Podcast: Hälsohormoner

Här kan ni klicka på länkarna och lyssna på alla avsnitt av podcasten Hälsohormoner som jag driver tillsammans med Sofia @realfoodredhead Eklund!

profilepic_01

25. Nyårspodden

Vi redan närmat oss slutet på 2017 och snart är det dags att ringa in 2018. I andan av detta pratar vi om nyårslöften!

Vi pratar om hur man kan planera sina löften, eller mål, för att få större chans att de ska hålla än att bara komma på ett löfte/mål några minuter innan tolvslaget.
Vi ger konkreta tips på hur du kan tänka kring löften/mål som gäller kost, träning, stress eller sömn. Men tipsen kan även fungera för andra typer av löften eller mål som du kanske har med det nya året.
Vi tar även upp hur din personlighetstyp kan påverka hur väl du klarar av att hålla löftena/målen, samt om planer för eventuellt ”misslyckanden” eller hur organiska mål är och kan förändras under tiden.

Ett riktigt Gott Nytt År från oss till er!

24. Katarina Skogfält – Diabetes

I avsnitt 24 av Hälsohormoner pratar vi med Katarina Skogfält; legitimerad sjuksköterska med specialistkompetens inom intensivsjukvård, samt har en egen mottagning och hemsidan atdigfriskare.se

Vi pratar om diabetes, men det är så mycket mer än vad skillanden är mellan typ 1 och typ 2 diabetes. Vi pratar om hur hormonerna fungerar hos en frisk människa vs en som har diabetes, vi pratar om träning och diabetes, ketos och ketoacidos gräver vi ner oss i lite, samt att vi diskuterar diabetssjukvården och hur det ser ut på skolorna med kunskap kring denna allvarliga sjukdom.
Ett mycket intressant och faktaspäckat avsnitt som är längre än det flesta av våra avsnitt här på Hälsohormoner.

 

23. Julpodden

vi pratar om hur lång julen blivit och att sockret och andra godsaker florerar redan från september och långt ut i januari. Hur kan man sätta upp en plan för att hålla sig på banan, hur kan man minimera julstress och vad finns det för gott julgodis och julmat som inte innehåller kilovis av socker och tillsatser? Detta och mkt mer pratar vi om.

22. Cecilia Nisbet Nilsson – Autoimmun kost
I det här avsnittet pratar vi om autoimmuna sjukdomar igen, men vi nördar inte ner oss i VAD en autoimmun sjukdom är eller hur det fungerar, istället får vi superbra, handfasta tips från Cecilia om hur man faktist kan äta på autoimmun kost för att bli symptomfri från sina autoimmuna sjukdomar!
Bland annat pratar Cecilia om hur man får till umamismaken när man utesluter bland annat tomater ur kosten, hur man får kokos att inte smaka så mycket kokos, vi pratar såser och röror och mycket, myckt mer.
Ett perfekt avsnitt för dig som vill börja med autoimmun kost och få en massa inspiration och börja tänka positivt på kostomlägget, inte se det som jobbigt och negativt.

21. Förkylningspodden
Vi är mitt uppe i förylningstider och vi reder ut hur det kommer sig att hösten, vintern och våren innebär mer förkylningar.
Vi pratar om hur man kan förebygga sjukdom och vad man kan göra för att lindra om man ändå blir förkyld.
Som vi nämner i avsnittet är vi inga läkare, och blir man väldigt sjuk är det klart man ska uppsöka sjukvården. Men det finns otroligt mycket du kan göra själv hemma innan du vänder dig till sjukvården. I det här avsnittet kommer vi med en massa tips för att du ska kunna se efter din egna hälsa först.

20. Åsa Rylander – Naturlig rörelse
I det här avsnittet pratar vi med Åsa Rylander från ExactMove.
Vi pratar om naturlig rörelse, om att gå back to basic, om hur man säkrar bra teknik i sin träning, ”go hard or go home”-tänket, stillasittande, hur smärta och stelhet faktiskt kan avhjälpas med mer (inte mindre!) rörelse, den viktiga återhämtningen, och mycket mer!

19. Omega 3 / Omega 6
Ett avsnitt med information om omega 3 och omega 6 fetterna. Vad är de, vad gör de i våra kroppar och vad ska man tänka på när det gäller de båda? Borde man ta tillskott eller inte? Och vi presenterar vår nya sponsor; Puori!

