Välja stekpanna

Det har väl knappt undgått er att SVT Play har en dokumentär som heter ”Den bittra smaken av teflon”.

Där pratar man om de giftiga kemikalierna som används för att göra non-stick pannor och som stannar i kroppen för evigt.

Se den!

Efter allt prat om teflon slog vi ÄNTLIGEN slag i saken och slängde ut vår teflonpanna och köpte en stålpanna. Vi har även gjutjärnspanna hemma, men sambon gillar inte dem. Därmed en stålpanna.

I det här inlägget tänkte jag skriva lite om gjutjärnspanna, stålpannor och kolstålpannor då dessa (vad jag vet och läst mig till) är de mest giftfria pannorna man kan köpa.

Om ni vet om fler giftfria pannor, kom

mentera gärna så jag kan kolla upp det och eventuellt lägga till i listan.

Gjutjärnspanna:

Kanske har dina föräldrar haft dessa tunga pannor, eller dina mor- eller farföräldrar? De har varit med länge och det är inte konstigt!

Som namnet avslöjar är de gjorda av järn och de släpper även järn vid tillagning. Alltså järnberikar maten! Men mest om du tillagar syrlig mat, exempelvis tomatsås. Tänk bara på att de kan bli en ganska framträdande järnsmak när man gör syrlig mat, vilket inte alla tycker om.

Hur steker man i en gjutjärnspanna?

Se till att pannan blir riktigt het först, hela pannan ska vara het.

Sänk värmen till hälften eller en tredjedel av maxvärden och ha i fettet. Ganska rikligt med fett i en sån här panna. Sen i med den mat du ska steka. Är pannan tillräckligt inkörd blir det nästan lite non-stick och du kan steka ägg, pannkakor etc.

Rengöring:

Efter användning

Man ska aldrig använda diskmedel eller nåt medel alls i en gjutjärnspanna.

  • När du har stekt färdigt, skölj av pannan medan den fortfarande är varm.
  • Ta en diskborste och få bort alla matrester.
  • Ställ pannan på plattan som fortfarande är lite varm och låt pannan torka.
  • När den torkat, ta en klick olja (exempelvis kokosolja) och kör runt med en bit hushållspapper eller en trasa. Ställ åt sidan att svalna.

Om mat bränt fast lite, häll vatten i pannan och ställ på plattan som fortfarande är varm. Låt stå så en stund. Sen häller du ut vattnet och rengör precis som ovan.

Lite skitigare

Om din panna är lite skitig och du inte får bort det genom din vanliga rutin ovan kan du rengöra den med salt.

  • Sätt pannan på plattan och hetta upp.
  • Tillsätt grovsalt i pannan. Rör om med jämna mellanrummen kan du även se rester lossna.
  • Skölj ur pannan, låt den torka
  • I med olja och torka runt oljan i pannan.

Grovrengöring

Om din panna blivit riktigt dålig kan du behovs göra en grovrengöring.

  • Ställ in pannan i ugnen och sätt den på 250 grader. Låt den ligga där i ett par timmar.
  • Stång av ugnen och låt pannan ligga där tills ugnen svalnat.
  • Ta ut pannan och borsta lätt med en torr borste för att få bort rädd brända resterna.
  • Ta stålull (ja du hörde rätt!) och skrubba tills du fått bort alla rester ordentligt och pannan är någorlunda slät igen.
  • Skölj av pannan och låt den torka ordentligt antingen på varm platta eller med handduk, trasa eller hushållpapper.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj in pannan led exempelvis kokosolja och ställ in den i ugnen i 10-15 minuter. Det kan bli rökigt så på med köksfläkten.
  • Ta ut pannan och torka av den ordentligt. Du kan behöva upprepa proceduren med oljan en gång till om pannan inte verkar ”mättad”.

Tänk på att aldrig lämna en gjutjärnspanna med vatten i eller ens fuktig för då rostar den.

Stålpanna (rostfri):

Stålpannor är väldigt värmetåliga!
I början kan de liksom ”suga fast” mat som steks, men när de fått en stekyta så släpper den taget.

Hur steker man i en stålpanna?

Se till att värma upp pannan ordentligt först, hela pannan ska bli varm
Sänk sen till hälften eller en tredjedel av max och ha i fett. Så i med maten du ska steka.

Rengöring:

Stålpannor är enkla att rengöra. Låt den svalna först. Sen kan du tvätta ur den med varmt vatten och lite diskmedel.

Om du sköljer ur den när pannan fortfarande är varm kan den slå sig.

Kolstål:

Brukar jämföras med gjutjärn, men är mer non-stick som teflon.
Den är känslig mot syrliga livsmedel (ex tomat) och de kan ”fräta bort” non-stickegenskaperna i pannan.

Hur steker man i en kolstålpanna?

Den får inte värmas upp för fort då dess botten är lite tunnare och då kan den slå sig och bli skev.
Så sätt plattan på en lägre temperatur och värm upp långsamt.

Rengöring:

Varmt vatten och en diskborste. Endast!
Även diskmedel kan ta bort non-stickegenskaperna i pannan.

Slutsats:

Vi har två gjutjärn- och en stålpanna hemma. Jag gillar dem alla, men stålpanna är riktigt skön då den är såpass non-stick utan att vara teflon.

Det blir lite arbete med gjutjärn, men de pannorna ger så fin stekyta! Pannorna är bra för olika saker.

Kolstål är tydligen ganska populärt, men för våra behov funkar gjutjärn och stål alldeles perfekt!

Tänk på att ha rätt redskap med dina pannor. Inget plast! Träredskap är super och även stål i gjutjärnspannan.

Hoppas guiden hjälper dig att hitta en panna som passar dig!

Kommentera gärna om du undrar över något eller vill tillägga något.

Ta hand om er och ha en bra dag!

En tanke på “Välja stekpanna

  1. Superbra! Kan inte du beskriva hur man kör in sin gjutjärnspanna oxå? Har smörjt min med olja och värmer den på spisen men den suger liksom inte åt sig och det bränner ändå fast trots att jag har i mkt smör när jag steker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s