Värk i kroppen efter en graviditet

Ända sen förlossningen för 8 månader sen har min kropp känts som ett vrak.

Jag mådde riktigt bra under graviditeten och kände bara av lite i bäckenet vid vissa vinklar den sista månaden. Tränade tills samma dag jag fick värkar. ❤️

Men hur kommer det sig egentligen att jag har sån värk nu efteråt?
Jag tänkte reda ut lite av det i det här inlägget.


Förra
nån vecka sen besökte jag en bindvävsmassör som fick knåda ordentligt. Jag var spänd som en fiolsträng sa hon. Och har en inflammation i vänster axel (vilket jag redan visste).

Vi pratade en del om att vara gravid och om det här att ha så ont efter en graviditet.

Relaxin:

Vi får ju förhöjda nivåer av hormonet relaxin i kroppen under graviditeten som gör att leder och ligamenten ”slappnar av”, mjuknar och att cervix mjuknar och öppnar upp. Du har förhöjda nivåer till ca 14-16 veckor efter förlossningen, och det kan vara kvar i kroppen i upp till 3 månader efter avslutad amning.

Dessutom påverkar uppluckringen av muskler och stödjevävnad dina fötter! Den ökade vikten påverkar såklart också. Detta fortsätter då som sagt även under amning och om man som jag står upp och går mycket under en dag kan man få riktigt ont. Det samma sker i händerna men där har vi inte samma påfrestning.
Jag går i minimalistiska skor, och gärna barfota, men nu funderar jag på att skaffa stödjande sulor så att fötterna får mer avlastning. Jag har så ont i fötterna att det påverkar vardagen.

Bindväv och skelettet:

Massören förklarade att under graviditeten bildas mer bindväv runt exempelvis höfterna för stabilitet när ligamenten blir slappare och magmusklerna delas. Efteråt ska detta brytas ner igen och då kan man, som jag, få en liknande foglossning. Detta också för att alla leder och ligament är fortsatt mjuka och magmusklerna inte starka nog än så kroppen hittar andra sätt att kompensera för att hålla sig upprätt.

Skelettet blir även porösare.

Överrörlig:

Är man överrörlig, som jag, kan allt ovan leda till mer värk...

Vid överrörlighet är leder och ligament redan ganska mjuka och ”för långa”. Det är det som gör en överrörlig. Och det är viktigt att ha stabiliserande muskler som kan hålla ihop kroppen. Det är viktigt med en stark mage som kan hålla kroppen upprätt bland annat.

Så med tanke på att man redan är överrörlig, relaxin gör att man blir ännu mjukare, skelettet blir porösare och det bildas bindväv för att hålla ihop kroppen lite och göra den mer stabil. Sen bryts bindväven ner efter förlossningen, barnet hjälper inte längre till med stabilitet, magmusklerna är i princip obefintliga…ja det blir mindre stöd överallt.

Då kan man börja röra sig på sätt som sätter press på kroppens svaga punkter och det kan leda till ännu mer värk. Exempelvis så sitter man med armarna framför sig mycket när man bär, håller barnet eller ammar. Det kan leda till dålig hållning och bland annat ont i nacke och axlar.

Hur länge ska jag ha ont?

Dessvärre kan det ta 3-7 år innan leder etc stabiliserat sig och du är av med smärtan. Skelettet, bland annat, stärks under en cirka 7 års tid. Blir du gravid igen börjar du om på noll.

Hur kan jag hjälpa kroppen?

Det som gäller är träning för att få starkare muskler igen som hjälper kroppen till stabilitet.

Rehab övningar och få med de små stabiliserande musklerna är a och o. Exempelvis rotatormusklerna i axlarna, stärka fötterna genom att bland annat gå barfota, magövningar där du börjar smått med mamma-mage övningar och sen gå över till tyngre magövningar.

Hitta de övningar som fungerar för dig och gå gärna till en fysioterapeut om du har ont så att du kan få hjälp med olika övningar.

Vad ska jag göra nu?

Jag ska jobba på med mina rehab övningar, tänka på hållningen, sträcka ut bröstet och få upp stabiliteten i mina muskler igen. Det är prio ett med min träning.

Har tränat väldigt lätt på gymet innan oxå och det får jag fortsätta med, samt bli ännu bättre på rehab hemma dagligen.💪🏻

_________________________________________________________

Fick du den här informationen av din barnmorska?
Det fick inte jag.

Och när jag pratar med andra kvinnor som fött barn så säger de att de också har ont och undrar varför…
”Är otränad”. ”Sover konstigt”. Det är bara ett par saker jag hör och som jag själv säger. Och det stämmer nog till dels! Men man ska ju inte behöva ha så ont som vissa kvinnor får.

Tänk om man ändå kunde få den här kunskapen innan och vetat vad man har att vänta sig!

Och alla får inte så här ont! En del känner inget alls. Beror nog både på överrörlighet, hur tränad man är innan och andra saker.

Mer information om tiden efter en förlossning tycker jag borde vara nödvändig kunskap från Mödravårdcentralen, och att man får fler återbesök på MVC för att kolla hur mamman egentligen mår. Inte bara psykiskt (även om det är superviktigt) men också fysiskt.

Hur mådde du efter graviditet?

Det finns inte så mycket information om detta när man söker. Jag har letat och letat. Men hittar jag mer information så uppdaterar jag inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s