18: Karl Hultén – Autoimmuna sjukomar
I det här avsnittet intervjuar vi Karl Hultén från Paleoteket.
Vi pratar om vad autoimmuna sjukdomar är för något och hur man kan bli symptomfri med hjälp av en Autoimmun Paleokost, också kallad Autoimmuna protokollet.
Vi pratar om AIP och graviditet, barn och autoimmuna sjukdomar, baljväxter, vad som ingår i AIP och mycket, mycket mer.

17: Salt
– I det här avsnittet pratar vi om salt.
Salt är livsnödvänfigt för våra cell- och nervfunktioner bland annat.
I det här avsnittet pratar vi om vad salt är för något, vad som händer om man får i sig för mycket vs för lite, skillnaden på olika salter, vad jod är för något och varför det är så viktigt för oss. Och så kommer vi med lite tips och tricks.

16: Järn
– Vi pratar om järn!
Järn är superviktigt för oss, men tyvärr är det många som går runt med järnbrist utan att veta om det. Och det är långt fler som drabbas än veganer och gravida, vilket vi reder ut i avsnittet.
Dessutom förklarar Sofia skillnanden mellan hemjärn och icke-hemjärn samt vad man ska tänka på när man äter olika järnkällor.
Det är alltså inte bara att äta protein och tro man får i sig det man behöver!

15: Magnus Björkholm – sunt skoförnuft
– Vi pratar med Magnus Björkholm från sko- och rörelsebutiken Free:foot.
Magnus pratar om var minimalistiska skor är för något, för- och nackdelar med dem och ”vanliga” skor. Han pratar om hur foten fungerar, hur du kan stärka upp den, saker att tänka på när du börjar med minimalistiska skor vare sig du går eller springer och om rörelseanalys i deras butik.
Vi pratar också om hur minimalistiska skor kan hjälpa pumpen i dina vader att arbeta med effektivt än om du går med ”vanliga”, stumma skor och hur barn är en förebild när det gäller rörelse. Och så svarar Magnus på frågor från er lyssnare, samt mycket mer.

14: Semesterpodden
– Vi pratar om semester och sommar. Är det samma sak, eller borde man kanske tänka efter att ens semestervanor inte spiller över hela sommaren som ändå pågår i minst 90 dagar?
Vi pratar om sommar, semester och hälsa. Hälsosamma val när man ändå vill mysa till det och njuta av det goda i livet.
Och så berättar vi vad vi har för planer under sommaren.

13: Anders Lönedal – del 2: ödem
–  Vi pratar med Anders Lönedal igen (psykofysiolog med huvudområde kring hur andning påverkar olika funktioner i kroppen).
I det här avsnittet går vi djupare in på vad ödem är för något och vilka olika sorters ödem det finns, hur det uppstår och så en massa handfasta tips från Anders på hur du kan förebygga det eller ta hand om det om du redan fått ödem. Som vanligt med Anders blir det prat om livet i allmänhet också.

12: Anders Lönedal – del 1: det lymfatiska systemet
– Vi pratar med Anders Lönedal; psykofysiolog med huvudområde kring hur andning påverkar olika funktioner i kroppen.
Anders är utbildad via Karolinska Institutet och sitter på en otrolig kunskap om kroppens olika funktioner och kanske speciellt kring det lymfatiska systemet, vilket dessvärre är väldigt bortglömt i dagens medicin.
I det här avsnittet berättar Anders om vad det lymfatiska systemet är för något, hur det fungerar, samt varför det är så viktigt att vi får igång vårat lymfatiska system och vad som händer om lymfvätskan stagnerar bland annat.

11: Presentation av ny poddvän!
– I avsnitt elva av Hälsohormoner introducerar jag en ny poddvän!
Det är så kul att samarbeta med andra och kunna dela med sig av information och kunskap och komplementera varandra.
Så mycket mer kommer inte att avslöjas utan ni får lyssna på avsnittet för att höra vem den nya medarbetaren i podden är!

10: Jenny Koos – Graviditet, amning och anknytning
– Tine pratar ännu en gång med Jenny Koos (Sexualhälsorådgivare (Justisse HRHP), Doula, ThaiYoga-massör, Friskvårdshandledare, Lärare Justisse College).
Den här gången pratar vi om graviditet, hur du kan stödja kroppen innan och under, Jennys tankar kring förlossning, ett friskt förlossningsförlopp, hon berättar om sin egna förlossning och så pratar vi om amning och anknytning.
I avsnitt nio pratade vi mer om fertilitetsförståelse och saker man kna göra för att främja sin fertilitet så lyssan gärna på det avsnittet innan ni lyssnar på detta avsnitt.
Lyssna gärna på avsnitt åtta med Therese Renåker också för mer ingående information om hur våra känshormoner fungerar och vi rekommenderar även avsnitt 59 och 63 av podden Hälsohormoner för mer ingånde information om hur cykeln fungerar samt om fertilitetsförståelse.

