Whiskeymarinerad kalkonfilé / Whiskey Marinated Turkey Fillet

För ett par veckor sen bjöd vi in Lilys farmor, farfar, farbror och faster på lite kalkonmiddag. Vi hade ett bröst på 2.3 kg och allt års upp så när som på tre mindre bitar jag kunde äta till lunch dagen efter.

Kalkonbröstet blev saftigt och gott. En riktigt lyckad middag. Den serverade smed en gräddsås, sötpotatisröra med kanel och pekannötter, potatisklyftor och en krispig brysselkålsallad, samt svartvinbärsgelé. Mums!

Såsen är inte Paleo, men byt ut grädden mot kokosgrädde och tillsätt en tsk cassavamjöl blandat ut med lite vatten mot slutet av kokningstiden så den tjocknar till sig lite.

Hoppas ni prövar receptet och tycker om det!

Recipe in English below

Tillagningstid: ca 2 timmar + minst 2 timmar marinering, gärna över natten

Serverar: 6-8 personer

Ingredienser:

Kalkonen

  • 2-2.5 kg kalkonbröst
  • 0.5 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl whiskey
  • 0.5 dl cocos aminos
  • 0.5 dl olivolja
  • 3 msk färsk riven ingefära
  • 1 msk honung
  • svartpeppar
  • cayennepeppar
  • salt
Sås:
  • 1 liten lök
  • 2 msk ghee/smör
  • 1 tsk svartpeppar (eller efter smak)
  • 6 dl grädde/kokosmjölk
  • 0.5 dl cocos aminos
  • salt
  • ev. 1 tsk cassavamjöl och lite vatten för att reda såsen med om du gör den på kokosmjölk, behövs ej med grädde
  • Steksky som eventuellt blir när du tillagat kalkonen

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser för kalkonen.
Lägg kakonbröstet i marinaden i minst 2 timmar. Gärna över natten.
Ta fram bröstet från kylen minst 30 min innan det ska i ugnen.
Sätt ugnen på 150 grader C.
Lägg kalkonbröstet i en ugnssäker form och använd en stektermometer. Låt bröstet stå i ugnen till innertemperaturen är 65-67 grader C (ca 30 min per kilo kött). Ös gärna bröstet några gånger under stektiden.
Ta ut bröstet och klä in det i folie, låt vila i ca 10 minuter innan du skär i det.
Gör såsen medan kalkonbröstet står i ugnen.
Finhacka löken. Smält ghee/smör i en kastrull och tillsätt löken. Låt den steka lite i fettet. Tillsätt cocos aminos och svartpeppar och puttra lite.
Tillsätt sen grädde/kokosmjölk och låt allt koka upp, dra sen ner plattan och låt det bara småputtra. Håll koll så det inte kokar över eller bränns vid.
När du tagit ut kalkonbröstet ur ugnen tar du av stekskyn och häller i såsen.
Om du använder kokosmjölk, blanda cassavamjöl med lite vatten och häll i såsen medan du vispar för att reda såsen lite. Låt småputtra en stund och tjockna.
Servera kalkonbröstet med såsen, ugnsstekt potatis, sötpotatisröra, krispig brysselkålsallad och svartvinbärsgelé.
Enjoy!
_____________________________________________

 

Cooking time: about 2 hours + a minimum of 2 hours marinating, preferably over night

Serves: 6-8 people

Ingredients:

Turkey

  • 2-2.5 kg turkey breast
  • 50 ml red wine vinegar
  • 100 ml whiskey
  • 50 ml cocos aminos
  • 50 ml olive oil
  • 3 tbsp fresh grated ginger
  • 1 tbsp honey
  • black pepper
  • cayenne pepper
  • salt
Sauce:
  • 1 small onion
  • 2 tbsp ghee/butter
  • 1 tsp black pepper (or to taste)
  • 600 ml cream/coconut milk
  • 50 ml cocos aminos
  • salt
  • perhaps 1 tsp cassava flour and a little water to thicken the sauce if you make it with coconut milk, this step is not needed with cream
  • juice from cooking the turkey
Directions:
Mix all the ingredients for the turkey and put the turkey breast in the marinade. Marinate for a minimum of 2 hours, preferably over night.
Take out the breast from the fridge at least 30 minutes before putting it in the oven.
Turn the oven to 300 F (150 C).
Put the turkey breast in an oven safe dish and use a thermometer. Pace in the oven until the temp of the turkey is 149-152 F (65-67 C), about 30 minutes per kilo. Base the turkey a few times while it’s cooking.
Take the breast out of the oven and cover with aluminum foil for 10 minutes before cutting in it.
Make the sauce while the breast is in the oven.
Finely chop the onion. Melt the ghee/butter in a pot and ad the onion. Fry a bit. Add cocoa aminos and black pepper and fry for a bit.
Add the cream/coconut cream and bring to a boil, then turn down the heat to a simmer. Keep and eye so that it doesn’t boil over or burn.
Once the turkey is out, pour the juices from the oven dish in to the sauce for an ice taste.
If you’re using coconut milk, mix cassava flour with a little water and pour in to the sauce while stirring. Let simmer a bit and thicken.
Serve the turkey with the sauce, some potatoes, the sweet potato with cinnamon and pecans, a crispy brussel sprout salad and some jelly.
Enjoy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s