För ett par veckor sen bjöd vi in Lilys farmor, farfar, farbror och faster på lite kalkonmiddag. Vi hade ett bröst på 2.3 kg och allt års upp så när som på tre mindre bitar jag kunde äta till lunch dagen efter.
Kalkonbröstet blev saftigt och gott. En riktigt lyckad middag. Den serverade smed en gräddsås, sötpotatisröra med kanel och pekannötter, potatisklyftor och en krispig brysselkålsallad, samt svartvinbärsgelé. Mums!
Såsen är inte Paleo, men byt ut grädden mot kokosgrädde och tillsätt en tsk cassavamjöl blandat ut med lite vatten mot slutet av kokningstiden så den tjocknar till sig lite.
Hoppas ni prövar receptet och tycker om det!
Recipe in English below
Tillagningstid: ca 2 timmar + minst 2 timmar marinering, gärna över natten
Serverar: 6-8 personer
Ingredienser:
Kalkonen
- 2-2.5 kg kalkonbröst
- 0.5 dl rödvinsvinäger
- 1 dl whiskey
- 0.5 dl cocos aminos
- 0.5 dl olivolja
- 3 msk färsk riven ingefära
- 1 msk honung
- svartpeppar
- cayennepeppar
- salt
- 1 liten lök
- 2 msk ghee/smör
- 1 tsk svartpeppar (eller efter smak)
- 6 dl grädde/kokosmjölk
- 0.5 dl cocos aminos
- salt
- ev. 1 tsk cassavamjöl och lite vatten för att reda såsen med om du gör den på kokosmjölk, behövs ej med grädde
- Steksky som eventuellt blir när du tillagat kalkonen
Så här gör du:
Lägg kakonbröstet i marinaden i minst 2 timmar. Gärna över natten.
Lägg kalkonbröstet i en ugnssäker form och använd en stektermometer. Låt bröstet stå i ugnen till innertemperaturen är 65-67 grader C (ca 30 min per kilo kött). Ös gärna bröstet några gånger under stektiden.
Cooking time: about 2 hours + a minimum of 2 hours marinating, preferably over night
Serves: 6-8 people
Ingredients:
Turkey
- 2-2.5 kg turkey breast
- 50 ml red wine vinegar
- 100 ml whiskey
- 50 ml cocos aminos
- 50 ml olive oil
- 3 tbsp fresh grated ginger
- 1 tbsp honey
- black pepper
- cayenne pepper
- salt
- 1 small onion
- 2 tbsp ghee/butter
- 1 tsp black pepper (or to taste)
- 600 ml cream/coconut milk
- 50 ml cocos aminos
- salt
- perhaps 1 tsp cassava flour and a little water to thicken the sauce if you make it with coconut milk, this step is not needed with cream
- juice from cooking the turkey
Put the turkey breast in an oven safe dish and use a thermometer. Pace in the oven until the temp of the turkey is 149-152 F (65-67 C), about 30 minutes per kilo. Base the turkey a few times while it’s cooking.