Indisk morotssoppa / Indian Carrot Soup

Soppsäsongen är i full gång och jag tänkte pröva lite nya recept under hösten.

Först ut är en indisk morotssoppa!
Första gången jag åt det var hos svärmor. Hon mindes dock inte varifrån hon fått receptet så jag fick hitta på något eget.

Den blev helt ok! Kanske kommer att tweaka receptet längre fram, men den är ändå riktigt god och den varma kryddningen gör den så där helt perfekt när det är kallt ute. Man kan äta den hemma efter en skön utetur, eller varför inte ta med i termos och dricka ute på turen!

Hoppas ni ska tycka om den!

Recipe in English below

Tillagningstid: ca 30 minuter

Ingredienser:
(4 personer)

  • 8 morötter, skalade och skurna i grova bitar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkad chili (eller mer om du vill ha den riktigt stark)
  • 1 liten bit färsk gurkmeja eller 1 tsk torkad
  • 2 tsk garam masala
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl kokosmjölk
  • 1 tumstor bit färsk, finriven ingefära
  • 1 lime, saften och zest
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl vatten

Tips på garnering:

  • kokoschips eller riven kokos
  • krispig bacon
  • lite koriander
  • riven färsk ingefära
  • lime zest

Så här gör du:

Skala morötterna och skär i tunna slantar. Desto tunnare desto fortare går det att göra. Skär upp löken och pressa vitlöken.

Lägg morötter, lök och vitlök i en kastrull tillsammans med alla kryddor, ingefära, gurkmeja och 3 dl vatten.

Låt koka i cirka 20 minuter eller tills det är helt mjukt.

Kör med en stavmixer så det blir riktigt slätt.
Häll i kokosmjölk och grönsaksbuljong och koka upp.

Häll soppan genom en sil.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt lime juice och zest. Värm upp om det behövs, annars servera varm.

Enjoy!

____________________________________________________________________________________________

Cooking Time: about 30 minutes

Ingredients:
(4 portions)

  • 8 carrots
  • 2 garlic cloves
  • 1 onion
  • 1 tsp dried chili (or more if you want it really hot)
  • 1 small piece fresh turmeric or 1 tsp dried
  • 2 tsp garam masala
  • 500 ml vegetbale stock
  • 300 ml coconut milk
  • 1 fresh ginger the size of the top of your thumb
  • 1 lime, juice and zest
  • salt and pepper
  • 300 ml water

Examples for topping:

  • shredded coconut or coconut chips
  • crispy bacon
  • coriander/cilantro
  • grated ginger
  • lime zest
  • pumpkin seeds

Directions:

peel the carrots and cut in to thin pieces. The thinner the faster they go to cook.

Cut the onion in to smaller pieces and crush the garlic.

Put carrots, garlic, onion, spices, ginger and turmeric in a pot together with 300 ml water.

Bring to a boil and let cook for about 20 minutes or until soft.

Use an immersion blender and mix everything until smooth.

Add coconut milk and vegetable stock and bring to a boil.

Pour the soup through a Siv and then pour it back to the pot

Add the lime juice and zest and reheat if needed before serving.

Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s