Lammbog med medelhavssmaker / Lamb Shoulder with mediterranean Spices

Vi hade fortfarande lamm i frysen från när vi köpte lammbox från Gröna Gårdar och det vi hade var en lammbog. Aldrig tillagat det innan så vi kollade runt lite och bäst verkade vara att ha den i ugnen.

Sen vet vi att lamm är väldigt gott till medelhavskryddor så vi skred till verket och gjorde nåt nytt som kanske skulle bli bra. Och det blev det! Riktigt smarrigt.

Hoppas ni också ska tycka om det!

Recipe in English below

Tillagningstid: 30 min aktiv matlagning + 2 tim tillagning

Ingredienser:
(4 personer)

Marinad

  • 2 riven vitlöksklyftor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad chili

Lamm

  • 1 kg lammbog
  • 200 g cocktailtomater
  • 0.4 lök, finhackad
  • 3 soltorkade tomater, finhackade
  • 0.5 dl benbuljong
  • 1 dl vatten
  • ett par kvistar rosmarin

Så här gör du:

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg lammet i marinaden och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter, eller i ca 8 tim eller över natten i kylen. Ta ut köttet ut kylskåpet minst 1 timme innan tillagning.

Sätt ugnen på 150 grader.

Bryn köttet i en stekpanna. Lägg det i en ugnsform.

Ha i hackad lök och soltorkade tomater i pannan och stek en stund, sen i med buljong och vatten och få med de goda smakerna från när du stekte köttet.

Häll stekskyn över köttet. Lägg cocktailtomaterna bredvid.

Täck ugnsformen med folie och baka i ca 2 1/2 timmar tills köttet faller isär. Eller tills innertemperaturen är 60-65 grader.

Låt stå och vila i minst 15 minuter innan du skär upp köttet.

Servera med potatis, eller ugnsbakade rotfrukter, en god sallad och kanske en aioli eller ha i kokosmjölk i stekskyn eller servera med stekskyn som den är.

Enjoy!

  • _____________________________________________

Cooking time: 30 min active cooking + 2 hrs

Ingredients:
(4 people)

Marinade

  • 2 minced garlic cloves
  • 2 tbsp white wine vinegar
  • 50 ml olive oil
  • 1 tbsp fresh rosmary, chopped
  • 1 ml black pepper
  • 1 ml dried chili

Lamb

  • 1 kg lamb shoulder
  • 200 g cherry tomatoes
  • 0.4 onion, finely chopped
  • 3 sundried tomatoes, finely chopped
  • 50 ml bone broth
  • 100 ml water
  • a couple of twigs of rosemary

Directions:

Mix all ingredients for the marinade and put the lamb in it. Let sit in room temp for at least 30 minutes or in the fridge for 8 hrs or over night. Make sure to take out the lamb from the fridge at least 1 hour before cooking it.

Turn the oven to 300 F (150 C).

fry the meat a bit in a pan. Then put it in an oven dish.

Add the onion and sundried tomatoes to the pan and fry a bit, then add bone broth and water and cook to get the delicious flavors from when you fried the lamb.

Pour the liquid over the lamb and add the tomatoes around the meat and the twigs of rosemary.

Cover with foil and in to the oven for 2.5 hrs or until the inner temperature of the lamb is 140-150 F (60-65 C).

Let the lamb rest for at least 15 minutes before cutting it.

Serve with potatoes or other root vegetables, a good salad and aioli or use the liquid in the oven dish.

Enjoy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s