9: Jenny Koos – Ofrivillig barnlöshet och fertilitetsförståelse
– I det här avsnittet pratar Tine med Jenny Koos (Sexualhälsorådgivare (Justisse HRHP), Doula, ThaiYoga-massör, Friskvårdshandledare, Lärare Justisse College) om hur kvinnans cykel fungerar och varför det är så viktigt att förstå den och kunna ta informativa val, hur man kan boosta sin fertilitet, hur man pratar med sin dotter om kroppen och menstruation och så pratar vi en hel del om ofrivillig barnlöshet.
Lyssna gärna på avsnitt åtta med Therese Renåker för mer ingående information om hur våra känshormoner fungerar och vi rekommenderar även avsnitt 59 och 63 av podden Hälsohormoner för mer ingånde information om hur cykeln fungerar samt om fertilitetsförståelse.

8: Therese Renåker – Könshormoner
– Tine pratar med Therese Renåker igen. I det här avsnittet pratar vi om könshormoner.
Vilka är våra könshormoner, hur fungerar dem i vår cykel och vad händer om våra könshormoner hamnar i obalans och kan man göra något åt det? Hur fungerar egentligen kvinnans cykel och hur ser hormonerna ut under de olika stadierna i kvinnans liv, som pubertet, fertilitet, pre-klimakteriet och klimakteriet.
Detta och mycket mer pratar vi om i avsnittet.

7: D-vitamin
– Vad är D vitamin, hur producerar vi det, vad är olika symptom på D vitamin brist och hur är det egentligen med solkräm? Hur solar man solsmart och ska barn och gravida verkligen vara ute i solen?

6: Therese Renåker – Hormoner och helheten
– Tine pratar med Therese Renåker; föreläsare, skribent, rådgivare, vägledare och hälsocoach, om hormoner som en helhet.
Allt vi gör eller inte gör påverkar våra hormoner och Therese förklarar i avsnittet vad hormoner egentligen är för nånting och vad de gör med våra kroppar.
Ett perfekt avsnitt för den som vill få lite med bakgrund och information om hormoner inför kommande avsnitt där vi dyker djupare ner i olika hormoner.

5: Bitten Jonsson – Sockerberoende
– Vad är sockerberoende? Varför är socker beroendeframkallande? Varför drabbas vissa av oss och andra inte? Hur ska man gå till väga som förälder om man har barn som man misstänker är sockerberoende eller känsliga för socker?
De frågorna och mycket mer får du svar på genom att lyssna på avsnittet och vår intervju med Bitten Jonsson.

4: Träning och motion
– Människan är skapt att röra på sig och att kunna göra många olika saker, allt från att lyfta tungt till att springa långt.
Hur kan man få in mer vardagsmotion, är uppvärmning viktigt och vilka hormoner påverkar oss vid träning? Hur tränar en PT och kan man verkligen träna på lågkolhydratskost? Detta är bara några av de frågor vi tar upp i avsnittet.
Vi Har också en gäst i podden! Karl Foogel, Personig Tränare på SATS Landala i Göteborg är med oss och pratar om träning och motion.

3: Sömn och stress
– Sömn är otroligt viktigt, det tror jag alla är överens om. Ändå är det många som tummar på sömnen, som säger att ”sova kan man göra i graven”.
Men varför är sömn så viktigt och vad händer i kroppen när vi sover?
Stress är något naturligt och bra för människan, i alla fall akut stress. Vid kronisk stress börjar man bryta ner kroppen. Vad händer i oss vid stress?

2: Naturlig kost
– I det här avsnittet pratar jag och Annika Malm från Clean Eating by Annika
om våra tankar kring kost, vad artegen eller naturlig kost är för något, hur kosten kan påverka oss och ur vår mat har förändrats under åren.

1: Presentation
– När podden började samarbetade jag med Annika Malm från Clean Eating by Annika. De första avsnitten av podden är därför tillsammans med henne och i det här första avsnittet introducerade vi oss och berättade om vår bakgrund.

Annonser