen”, och så gick vi vidare. Vi stannade inte kvar på händelsen och hon åt vidare utan problem.

7d06bfe899d95bcefd9b9e636f770d62

Vad äter Lily på en dag?

Nu är Lily bara 6.5 månad så det blir inte jättemycket mat.
Men ett par exempel är:

Exempel 1
Frukost: Äggröra (ägg, svartpeppar, kokosolja)
Middag: Lammstek (en liten bit), brysselkål

Exempel 2
Frukost: Gröt
Middag: Pannbiff och grönsaker

Exempel 3
Frukost: Färskt fikon, avokado
Middag: Tacofärs, grönsaker

Mellanmål:
Detta äts väldigt sällan och småätande är inte riktigt vår grej. Men ibland får hon en bit av ett äpple och hon har prövat banan. Annars blir det lite avokado exempelvis.
Men hon är så liten än så länge så vi koncentrerar oss på att hon får smaka på vår frukost och middag än så länge

Ibland blir det bara frukost, ibland bara middag. Ibland ingen frukost utan lunch och sen middag eller ingen middag. Det där visar sig lite under dagen och om hon är vaken när vi ska äta en måltid.

Hur kan man servera maten:

Några tips är att exempelvis ge en klyfta av avokado och låta skalet sitta kvar. Då klämmer de inte bara sönder avokadon utan kan hålla i den och liksom suga och tugga för att få loss bitar.

Med banan så delar jag bananen på hälften. Sen skalar jag en lite remsa banan. DÅ håller hon i själva bananen men har en bit som hon kan suga och tugga på.

Pannbiff – finns egentligen inget bra tips. Det kommer att bli bitar av det och de hanterar det med. Kul med kladd! Samma med köttfärsås eller typ tacofärs.

Rotfrukter skär jag i stavar eller i klyftor och rostar i ugnen med kokosolja. De blir mjuka, men inte för mjuka så de bara klämmer sönder dem.
Samma gör jag med blomkål och broccoli, men de kokar eller ångar jag istället.

Man gör så som man själv känner sig bekväm med, men bitarna får inte bli för små när barnet är så smått. När barnet växer blir bitarna mindre och mindre.

Amning:

Det är fortfarande Lilys viktigaste mat. Vi ammar precis som innan mat introducerades och kommer att göra det tills vet ser att hon faktiskt får i sig ordentligt med mat via BLW.

Andra tips:

Lily får ofta hantera en sked själv.
Om vi lägger lite mat på skeden och ger den till henne då för hon skeden till munnen. Så hon vet hur hon ska göra! Men det är inte så att all mat är kvar på skeden när den väl kommer till munnen.
Vi tycker att hon kan leka med skeden och med tiden lära sig.

Ge barnet tid. Inte stressa måltiden.
Jag märker så väl på Lily om vi stressar på måltiden. Och hon säger ifrån.
Hon säger även ifrån när hon är färdig att äta. Även om hon inte längre stoppar maten i munnen utan känner och klämmer på den så låter jag henne hållas tills hon säger ifrån att nu är detta inte kul längre.

Kryddning – Vi kryddar med svartpeppar, lök- och vitlökspulver, timjan, oregano, rosmarin, paprikapulver….ja i princip vad som helst! Men det får inte bli för starkt. Det misstaget gjorde vi en gång och hon grät. Stackars 😢 Annars tror vi på att barnen lika gärna kan äta rena kryddor från början. Jag menar…en köttbit utan NÅN krydda blir ganska tråkig…

Fett – öser på! Gärna kokosolja. Det är typ det vi använt. Även lite olivolja. Vi har inte introducerat mejerier än, så inte blivit nåt smör. Annats är det väl i princip bara smör det kommer att bli då vi inte äter så mycket andra mejerier.

Låt barnet vara med i köket och laga mat. Antingen genom att leka på golvet, sitta vid bordet och leka med nåt eller varför inte skjut barnstolen mot diskbänken så de får leka där! Ge barnet en sked, liten kastrull eller nåt att leka med och vara delaktig i matlagningen. Det är supermysigt!

Om ni har vidare frågor om BLW eller kansek vad Lily äter, tveka inte att ställa frågorna här, på min facebooksida, på instagram eller maila mig!

Ta hand om er!

Bra läsning:

http://ettsotareblod.se/foraldrars-radslor-kan-hamma-bebisars-atande/

blw.nu

En tanke på “Introducera mat till bebisar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s